Radar · Basinkomst

Så vill Yang finansiera New Yorks basinkomst 

Valet till New Yorks borgmästare sker i juli och i november i år.

Den demokratiske politikern och entreprenören Andrew Yang vill införa basinkomst om han vinner valet till att bli New Yorks borgmästare. Nu har han gått ut med hur basinkomsten, även kallad medborgarlön, skulle kunna finansieras, rapporterar tv-kanalen CNBC.

Tanken är att ta bort de skattelättnader som vissa hyresvärdar har i staden. Till exempel får arenan Madinson square garden i dag skattelättnader på 40 miljoner dollar, enligt Andrew Yang.

– I fall du tar tillbaka de pengarna till staden, plus investerar en viss nivå av stadens resurser kan vi minska den extrema fattigdomen här i New York city, säger han till CNBC.

Han tänker sig en basinkomst som endast de fattigaste i staden får, vilket blir ungefär en halv miljon människor. Dessutom vill han starta upp en bank som beviljar mikrolån till människor med låga inkomster så att de får förutsättningar att lättare ta sig ur fattigdomen, vilket Syre skrivit om tidigare.

Andrew Yang drev även frågan om basinkomst när han kandiderade för att bli demokraternas presidentkandidat i senaste valet.

Läs mer: Yang vill ge halv miljon NYC-bor basinkomst via peoples bank (Syre 18/2-2021)

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV