Radar · Basinkomst

Han förespråkar basinkomst – leder inför det sydkoreanska valet

Presidentkandidaten Lee Jae-myung, som förespråkar basinkomst, leder i många valundersökningar.

Snart ska det styrande partiet i Sydkorea välja sin presidentkandidat. I flera av de senaste valundersökningarna leder Lee Jae-myung, som vill införa basinkomst. Med en splittrad opposition är konkurrensen om presidentposten liten.

Lee Jae-myung har under sin tid som guvernör i Gyeonggi-provinsen infört flera basinkomstprojekt med lyckat resultat, något som Syre tidigare skrivit om.

Det tycks ha gett skjuts i hans försök att bli president. När nu primärvalet för det demokratiska partiet närmar sig visar flera av de senaste valundersökningarna att Lee Jae-myung leder över den sittande presidenten. Samtidigt är den konservativa oppositionen splittrad och har än så länge inte tagit fram någon värdig motståndare, uppger Reuters.

Lee Jae-myung lovar två miljoner won (motsvarande ungefär 14 900 kronor) i basinkomst till alla ungdomar i landet varje år och 1 miljon won vardera till resten av befolkningen. Enligt tidsplanen ska de första utbetalningarna börja under 2023 med ett belopp på 250 000 won. Det är tänkt att betalas ut i lokala valutor för att också stimulera de lokala ekonomierna. Under den resterande mandatperioden är summan sedan tänkt att fyrdubblas. Slutmålet är att betala 500 000 won per månad (drygt 3 700 kronor), enligt The Korea Herald.

För att finansiera det hela föreslår Lee Jae-myung en koldioxidskatt och en nationell markskatt, som bland annat skulle höja skatterna för alla fastighetsinnehavare.

– Jag kommer att införa universell basinkomst nationellt för att bana väg för en storslagen övergång från en liten välfärdsstat till en medelstor välfärdsstat, samtidigt som motståndet mot att betala skatt minskar, sa han under en presskonferens i slutet av juli, rapporterar Reuters.

Primärvalet skulle egentligen ha gått av stapeln den 10 september, men har på grund av nya covid-utbrott skjutits upp till oktober. Det slutliga presidentvalet hålls den 9 mars nästa år.

Läs mer: 

Sydkoreansk presidentkandidat utlovar universell basinkomst (Syre 23/7-2021)

Så påverkar basinkomsten 24-åringarna i Sydkorea (Syre 18/3-2021)

Nya steg mot basinkomst i Sydkorea (Syre 17/8-2020)