Radar · Basinkomst

Chicago testar ”basinkomst” i ett år

Nästa år får 5 000 Chicagobor chansen att testa basinkomst under ett års tid.

Nyligen blev det klart att staden Chicago, USA, ska genomföra ett pilotprojekt med basinkomst. Under ett års tid ska 5 000 personer få 500 dollar i månaden. Men andra politiker kritiserar att projektet införs först nu.

Redan i april i år föreslog politikern Ald. Gilbert Villegas att staden Chicago skulle ge 5 000 personer med låga inkomster basinkomst under ett års tid. Detta för att minska konsekvenserna av coronapandemin. Men först nu i slutet på september beslutade stadsfulllmäktige att genomföra projektet.

– Det är frustrerande eftersom det kunde ha genomförts redan i april, i maj. Det hade kunnat genomförts, helt öppet, genom en verkställande order. På det sättet skulle det ha skett så snabbt som möjligt så att människor som har blivit krossade av denna pandemi skulle få pengar rakt i fickorna, säger Ald. Gilbert Villegas till Sun-Times.

Nu har Chicagos stadsfullmäktige i stället lagt utgifterna för basinkomstprojektet i budgeten för 2022, och basinkomsten börjar delas ut nästa år. Pilotprojektet innebär att 5 000 personer med lägre inkomster kommer att få 500 dollar (motsvarande runt 4 400 kronor) i månaden under ett års tid. Det kan handla om äldre, singlar, spädbarnsföräldrar, de som tjänar minimilön eller mindre och en del pensionärer, uppgav Chicagos verkställande direktör till Abc7Chicago.

För många kan det låta som att 500 dollar är alldeles för lite för att göra skillnad. Men i staden Gary, Indiana, som ligger nära Chicago, genomförs sedan i våras ett liknande basinkomstprojekt, och där vittnar personer om att pengarna betyder mycket.

Bland annat har basinkomsten gått till att få tak över huvudet, att laga bilen så att en person kan jobba mer och därmed tjäna mer pengar, ta sina barn på semester för första gången och låta dem delta i fritidsaktiviteter, enligt Abc7Chicago.

Basinkomsten finansieras genom de coronakrispengar som amerikanska staten delar ut för att minska de negativa konsekvenserna av pandemin.

Läs mer:

Vad är basinkomst eller medborgarlön? Här är grunderna (Syre 25/3 2021)

Nytt basinkomstförsök i Indiana (Syre 14/3 2021)