Radar · Basinkomst

Phoenix testar ”basinkomst” – men inte för köp av alkohol och tobak 

I Phoenix, USA, ska 1 000 låginkomsttagare få basinkomst men pengarna får inte användas till köp av alkohol, tobak eller lotter.

Nu sällar sig Phoenix i USA till raden av städer som genomför pilotstudier med basinkomst, även kallat medborgarlön. 1 000 låginkomsttagare får 1 000 dollar i månaden under ett års tid. Men det kommer inte gå att köpa alkohol, tobak eller lotter för pengarna. Inte heller att ta ut basinkomsten som kontanter.

Den amerikanska staten har delat ut stöd till städer och delstater för att stimulera nedgången i ekonomin som har uppstått av coronapandemin. Flera av städerna har valt att använda delar av pengarna för att dra i gång pilotprojekt med basinkomst. I slutet av september blev det klart att även staden Phoenix i Arizona sällar sig till raden av dessa.

Senast i januari nästa år ska 1 000 låginkomsttagare få 1 000 dollar i månaden (ungefär 8 800 kronor) under ett års tid. Målgruppen är låginkomstfamiljer som tjänar 80 procent av stadens medianinkomst eller mindre. De ska väljas ut genom lottning.

– Folk vet vad deras behov är, och jag tror att det är bättre för dem att bestämma hur de ska använda ekonomiskt bistånd snarare än att vi förutsäger det, säger Carlos Garcia, politiker i Phoenix stadsfullmäktige till Phoenix new times.

Basinkomsten får inte gå till alkohol, tobak eller lotter

Men till skillnad från flera andra städer ska det bli restriktioner för vad du får köpa för basinkomsten. Alkohol, tobak och lotter förbjuds. Detta trots att en studie från Världsbanken har konstaterat att fattiga familjer som får extra tillskott med pengar sällan använder dessa till just alkohol och tobak.

Det ska inte heller gå att ta ut basinkomsten som kontanter. Detta ska regleras genom att det kontokort som basinkomsten finns på nekar köp av dessa varor och även nekar kontantuttag.

I övrigt är basinkomsten ovillkorad, vilket är en grundregel för definitionen av basinkomst eller medborgarlön. Det vill säga att det inte ska finns några kontroller för hur du använder pengarna, och inte heller några krav på att arbeta eller söka jobb – något som förekommer för dem som beviljas exempelvis försörjningsstöd, tidigare kallat socialbidrag, av socialtjänsten i Sverige.

I Phoenix stadshus finns det ett intresse att förlänga pilotprojektet om resultaten blir lyckade under första året.

– Jag tror att det här programmet kommer att bli riktigt framgångsrikt. Förhoppningsvis kan vi återkomma till det och lägga mer pengar på det, säger Carlos Garcia.

Läs mer:

Vad är basinkomst eller medborgarlön? Här är grunderna (Syre 25/3 2021)

Basinkomst ledde till att fler jobbade heltid (Syre 10/3 2021)

Ny rapport: Basinkomst inte bästa sättet att minska ojämlikheten (Syre 4/2 2021)