Radar · Basinkomst

Basinkomst för transpersoner och icke-binära debatteras i Palm Springs 

Ett projekt som ska undersöka möjligheterna att ge basinkomst till transpersoner och icke-binära i Palm Springs har lett till stora rubriker i USA.

Staden Palms Springs i södra Kalifornien har gett grönt ljus till ett projekt som ska undersöka möjligheten att ge basinkomst till transpersoner och icke-binära. Detta har lett till stora rubriker i hela USA.

I mars berättade tidningen LA Times att Palm Springs har tilldelat 200 000 dollar (ungefär 1,9 miljoner kronor) till organisationerna DAP Health och Queer Work. Tanken är att de två organisationerna ska utveckla ett pilotprogram och ansöka om statsbidrag för att kunna ge en inkomstgaranti till marginaliserade transpersoner och icke-binära i 18 månader. 

Nyheten har sedan plockats upp av bland andra Fox News. I en artikel hävdar de att detta innebär att invånare i Palm Springs är berättigade att få upp till 900 dollar i månaden ”bara för att man identifierar sig som transperson eller icke-binär”.

Men rubrikerna stämmer inte, uppger Palm Springs borgmästare i en artikel i tidningen Advocate. Hon betonar att Palm Springs bidrag på 200 000 dollar kommer att gå till att hjälpa programmet i ansökningsprocessen för att få statsbidrag. Palm Springs har alltså inte åtagit sig att stå för några ytterligare bidrag. 

– De 200 000 dollarna ska hjälpa DAP Health och Queer Works att ta fram ansökan, göra fokusgrupper och research, anställa personer som ska ansvara för att ta fram programmet och att kommunicera till målgruppen, säger hon i en podcast, som Advocate citerar.