Zoom

Aktivister i Sydafrika kräver basinkomst

Även vanligt folk har deltagit i plundringarna som pågått i Sydafrika under de senaste dagarna.

Pandemin har lett till fattigdom och hunger. Det bidrar till de stora protesterna som just nu pågår i Sydafrika. Aktivister kräver att regeringen återinför det tillfälliga covid-stöd som tidigare gavs till de allra fattigaste. Dessutom vill de ha en permanent basinkomst, även kallat medborgarlön.

– 350 sydafrikanska rand kan verka lite, men tro mig, det är tillräckligt för en person som inte har något, säger Lindokuhle Msomi i staden Durban, Sydafrika, till tidningen Ground up.

Han är en av många personer som förlorat sitt jobb under pandemin, men som tack vare regeringens tillfälliga covid-peng på 350 rand i månaden har lyckats bygga upp en verksamhet som gör att han kan försörja sig själv och sin son.

350 sydafrikanska rand motsvarar ungefär 205 svenska kronor. Men trots den låga summan var det tillräckligt för att Lindokuhle Msomi skulle kunna köpa och sälja saker i sitt närområde, och till slut få ihop tillräckligt med pengar för att starta upp en restaurang där han säljer snabbmat över disk.

– Jag är stolt över att kunna säga att jag startade den här verksamheten med (…) bidraget. (…) Även om jag inte tjänar mycket är jag alltid mätt när jag går till sängs. Det är jag tacksam för, säger Lindokuhle Msomi, som liksom alla andra i Sydafrika inte längre tilldelas kontantstödet efter att regeringen tog bort det i april.

Utbredd fattigdom

Men alla som fick kontantstödet hade inte möjlighet att göra en sådan strategisk investering som Lindokuhle Msomi.

I Sydafrika går runt 1,8 miljoner hushåll och 400 000 barn hungriga varje dag eller nästan varje dag, enligt mätningar som gjordes i april och maj, rapporterar Maverick citizen.

Samtidigt ligger arbetslösheten på mellan 32,6 och 43,2 procent, beroende på hur arbetslösheten mäts, enligt statlig statistik.

– Vilket är den högsta nivån som någonsin uppmätts sedan arbetskraftsundersökningen startade 2008, säger Wanga Zembe-Mkabile, forskare vid den statliga forskningsorganisationen SA medical research council, till Maverick citizen.

Minst 45 personer har dött i protester

Just nu pågår stora protester i Sydafrika – de största sedan apartheidregimens fall uppger presidenten Cyril Ramaphosa, enligt TT. Regeringen har satt in militär och minst 45 personer har dött.

Upploppen bröt ut i samband med att expresidenten Jacob Zuma fängslades. Bland annat har stora köpcentrum plundrats.

– Vad vi ser är opportunistisk kriminalitet hos grupper av människor som skapar kaos enbart för att kunna ägna sig åt plundring och stöld, sade Cyril Ramaphosa, enligt TT.

Men många menar att fängslandet av Zuma bara var den tändande gnistan. I själva verket handlar protesterna och plundringarna om fattigdom och desperation på grund av pandemin, enligt nättidningen The new frame.

Även i staden Durban där Lindokuhle Msomi, har startat upp sin restaurang, skedde plundringar
Även i staden Durban där Lindokuhle Msomi, har startat upp sin restaurang, skedde plundringar. Foto: TT

Indraget ekonomiskt stöd – krav på basinkomst

Det kontantstöd som Lindokuhle Msomi fick del av infördes i maj 2020 som en respons på covidkrisen. Stödet, som kallas Social relief of distress, SRD, gavs till fattiga och personer som förlorat sina jobb. Hittills har 6 miljoner människor fått covid-stödet, uppger Maverick citizen. Men efter att kontantstödet förlängts vid flera tillfällen tog regeringen bort det helt i april i år eftersom man anser att man inte längre har råd.

Nu kräver aktivister som samlas i kampanjen #PayTheGrants att bidraget återinförs och även höjs till 585 sydafrikanska rand, som är nivån för fattigdomsgränsen. Dessutom vill de att bidraget görs om till en permanent basinkomst.

”Covid-bidraget bör vara det första steget mot en permanent basinkomstgaranti för dem som tidigare ignorerats av bidragssystemet”, står det på C19 coalitions hemsida, ett nätverk som samlar totalt 310 organisationer, bland andra fackförbund och ideella organisationer, som Extinction rebellion sydafrika och Fossil free sydafrika.

I söndags anordnade de ett digitalt möte över zoom och på sociala medier syns många människor som går ut på gatorna med plakat eller som protesterar genom att slå på kastruller.

Regimen lovade att undersöka basinkomst

För ett år sedan lovade sydafrikas socialminister att undersöka ett införande av en basinkomst, och i januari i år tillsatte det styrande partiet ANC en arbetsgrupp som skulle utreda om det tillfälliga kontantstödet kunde ersättas av en basinkomst. Även sydafrikas president Cyril Ramaphosa har tidigare uttalat sig positiv till basinkomst.

– I år kommer ANC, regeringen och det bredare samhället att behöva fortsätta diskutera basinkomst som en önskvärd och bärkraftig sätt att tillhandahålla ett socialt skyddsnät åt de fattiga, sade han i början av januari, enligt Daily maverick.

Cyril Ramaphosa, Sydfrikas president, har liksom hans parti ANC uttalat sig positiv om en permanent basinkomst
Cyril Ramaphosa, Sydfrikas president, har liksom hans parti ANC uttalat sig positiv om en permanent basinkomst. Bilden togs innan coronapandemin. Fotio: Jerome Delay/TT

Men någon basinkomst har alltså inte införts, och nu är även det tillfälliga kontantstödet borta.

Forskaren Wanga Zembe-Mkabile menar att även om kontantstödet innebar väldigt lite pengar ingav det hopp, och gjorde att befolkningen kände sig sedda.

– Inom forskarvärlden är vi övertygade att om inte kontantstödet fortsätter, kommer nuvarande hunger och osäkerhet gällande livsmedel bara bli värre, mycket värre än den redan är, säger hon till Maverick citizen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV