Radar · Basinkomst

Ny pilotstudie: Basinkomst kan ges till transpersoner i San Francisco

Transpersoner som är svarta eller har latinamerikanskt ursprung kan få basinkomst i ett projekt i San Francisco.

Basinkomst borde ges till transpersoner. Det menar borgmästaren i San Francisco, USA, som har lagt ett budgetförslag om att genomföra en pilotstudie. Går förslaget igenom skulle runt 150 transpersoner i staden få basinkomst redan i höst.

– Vår transgender-community led oproportionerligt mycket under pandemin, men vi vet att de ojämlikheterna som transpersoner står inför existerade långt innan dess, säger London Breed, borgmästare i San Francisco, rapporterar San francisco examiner.

Hon har lagt ett budgetförslag på 2 miljoner dollar, som ska finansiera ett basinkomsprojekt. Går förslaget igenom skulle det innebära att runt 150 transpersoner får 1 000 dollar i månaden (motsvarande nästan 8 300 kronor) under två års tid. Tanken är att piloten främst ska riktas mot svarta och transpersoner som har latinamerikansk bakgrund.

Förslaget välkomnas

Organisationer som jobbar med transfrågan välkomnar förslaget, eftersom de menar att stöden under pandemin inte riktigt har nått dessa grupper.

– Vi hoppas att med det här förslaget får den latinamerikanska communityn mer tillgång till att ansöka och ta emot medel som individer, men också som en ideella organisationer som har arbetat med mycket begränsade resurser i flera år, säger Nicole Santamaria, ledare av den ideella organisationen El/la para translatinas till Pink news.

Aria Sa’id, vd för Transgender district, säger att hon hoppas att svarta och latinamerikanska transpersoner involveras i ett tidigt skede kring utformandet av pilotstudien.

– Jag är glad över att detta händer och jag tycker detta arbete bör fortsätta att ledas av svarta transpersoner och människor som är mest insatta i deras erfarenheter, säger Aria Sa’id, till Pink news.

San francisco har redan tidigare startat upp en basinkomstpilot för svarta kvinnor och kvinnor med ursprung i Stilla havet som är gravida eller precis fött barn, vilket Syre skrivit om tidigare. Dessutom pågår en rad andra basinkomststudier just nu i USA, varav flera händer just i Kalifornien, den delstat där San Francisco ligger.

Läs mer om basinkomst:

Vad är basinkomst eller medborgarlön? Här är grunderna (Syre 25/3-2021)

Läs om fler basinkomststudier i Kalifornien: 

Här planeras nästa stora studie om basinkomst i USA (Syre 23/4-2021)

Största testet av basinkomst i USA: ”Det är inte personer som misslyckas” (Syre 25/3-2021)

Basinkomst ledde till att fler jobbade heltid (Syre 10/3-2021)

Hon sjösätter en ny stor studie om basinkomst i USA (Syre 6/11-2020) 

Nu testas “basinkomst” i San Fransisco för spädbarns och mödrars hälsa (Syre 17/9-2020)

Kalifornien testar basinkomst (Syre 20/9-2018) 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV