Startsida - Nyheter

Zoom

2021: Fortsatt uppsving för basinkomst under året

Studenten Lucie är en av de i Europa som vunnit basinkomst på drygt 8 100 kronor i månaden under ett år.

När coronapandemin slog till för snart två år sedan ökade intresset för basinkomst och tillfälliga kontantstöd. Det intresset har hållit i sig under 2021. I USA har en mängd basinkomstprojekt startat upp. I Latinamerika och Sydafrika kräver många basinkomst. I Europa kan du som EU-medborgare för första gången ha chans att vinna basinkomst i ett år. Och även i Sverige har intresset ökat.

Sverige – basinkomstförsök blev inte av, trots ökat intresse

Fler svenskar är positiva till basinkomst än föregående år, visar en opinionsmätning som kom i höstas. Att vindarna tycks vända en aning när det gäller basinkomstfrågan har kanske Feministiskt initiativ haft på känn. För i mars röstade partiets kongress igenom att de skulle driva frågan om basinkomst inför valet 2022.

Även på Samordningsförbundet i centrala Östergötland fanns ett intresse för basinkomst. Samordningsförbunden, som finns över hela landet, jobbar med att synka samarbetet mellan 
Försäkringskassan, kommunen, arbetsförmedlingen och regionen för att personer som har svårt att få jobb ska kunna få bättre hjälp. I centrala Östergötland fanns viljan att undersöka om det skulle kunna vara värt att testa basinkomst för en del av dessa personer. En forskare gavs uppdraget att göra en kunskapsöversikt. Rapportens slutsats var att ett försök med basinkomst, eller liknande system, skulle stämma väl överens med samordningsförbundens mål. Men när styrelsen diskuterade rapporten var intresset svalt, och projektet blev inte av.

Här på Syre skapade vi sajten Basinkomstkollen där alla artiklar om basinkomst och relaterade frågor samlas.

Utlottning och flera försök med basinkomst klubbades i Europa

I somras blev det för första gången möjligt för alla EU-medborgare att delta i en utlottning av basinkomst. Studenten Lucie var den första vinnaren och får nu 8 100 kronor under ett års tid. Därefter har en till utlottning skett, och en tredje är på gång. Utlottningarna organiseras av UBI 4 all, som samlar in pengar genom crowdfunding.

I Europa har även stater och regioner satsat på basinkomst under året. I juni klubbade Irlands regering att landet ska genomföra ett basinkomstförsök för landets kulturarbetare, som startar under januari 2022.

Även Wales i Storbritannien har beslutat om att de ska genomföra en studie med basinkomst. Men exakt hur en sådan ska utformas debatteras livligt.

I Katalonien, Spanien, klubbades i november att den självständiga regionen ska genomföra ett basinkomstprojekt. Där kommer basinkomst börja delas ut år 2023. Fram tills dess jobbar forskarna med att utforma studien och ska bland annat bestämma vilka grupper som ska få delta för att resultaten ska bli så vetenskapliga som möjligt. Orsaken till projektet är att fattigdomen ökat i regionen, liksom i hela landet, vilket lett till ökat intresse för basinkomst i Spanien.

Basinkomstförsöken ökar explosionsartat i USA

De amerikanska städerna New Orleans, Chicago, Ann Arbour, Pittsburgh, Los Angeles, Durham, Ulster, Minneapolis och delstaten Kalifornien, är bara några av de ställen i USA som i år har beslutat om att genomföra basinkomstprojekt. Försöken går ut på att ge basinkomst till personer med lägre inkomst eller särskilt utsatta grupper, något som en del amerikaner kallar för garanterad basinkomst för att särskilja det från universell basinkomst, som delas ut till alla, inklusive de rika.

En anledning till den stora ökningen av basinkomstförsök är att USA:s president Joe Biden i år delade ut ett stödpaket i och med coronapandemin, och en del delstater och städer har valt att använda pengarna till just basinkomstprojekt.

En annan orsak är att flera städer fått pengar av twittergrundaren Jack Dorsey för att de ska starta projekt med basinkomst.

Men även om intresset för basinkomst har ökat i USA förlorade basinkomstförespråkaren Andrew Yang valet som New Yorks borgmästare i juli.

Andrew Yang försökte bli borgmästare i New York genom att bland annat driva frågan om basinkomst. Foto: Sachyn, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Det hindrar dock inte borgmästare i andra områden i New York att testa basinkomst. Senast i december beslutade borgmästaren i staden Rochester, som ligger i delstaten New York, att genomföra ett projekt med basinkomst där man i framtiden hoppas kunna finansiera stödet med skatteintäkter från cannabis.

Årets Nobelekonom visar intresse för basinkomst

I år tilldelades Guido Imbens årets ekonomipris till Alfred Nobels minne. Han har gjort studier kring lotterivinster, där resultaten kan liknas vid experiment med basinkomst. Utifrån dessa menar han att en basinkomst inte skulle ha någon större påverkan på vår vilja att arbeta, och att resultaten kan vara användbara vid utformningen av nya trygghetssystem. Guido Imbens är inte ensam om att intressera sig för basinkomst, utan ytterligare 16 andra nobelkonomer har varit positiva till idén sedan priset delades ut.

Men att folk inte skulle jobba mindre ifrågasätts dock av Mats Persson, professor i nationalekonomi på Stockholms universitet. Han menar att lotterivinster ges till väldigt få, och påverkar inte skatten, vilket en basinkomst skulle göra och få en rad följdeffekter. Dessutom kan ett samhälle där alla får basinkomst leda till normer där arbete inte värderas lika högt som i dag. Men att folk skulle arbeta mindre än i dag tycker inte Syres ledarskribent Malin Bergendal vore fel. ”Vi skulle göra mer annat och det skulle vi troligen må bra av”, skriver hon.

Stödet för basinkomst växer i Latinamerika

I Latinamerika har diskussioner om universell basinkomst under pandemin gått från att vara obefintliga och en ren utopi till att helt plötsligt vädras överallt.

Bland annat demonstrerade tusentals personer i Colombia i slutet av augusti för att en basinkomst skulle införas för dem med lägst inkomster. Men experter anser att vägen är lång till att basinkomst blir verklighet i Latinamerika, då det finns ett massivt motstånd mot att beskatta de rika.

Ramiro Ruíz Cabaleiro (till vänster) och Mara Martín (till höger) är två av dem som driver att en universell basinkomst, även kallat medborgarlön, borde införas åt alla i Latinamerika. Den guldiga sjalen används för att sprida budskapet. Foto: Privat

”Basinkomstprogram” drog igång i indiska Västbengalen

Mamata Banerjee och hennes vänsterpopulistiska parti Trinamoolkongressen vann en överlägsen seger i lokalvalen i Indiska delstaten Västbengalen i våras. Ett av vallöftena var att ge ett kontantstöd på 1 000 rupees till kastlösa och familjer med lågt kast, och 500 rupees till övriga familjer som inte har någon statlig eller privat anställning och inte äger mer än två hektar mark.

Kontantstödet stoppas in varje månad på det bankkonto som tillhör den kvinna som anses vara familjens överhuvud. På så vis skiljer sig idén från hur basinkomst eller medborgarlön definieras, eftersom pengarna går till ett hushåll, inte till individer.

I augusti kunde de första personerna registrera sig och intresset var enormt. Oppositionspolitikerna kritiserar dock reformen för att vara för dyr och för att den inte når alla.

Sydafrikaner kräver basinkomst

I somras genomfördes stora upplopp och plundringar i Sydafrika. Protesterna bröt ut i samband med att expresidenten Jacob Zuma fängslades. Men en stor orsak är också den ökande fattigdomen i landet, som uppstått under coronapandemin. För att råda bot på fattigdomen införde regeringen ett kontantstöd till arbetslösa, men just i somras hade stödet tagits bort, vilket gjorde många desperata.

Stödet återinfördes i augusti igen men många aktivister vill att summan höjs liksom att landet går längre och inför en permanent basinkomst till alla arbetslösa. Intresse finns också bland politiker. Socialdepartementet förespråkar en sorts basinkomst, liksom det kommunistiska partiet. Även inom det styrande regeringspartiet ANC finns grupper som anser att basinkomst ska införas. Men finansministern med flera anser att landet inte har råd.

Sydkoreas presidentkandidat lovade basinkomst – men tycks nu backa

Demokraternas presidentkandidat i Sydkorea Lee Jae-myung är känd för att ha skapat flera basinkomstprojekt under sin tid som guvernör i Gyeonggi-provinsen. Nu vill han bli landets president. I kampen om att nomineras till demokraternas presidentkandidat gick han ut med vallöftet om att införa basinkomst i hela Sydkorea. Det föll i god jord och demokraternas kongress valde honom. Men efter att media skrivit om att basinkomsten skulle finansieras bland annat genom en markskatt började opinionen dala. Därför har han nu sagt att en sådan markskatt inte ska genomföras om det är emot folkets vilja. Men med mindre skatteintäkter blir det svårt att införa en basinkomst för alla, istället kanske den bara ges till vissa utvalda grupper, uppger tidningen Korea JoongAng daily.

Läs mer:

Vad är basinkomst eller medborgarlön? Här är grunderna

Här har basinkomst införts permanent: ”Intressantast i världen” 

Professor: Jobbskatteavdraget kan delfinansiera en basinkomst

Så liknar Kanadas kamp för klimatet en basinkomst

Risk för att basinkomst gör fler till gig-jobbare

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV