Radar · Basinkomst

Wales ska testa basinkomst – kan ha påverkats av gräsrötterna

Kanske kommer en del av studien genomföras i Cardiff, huvudstaden i Wales.

Den brittiska riksdelen Wales ska testa basinkomst eller medborgarlön i ett pilotprojekt. Det gick Mark Drakeford, deras förste minister, ut med i fredags. ”Jag har ett mycket långvarigt intresse för basinkomst”, säger han. En bidragande orsak kan vara den kampanj som basinkomstaktivister genomfört.

I fredags offentliggjorde Mark Drakeford, Wales förste minister, som alltså har den högsta politiska posten i Wales, att han vill genomföra ett basinkomstprojekt där.

– Det ligger på vår nya sociala rättviseministers bord att ansvara för en basinkomstpilot. Den måste utformas noggrant, den kommer att bygga på erfarenheterna från piloter i Skottland, men jag har ett mycket långvarigt intresse för basinkomst, sade han till radioprogrammet Greatest hits radio, rapporterar The guardian.

Studien ska utformas för att se om basinkomst infriar de löften som dess förespråkare hävdar, rapporterar BBC.

Universell basinkomst, även kallat medborgarlön, betyder att alla får en summa pengar av staten eller regionen, utan att du behöver ansöka om pengarna eller uppfylla några särskilda kriterier för att få dem. Förespråkare menar att det leder till minskad fattigdom för de mest utsatta och ökad frihet för alla, vilket skapar mer kreativitet.

Basinkomstnätverk har tryckt på

Tidigare i månaden genomförde nätverket UBI lab network en kampanj där de försökte få ledamöter i de lokala parlamenten att lova att de skulle arbeta för att genomföra basinkomstförsök. Det lyckades, vilket Syre skrivit om tidigare. I det walesiska parlamentet som innehar 60 platser var det 25 personer av dem som röstades in som hade skrivit under kampanjen. I det skotska parlamentet var motsvarande siffra 29 personer.

– Vi kommer göra det över partigränserna. Det är 25 personer i Senedd (det walesiska parlamentet reds. anm.) som har visat intresse. Jag vill genomföra den på en bred basis och designa bästa möjliga pilot, sade Mark Drakeford.

Jonathan Rhys Williams, aktiv i den walesiska falangen av UBI labs, blev glad över att höra beskedet.

– Det här är en stor händelse för basinkomströrelsen i Storbritannien och runt om i världen. Det är oerhört tillfredsställande att första ministern har ett starkt åtagande för ett försök, säger han till The guardian.

Han hoppas att deltagarna i piloten ska komma från olika grupper i samhället, både anställda, arbetslösa och barn, men att den ska fokusera på de område som har störst behov av en basinkomst.

Fler är positiva

Även Labours ledamot för i det brittiska parlamentet, Beth Winter, som kommer från Wales, tyckte det kändes väldigt spännande med ett pilotprojekt.

– Det här enorma intresset för universell basinkomst i Wales illustrerar hur människor känner sig svikna av nuvarande välfärdssystem. Det är dags för stora förändringar och stora idéer, och en väldesignad pilot är ett avgörande nästa steg för en mer rättvis framtid, säger hon.

Sophie How, Wales ombudsman för framtida generationer, har länge drivit på att Wales borde testa en basinkomst, vilket Syre skrivit om tidigare.

– Det är ett fantastiskt viktigt åtagande av den första ministern att signalera att basinkomst är en prioritet för det nya regeringen att hantera Wales fattigdom och ojämlikheter när det gäller hälsa. Det är en stor händelse, säger hon.

”Misslyckad vänsterpolitik”

Men inte alla var positiva till förste ministerns utspel. “Den första ministern måste kickstarta igång ekonomin, och skapa långsiktiga, välbetalda jobb för människor, snarare än att använda Wales som en experimentlåda för misslyckad vänsterpolitik”, anser de konservativa i Wales, rapporterar BBC.

De anser att universell basinkomst inte skulle lösa fattigdom, utan att den snarare skulle kunna förvärras genom basinkomst, och hänvisar till the The joseph rowntree foundation, en välgörenhetsorganisation som bedriver och finansierar forskning för att förhindra fattigdomen i Storbritannien. I en blogg från 2018 säger Chris Goulden, biträdande direktör för vetenskap:

– Det är inte prisvärt, det är obehagligt för den stora allmänheten eftersom det innebär pengar för ingenting, och – allra viktigast – det ökar fattigdomen så länge den inte modifieras så mycket att den inte längre går att känna igen, säger han.

Läs mer om basinkomst i Wales:

Wales kan testa basinkomst för kreativa yrken (Syre 21/8-2020)

Wales bör testa basinkomst och en kortare arbetsvecka (Syre 14/10-2020) 

Wales vill ha basinkomst – störst barnfattigdom i Storbritannien (Syre 4/3-2021) 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV