Radar · Basinkomst

Wales vill ha basinkomst – störst barnfattigdom i Storbritannien

Wales har störst barnfattigdom i Storbritannien.

Tre av fyra invånare i Wales är för att den walesiska nationalförsamlingen genomför en pilottest med basinkomst. Det visar en ny undersökning som Sophie Howe, ombudsman för framtidens generationer i Wales, genomfört.

Wales har, som enda land i världen, en ombudsman för framtida generationer. Som denne ombudsman är Sophie Howie roll att svara på de utmaningar som framtidens generation kan möta. Hon har tidigare föreslagit basinkomst för kreativa yrken och att Wales testar basinkomst och inför en kortare arbetsvecka.

Nu har hon genomfört en undersökning, utförd av företaget Survation, där 1093  personer deltog, som visar att 69 procent skulle ställa sig bakom ett försök att testa basinkomst. 34 procent sa att det tydligt stödjer förslaget, och 35 procent sa att de stödjer förslaget till viss grad, endast 6 procent svarade att det starkt opponerar sig emot förslaget.

– Människor i Wales står inför en stor osäkerhet, ett resultat av både Covid-19 och klimat nödläget. En basinkomst kan ge ett starkare säkerhetsnät som förhindrar att människor faller mellan dagens stöd och framtidens, säger Sophie Howe till sajten Nation Cymru.

Förslaget innebär medborgarna skulle få en viss summa, oavsett om de är anställda eller ej. Summan ska täcka basala nödvändigheter och gå till individen, inte familjen, utan motkrav.

Sophie Howe uppmanar nu partier i Wales att ta upp förslag inför valet den 6 maj.

– Välmåendet hos framtida generation ger oss tillstånd att vara modiga och försöka nya vägar som kan leda oss mot ett hälsosammare och mer jämlikt Wales, sa Sophie Howe, enligt tidningen The National

Innan coronapandemin levde 700 000 människor i fattigdom i Wales, som också har den största andelen av barnfattigdom, 28 procent, i Storbritannien, enligt en rapport av Rädda barnen.

Antal personer som sökt om coronastöd har nått nya toppnivåer. Under veckan den 18 februari betalade The Discretionary Assistance Fund (DAF) ut 6000 nödbetalningar, enligt BBC.

– Tiden har kommit för basinkomst för Wales, säger Sophie Howe i ett pressmeddelande.