Radar · Basinkomst

Phoenix testar ”basinkomst” – men inte för köp av alkohol och tobak 

I Phoenix, USA, ska 1 000 låginkomsttagare få basinkomst men pengarna får inte användas till köp av alkohol, tobak eller lotter.

Nu sällar sig Phoenix i USA till raden av städer som genomför pilotstudier med basinkomst, även kallat medborgarlön. 1 000 låginkomsttagare får 1 000 dollar i månaden under ett års tid. Men det kommer inte gå att köpa alkohol, tobak eller lotter för pengarna. Inte heller att ta ut basinkomsten som kontanter.

Den amerikanska staten har delat ut stöd till städer och delstater för att stimulera nedgången i ekonomin som har uppstått av coronapandemin. Flera av städerna har valt att använda delar av pengarna för att dra i gång pilotprojekt med basinkomst. I slutet av september blev det klart att även staden Phoenix i Arizona sällar sig till raden av dessa.

Senast i januari nästa år ska 1 000 låginkomsttagare få 1 000 dollar i månaden (ungefär 8 800 kronor) under ett års tid. Målgruppen är låginkomstfamiljer som tjänar 80 procent av stadens medianinkomst eller mindre. De ska väljas ut genom lottning.

– Folk vet vad deras behov är, och jag tror att det är bättre för dem att bestämma hur de ska använda ekonomiskt bistånd snarare än att vi förutsäger det, säger Carlos Garcia, politiker i Phoenix stadsfullmäktige till Phoenix new times.

Basinkomsten får inte gå till alkohol, tobak eller lotter

Men till skillnad från flera andra städer ska det bli restriktioner för vad du får köpa för basinkomsten. Alkohol, tobak och lotter förbjuds. Detta trots att en studie från Världsbanken har konstaterat att fattiga familjer som får extra tillskott med pengar sällan använder dessa till just alkohol och tobak.

Det ska inte heller gå att ta ut basinkomsten som kontanter. Detta ska regleras genom att det kontokort som basinkomsten finns på nekar köp av dessa varor och även nekar kontantuttag.

I övrigt är basinkomsten ovillkorad, vilket är en grundregel för definitionen av basinkomst eller medborgarlön. Det vill säga att det inte ska finns några kontroller för hur du använder pengarna, och inte heller några krav på att arbeta eller söka jobb – något som förekommer för dem som beviljas exempelvis försörjningsstöd, tidigare kallat socialbidrag, av socialtjänsten i Sverige.

I Phoenix stadshus finns det ett intresse att förlänga pilotprojektet om resultaten blir lyckade under första året.

– Jag tror att det här programmet kommer att bli riktigt framgångsrikt. Förhoppningsvis kan vi återkomma till det och lägga mer pengar på det, säger Carlos Garcia.

Läs mer:

Vad är basinkomst eller medborgarlön? Här är grunderna (Syre 25/3 2021)

Basinkomst ledde till att fler jobbade heltid (Syre 10/3 2021)

Ny rapport: Basinkomst inte bästa sättet att minska ojämlikheten (Syre 4/2 2021)

Radar · Basinkomst

Här får man jobba så många timmar man vill

Handels prisar en livsmedelsbutik i Växjö för sitt arbete med bemanningsplaneringen så personalen får så stora valmöjligheter som möjligt.

På Coop i Växjö kan personalen välja att jobba så många timmar de vill, vilket nu prisas av fackförbundet Handels som bästa arbetsplatsen i år.

Det är egentligen ganska enkelt. Personalen på Coop Norremark i Allas lägger själva in sina önskemål om vilka timmar som passar dem. Det vägs in i schemaläggningen, men i slutändan ska alla få jobba så många timmar de vill.

Den flexibiliteten är något som Handels prisar den lokala fackklubben för med utmärkelsen bästa arbetsplats, rapporterar Handelsnytt.

Fackförundets motiveringen lyder: ”Ett glatt och härligt gäng som ställer upp för varandra. Klubben är inte rädd för att ställa krav på arbetsgivaren, samtidigt som det finns en god dialog och samverkan”. 

– Alla som har lämnat önskemål om sånt som familjeskäl och lediga helger har fått dem tillgodosedda. Samtidigt har alla som önskat fler timmar på kontraktet fått det. I dag ligger nästan alla på 35 timmar i veckan och är nöjda med det, säger Aida Bermani, Handels klubbordförande, till Handelsnytt.

Bakom det goda samarbetet ligger en gedigen bemanningsplaneringen från arbetsgivaren, menar Handels.

– Man ska kunna leva på sin lön när man jobbar i handeln. Här har vi en klubb som verkligen visat hur man genom facklig samverkan kan få till fler timmar på kontraktet så att fler kan göra just det, säger Linda Palmetzhofer, ordförande för Handels.

Fakta: Handels bästa arbetsplats

Varje år utser Handels den bästa arbetsplatsen att jobba på inom förbundets branscher. Utmärkelsen går till en arbetsplats där det fackliga engagemanget är starkt och gör skillnad, medlemmarna trivs och samarbetet med chefen fungerar bra.

2022 Martin och Servera Västberga, Stockholm

2021 Ica Kvantum Skellefteå

2019 Lyko i Vansbro

2018 Ica Kvantum Bollnäs

2017 Nowaste logistics, Helsingborg

2016 Folksams telefonrådgivning, Kramfors

2015 Ellos group, Borås

Radar · Basinkomst

Vinn ett års basinkomst på lotteri

Den europeiska organisationen UBI4all delar ut basinkomst under ett år till vinnaren av årets lotteri 17 december. Vem som helst kan anmäla sig bara bara man är över 16 år.

Under ett år kan man vinna en extra basinkomstlön som organisationen UBI4all delar ut. Foto: Jens Meyer/TT

UBI4all är en icke-vinstdrivande organisation som arbetar för att informera och bedriva opinionsbildning kring basinkomst. Den drogs igång 2020 och har flera lokala representanter runt om i Europa. Den årliga basinkomstutdelningen sker via ett lotteri där alla över 16 år kan medverka och är finansierat via crowdfunding. De som bidrar kan anmäla sig för att bli så kallade beavers (bävrar), då har man också automatisk chans att vinna lotteriet.

Sista anmälningsdag är 15 december och själva lotteriet går av stapeln 17 december. Basinkomsten består av en månatlig utdelning av 800 euro vilket ger 9600 euro för ett år.

Inspirationen kommer från den tyska organisationen Mein Grundeinkommen som har haft ett liknande projekt sedan 2014.

Så här berättar Helwig Fenner, initiativtagare till lotteriet, om tanken bakom:

“Vi satt en grupp UBI-aktivister i Hannover i Tyskland en kall dag i januari på ett kickoff-möte för att dra igång en kampanj inför EU-petition för basinkomst. Det var då jag kom på idén om ett europeiskt basinkomstlotteri, vilket möttes av en lång tystnad. Sedan ropade någon, vilken bra idé! Och sedan fanns inga tveksamheter. Jag har själv arbetat med Mein Grundeinkommen under sex år”, berättar Helwig Fenner, för sajten Pressenza.

Helwig Fenner är projektledare på UBI4all och en av initiativtagarna till lotteriet, Foto: UBI4all

Från början riktade UBI4all in sig mot Europa men efter anmälningar från personer i länder som Sudan, Sydkorea, Nigeria, Malaysia, Malawi, Chile, Brasilien, Sydafrika och USA, har man öppnat upp för deltagare från hela världen. Flest registrerade kommer från Italien, där över 17 000 visat intresse. I skrivande stund har över 40 000 personer anmält sig.

En regel är dock att inget land eller person ska kunna vinna två gånger i rad, så detta år är Tyskland undantaget. De personer som är månatliga givare, de så kallade bävrarna, är undantagna från landsregeln, skriver UBI4all.

Radar · Inrikes

Brister hos socialen – missar att betala in hyra

Det finns omfattande brister hos socialtjänsten när det gäller att betala in hyra för biståndstagare.

Många socialtjänster i landet missar att betala in hyran i tid – trots att de åtagit sig att hjälpa personer med det, rapporterar Hem & hyra.

Åtgärden som socialtjänsten erbjuder kallas förmedling och innebär att kommunen hjälper till med själva hyresinbetalningen. Detta för att hyran inte ska betalas in för sent – vilket i förlängningen kan leda till vräkning. I dagsläget erbjuder 202 av landets 290 kommuner förmedling.

Men systemet, som ska vara ett skyddsnätet för att människor ska få behålla sina hem, fallerar ofta. Var femte kommun som lovat att sköta folks hyresinbetalningar har missat att betala i tid till rätt mottagare under de senaste 3,5 åren, visar en enkät som Hem & hyra skickat ut.

Göteborgs kommun har rapporterat cirka 40 missar sedan 2020. Jenny Broman (V), kommunalråd och högsta ansvariga politiker för kommunens socialtjänst, säger att det inte bara kan få katastrofala konsekvenser för enskilda – utan även skada förtroendet för socialtjänsten.

– Självklart kan det vara den ­mänskliga faktorn i något enstaka fall, men om det sker i många fall så är det ett systemfel som vi behöver titta på. Hade vi haft vetskap innan så hade vi ­agerat direkt. Vi tar det här på stort allvar, säger hon till Hem & hyra.

Tidningen granskning visar också flera hyresmissar i kommuner som själva rapporterat att de inte haft några missar alls. Det innebär att det troligtvis finns ett stort mörkertal.