Radar · Basinkomst

Sydkoreas presidentkandidat backar från basinkomstlöfte

Lee Jae-myung vid en presskonferens i Seoul i november.

Demokraternas presidentkandidat Lee Jae-myung ville beskatta markägare för att finansiera en universell basinkomst i Sydkorea. Nu lutar det istället åt en basinkomst för vissa grupper, och en mer flexibel hållning i beskattningsfrågan. Samtidigt går han framåt i opinionsmätningarna.

I oktober blev Lee Jae-myung utsedd till presidentkandidat för det demokratiska partiet i Sydkorea. Lee hade under sin tid som provinsguvernör genomfört flera projekt med basinkomst och har på sin väg till kandidaturen presenterat konkreta planer på ett genomförande av basinkomst på nationell nivå.

Men nu har Lee börjat revidera sina löften, rapporterar Korea JoongAng daily. Den utlovade basinkomsten skulle bland annat finansieras av en markskatt, men Lee säger nu att hans budskap blivit förvrängt och han försäkrar att skattehöjningar inte kan införas så länge folket är emot dem.

Inte längre universell

I de senaste veckornas opinionsmätningar har Lee legat 10 procentenheter efter kandidaten för motståndarpartiet People power party, Yoon Seok-youl, men efter att ha retirerat om skattehöjningen har han minskat glappet till 2,8 procent enligt den senaste mätningen.

Färre skatteintäkter i budgeten gör i sin tur att basinkomstprojektet måste omvärderas. Enligt Korea JoongAng daily kommer det demokratiska partiet troligtvis att istället propagera för en basinkomst som begränsas till vissa grupper i befolkningen, som unga eller äldre. Samtidigt har Lee nyligen sagt till tidningen Dong-A Ilbo att ett system med koldioxidskatter skulle kunna finansiera en universell basinkomst. 

Läs mer: 

Han förespråkar basinkomst – leder det sydkoreanska valet

Förespråkare för basinkomst kan bli Sydkoreas nya president

Presidentkandidaten: Koldioxidskatt ska finansiera basinkomst