Radar · Basinkomst

Yang vill ge halv miljon NYC-bor basinkomst via ”People’s bank”

Demokraten och entreprenören Andrew Yang, som kandiderar till borgmästare i New York, vill införa en särskild bank som ska erbjuda basinkomst till ekonomiskt utsatta samt hjälp till papperslösa och småföretagare.

Demokraten Andrew Yang, som av många spås bli New York nya borgmästare, vill införa vad han kallar en ”People’s bank”. Tanken är att via den ge hundratusentals New York-bor möjlighet till basinkomst. Bland annat.

Det ser ljust ut för Andrew Yang inför valet av ny borgmästare i New York. Demokraten, entreprenören och den tidigare presidentkandidaten spås enligt flera opinionsinstitut bli den kandidat som kniper borgmästarposten.

Yang, som är en stark supporter av basinkomst, har bland annat gått till val på att införa en så kallad ”People’s bank of New York City” om han vinner. Med den vill ha ge upp till en halv miljon New York-bor möjlighet till basinkomst.

Utöver det vill Yang också att banken ska fungera som ett alternativ för grupper med särskilt stort behov av ekonomisk hjälp, och som inte har möjlighet att vända sig till andra banker. Enligt tidningen Newsweek kan det röra sig om att hjälpa papperslösa utan fullständiga personuppgifter att upprätta bankkonton.

Yang vill även kunna erbjuda micro-lån till småföretagare som ”förbises av de traditionella bankerna”. Enligt Yang handlar det om ett så kallat start up-kapital som han vill rikta till svarta småföretagare som enligt honom ofta startar upp sina företag med substantiellt lägre budget än vita företagare.

– Vi behöver en People’s bank för att se till att småföretag ges chansen att lyckas med ett överkomligt kapital, och med tålmodiga långivare som finns där när de behöver det som mest, säger Yang i Newsweeks artikel.

Läs även i Syre: Basinkomst avgjorde för Martin Luther Kings son – stödjer demokrat i NYC