Zoom

New York: Veganen vann över basinkomstaren

Vinnaren Eric Adams har varit vegan sedan 2016 och har i sin roll som ordförande i Brooklyns stadsdelsnämnd försökt få folk att äta mer växtbaserat.

Det blir ingen basinkomst i New York city. Andrew Yang som drev frågan och ville bli borgmästare förlorade i demokraternas primärval. I stället vann Eric Adams, en före detta polis som är vegan och har jobbat med att bland annat införa köttfria måndagar i skolorna. Han lär även bli New Yorks borgmästare i höst.

I dag kom de första resultaten från demokraternas primärval inför valet till New Yorks borgmästare. Ex-polisen Eric Adams vann och lär även bli storfavorit i borgmästarvalet i november eftersom en överväldigande majoritet av New York-borna brukar rösta demokratiskt.

Eric Adams blev vegan år 2016, men hans kostförändring berodde inte på djurhållningen i köttindustrin, utan på att han fick diagnosen diabetes typ 2, rapporterar Veg news. Men det hindrar inte honom från att försöka sprida veganismen. Han har gett ut en självbiografisk bok om hur han började äta växtbaserat, i vilken han även delar 50 veganska recept. Han har medverkat i en rad dokumentärer som förespråkar växtbaserad kost inklusive den nya filmen They’re trying to kill us, som utforskar skärningspunkterna mellan diet, fattigdom och rasism.

Under sin tid som ordförande i Brooklyns stadsdelsnämnd introducerade han ett växtbaserat hälsoprogram. Han jobbade även med att införa köttfria måndagar på 15 skolor i Brooklyn – en idé som New Yorks borgmästare sedan spred vidare till 1 700 skolor i staden. Dessutom har han nu under covid-19 tillsammans med 40 läkare uppmanat folk att bli veganer.

Vill se fler poliser på gatorna

Men veganismen var kanske inte främsta skälet till att Eric Adams fick flest röster av demokraternas kandidater. I sin kampanj drev han framför allt frågor om kriminalitet och säkerhet.

Under senaste året har antalet skjutningar i staden ökat med 77 procent, enligt public service-kanalen NPR. Det har Eric Adams kunnat dra fördel av i sin roll som ex-polis.

– Ingen kan ifrågasätta mitt engagemang när det gäller att få slut på våldet i staden, dundrade Adams i en valdebatt nyligen, rapporterar TT.

Till skillnad från mer progressiva demokrater och många aktivister i proteströrelsen Black lives matter vill han inte se ett minskat antal poliser – utan istället fler.

Samtidigt har Eric Adams berättat att han som 15-åring blev misshandlad av polisen, vilket ska ha motiverat honom att bli polis för att förändra kåren inifrån. Adams kampanj har dessutom fått stöd av Terrence Floyd, bror till George Floyd som dödades vid ett uppmärksammat brutalt polisingripande i Minneapolis i fjol.

Även klassperspektivet har lyfts fram av Eric Adams som har berättat om sin uppväxt med en ensamstående mamma, som försörjde sina sex barn genom att jobba som städare. Det tycks ha lett till en hel del röster från arbetarklassen, enligt New York times.

Basinkomst mindre viktigt för New York-borna

Det tycks alltså som att New York-borna prioriterade dessa frågor framför basinkomst, även kallat medborgarlön, som var Andrew Yangs käpphäst.

Efter att ha förlorat kampen om att bli demokraternas presidentkandidat inför det senaste amerikanska valet, där han också drev frågan om basinkomst, försökte Andrew Yang nu alltså att föra fram samma idé inför de demokratiska väljarna i New York.

I början av kampanjen såg det ut som om Andrew Yang var mest poppis av alla i det demokratiska primärvalet. Men i slutet på maj och i juni började allt fler opinionsundersökningar visa att han tappade röster.

Några orsaker till nedgången kan ha berott på att Andrew Yang hamnade i hetluften efter att ha skrattat åt en fråga om kvävningssex i en video som blev viral på Twitter, att det framkommit att han inte är så framgångsrik som entreprenör som många trott och att primärvalet allt mer kom att handla om kriminalitet, rapporterar Gotham gazette.

Andrew Yangs vallöften handlade bland annat om att införa en basinkomst för alla New Yorks fattigaste medborgare
Andrew Yangs vallöften handlade bland annat om att införa en basinkomst för alla New Yorks fattigaste medborgare. Foto: John Minchillo/TT

Nu tycks det som att Andrew Yang har hamnat på fjärde plats i primärvalet, enligt preliminära resultat.

På tredje plats tycks Maya Wiley ha hamnat, som har fört en mer vänsterorienterad kampanj till skillnad från både Andrew Yang och Eric Adams. Alexandria Ocasio-Cortez, demokratisk ledamot i USA:s representanthus, är en av dem som har visat sitt stöd för Maya Wiley och har bland annat kritiserat Yang och Adams för att deras kampanjer sponsrats med enorma summor från privata donatorer och organisationer, som inte gått ut offentligt med vilka de är, rapporterar El politico.

Den andra november hålls det slutgiltiga valet till New Yorks borgmästare, där Eric Adams möter republikanen Curtis Silwa, i en stad där 70 procent av de röstberättigade invånarna är demokrater.

Läs mer: 

Vad är basinkomst eller medborgarlön – här är grunderna (Syre 25/3-2021) 

Yang vill ge en halv miljon NYC_bor basinkomst via peoples bank (Syre 18/2-2021) 

Så vill Yang finansiera New Yorks basinkomst (Syre 17/3-2021)

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV