Radar · Basinkomst

Sydafrikanskt parti stödjer basinkomst

 En mamma står i en kö där mat delas ut gratis.

Över 300 ideella organisationer kräver basinkomst i Sydafrika. Nu får de stöd av det sydafrikanska kommunistpartiet. I helgen deklarerade dess centralkommitté att ett tidigare kontantstöd till fattiga borde återinföras. Dessutom vill partiet att stödet omformas till en basinkomst, även kallat medborgarlön.

Social relief of distress grant, SRD, var ett tillfälligt kontantstöd, som Sydafrikas regering på grund av covidpandemin delade ut under ett halvårs tid till ungefär sex miljoner sydafrikaner. Kontantstödet låg på bara 350 sydafrikanska rand (motsvarande ungefär 205 kronor) i månaden men gynnade ändå fattiga och personer som hade förlorat sina jobb.

I helgen hade det sydafrikanska kommunistpartiets centralkommitté möte. Efter det gick de ut med att de vill att kontantstödet återinförs och att stödet även omformas till en permanent basinkomst som garanterar de fattigaste pengar att leva på. Det är samma krav som 310 ideella organisationer har ställt på regeringen, vilket Syre skrivit om tidigare.

En basinkomst skulle stimulera ekonomin och på så vis minska arbetslösheten, anser kommunistpartiet.

– En universell basinkomstgaranti kan och kommer fungera som en ekonomisk stimulans – inte minst för de miljoner sydafrikaner som arbetar i den informella sektorn och i de små och medelstora mikroföretag som har drabbats hårdast av covid-19-pandemin. Arbetslösa och fattiga med ströjobb gynnas mest av en basinkomst och är just de som kommer konsumera inom dessa branscher som tillhandahåller basala livsmedel och andra nödvändigheter, säger Blade Nzimande, generalsekreterare i Sydafrikanska kommunistpartiet, enligt public servicebolaget SABC news.

Läs mer:

Aktivister i Sydafrika kräver basinkomst (Syre 14/7-2021)

Efter protesterna – Sydafrikas regering överväger basinkomst (Syre 23/7-2021)

Vad är basinkomst eller medborgarlön? Här är grunderna (Syre 25/3-2021)