Radar · Basinkomst

En pilotstudie om basinkomst genomförs i spanska Katalonien

I mitten på november gick den budget igenom som ska finansiera en studie om basinkomst i Katalonien.

Regeringen i den autonoma regionen Katalonien i Spanien ska genomföra en pilotstudie med basinkomst, även kallat medborgarlön. Tanken är att se om dagens bidragssystem kan ersättas med något bättre.

Många har blivit fattiga i Spanien under coronapandemin. Det gäller även den autonoma regionen Katalonien. Över en fjärdedel riskerar fattigdom eller social utsatthet där, enligt siffror från 2020, uppger lokaltidningen Diari de Tarragona.

I dag finns två olika bidragssystem för personer med låg inkomst i Katalonien. Dels ett regionalt försörjningsstöd, RGC, dels ett statligt försörjningsstöd IMV, som infördes i maj förra året efter att coronapandemin slog till.

Men stöden når inte alla som behöver dem. Orsaken är att personerna behöver uppfylla en rad villkor för att få pengarna. Till exempel måste du kunna bevisa att du har varit bosatt i Katalonien i två år för att få RGC, vilket kan vara svårt för hemlösa, rapporterar El País. Även det statliga bidraget IMV har kritiserats för att nå för få och leda till alltför mycket byråkrati, vilket Syre har skrivit om tidigare.

Den katalanska regeringen har som mål att förbättra bidragssystemet. Därför ska de nu genomföra en pilotstudie för basinkomst. Basinkomst innebär att du får en summa pengar, utan att någon kontrollerar att du uppfyller vissa krav till punkt och pricka. Dessutom ska pengarna delas ut till individen, inte till hushållet, vilket är fallet med de andra två stöden.

Basinkomsten börjar betalas ut år 2023

I mitten av november i år gick budgeten till piloten igenom. Studien drar i gång senast i december 2022.

Under det första året ska man besluta om designen för forskningsprojektet. Dels handlar det om hur mycket pengar personerna ska få i basinkomst. Dels att bestämma vilka som ska tilldelas basinkomsten.

Just nu är tanken att två olika grupper ska få basinkomst, en yngre och en äldre, enligt El diario. Men grupperna ska också vara representativa för befolkningen, uppger Sergi Raventós Panyella, till spanska basinkomstnätverket Red renta básica. Han är forskare och har utsetts av den katalanska regeringen för att ansvara för utformningen av pilotstudien. Tanken med att ha representativa grupper är att sedan kunna jämföra effekterna för dem som får basinkomst med övriga befolkningen som fortfarande får de gamla stöden.

Själva experimentet drar igång år 2023. Då delas basinkomsten ut till de utvalda grupperna under två års tid. År 2025 ska projektet utvärderas.

På hjälporganisationen Caritas är man positiv till att Katalonien ska testa basinkomst.

– Vi tycker det är väldigt intressant. Andra liknande förslag som har införts, såsom IMV, har inte fungerat fullt ut. Man måste igenom mycket byråkrati för att få tillgång till dem och det gör att många människor blir utan inkomster, säger Miquel Aragonès, ordförande i Caritas till Diari de Tarragona.

Men det sociala stödet som den katalanska regeringen vill införa har ett pris. Den budgeten som basinkomsten ingår i och som även innehåller en rad andra sociala åtgärder innebär rekordhöga utgifter, rapporterar den katalanska tidningen Ara. Själva basinkomsten har budgeterats till 4 miljoner Euro för nästa år. Än är det inte bestämt hur många som ska få basinkomsten.

Läs mer:

Stor fattigdom i Spanien – allt fler kräver basinkomst

Vad är basinkomst eller medborgarlön? Här är grunderna

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV