Radar · Basinkomst

Wales kan testa basinkomst för kreativa yrken

Sophie Howe, Wales ombudsman för framtida generationer, vill ha basinkomst för kulturarbetare.

Ombudsmannen för framtida generationer, Sophie Howe, vill att den walesiska nationalförsamlingen överväger basinkomst för personer i kreativa yrken. Kulturen är avgörande för Wales återhämtning efter pandemin, säger Howe till The Stage.

Wales är ensamma i världen om att ha en ombudsman för framtida generationer. Tjänsten infördes 2016 och har som uppgift att se till att politikerna ser till de långsiktiga konsekvenserna av sina beslut. Nu vill Sophie Howe, som sitter på posten, att de styrande undersöker möjligheterna för basinkomst till personer i kreativa yrken, rapporterar The Stage. Hittills har 53 miljoner pund redan utlovats i stöd åt kulturen, men basinkomst skulle få en längre verkan än en akut stödpeng, menar ombudsmannen.

– Det här kan rädda jobb, skydda kulturens framtid på lång sikt och bidra till Wales återhämtning, säger hon till Stage.

Ungefär 60 000 människor i Wales arbetar inom kultursektorn, och Howe tror att ett försök med universell basinkomst riktat till kulturarbetare, inklusive frilansare, också skulle kunna bidra till mer rättvisa löner och ersättningar till dessa yrkesgrupper. Företrädare för kultur- och konstinstitutioner har uttryckt intresse och uppskattning för förslaget, bland annat Graeme Farrow, konstnärlig ledare för Wales Millennium Centre.

– Här finns en verklig chans till att investera både i våra konstnärer och vår framtid, inte bara genom kortsiktiga räddningsaktioner, säger Farrow till The Stage.