Radar · Basinkomst

Stora valframgångar för brittiska politiker som vill införa basinkomst

Flera politiker som förespråkar basinkomst vann stolar i valet.

Flertalet brittiska politiker har undertecknat ett förslag om att en universal basinkomst ska testas, skriver The Guardian.

Förra veckans val innebar stora framgångar för politiker som förespråkar basinkomst. Nästan halva walesiska parlamentet och fler därtill har undertecknat ett förslag om att pröva en universal basinkomst. Parlamentet och rådgivare runt om i England har lovat att lobba för att skapa pilotprogram i olika områden. 

Förslaget skulle gå ut på att varje medborgare får en summa pengar som ska täcka de grundläggande levnadskostnaderna. Förespråkarna ser flera fördelar med systemet. Bland annat att det skulle lindra fattigdom och ge människor tid att ställa om när de behöver byta arbete.

– Basinkomst har potential att förändra människors liv i Wales. Det skulle säkerställa att människor lyfts ur fattigdom, stress och osäkerhet skulle minska, samt att pengar läggs i vår ekonomi för att skapa arbetstillfällen och låta människor ta på sig vårdansvar och andra alternativ för att förbättra sina liv, säger Jane Dodds, ledare för walesiska Liberaldemokraterna, enligt The Guardian.

"Krävs ett aktivt åtagande"

Även en talesperson från den walesiska regeringen uttrycker sig positivt om förslaget.

– Principiellt har tanken på en allmän grundinkomst flera fördelar. Men för att införa detta i Wales skulle det krävas ett aktivt åtagande från den brittiska regeringen.

Och fortsätter:

– Vårt omedelbara fokus är att stödja arbetsgivare och arbetstagare genom den pågående coronapandemin och driva fram planer för framtida återhämtning.

Läs mer: Intressanta utvecklingen: Här kan basinkomst testas i Sverige
Läs mer: Sex förslag: Så skulle en basinkomst kunna se ut i Sverige

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV