Radar · Basinkomst

Basinkomst banar väg för guvernör som Sydkoreas nya president 

Exakt på vilka orter som basinkomsten ska delas ut är ännu inte bestämt.

I sydkoreanska Gyeonggi startar snart ett nytt banbrytande experiment. I utvalda delar av provinsen ska alla få basinkomst, även kallat medborgarlön – oavsett om du är rik eller fattig. Samtidigt är guvenören där mer populär än någonsin, och tippas bli presidentkandidat inför nästa års val.

Gyeonggi – en provins i Sydkorea som till största del består av landsbygd – har under flera år uppmärksammats för sina försök med basinkomst. Sedan några år tillbaka får alla 24-åringar i provinsen 1 800 kronor i kvartalet, med lyckat resultat.

Och nu under coronapandemin har provinsen utmärkt sig ytterligare. Förutom att den nationella regeringen gav kontantutbetalningar till alla i Sydkorea, fick invånarna i Gyeonggi två ovanligt generösa extra kontantutbetalningar. Både kontantutbetalningarna och 24-åringarnas basinkomsten gavs i en lokal valuta, vilket har satt sprätt på ekonomin i provinsen, enligt två studier.

– Det har gjort deras guvenör mycket populär, säger Sangsoo Lee, chef för Koreaavdelningen vid Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik, ISDP, i Stockholm.

Nu testas basinkomst för alla

Snart ska Gyeonggi också genomföra en pilotstudie med utbetalningar varje månad, rapporterar tidningen Hankyoreh. Basinkomsten ska ges till befolkningen i vissa utvalda delar av provinsen. Detta för att kunna utvärdera effekterna av den, så att de kan jämföra skillnaderna mot likartade områden där basinkomst inte har getts.

De flesta basinkomst-studier som har gjorts i världen har utförts genom att bara ge basinkomst till fattiga personer, eller till personer under en viss inkomstnivå. På så vis skiljer sig alltså experimentet i Gyeonggi åt. Här ska alla i de utvalda delarna av provinsen få basinkomsten. Det spelar ingen roll om du är rik eller fattig, vilken ålder du har eller om du söker jobb eller inte. Pengarna ska oavsett hamna på ditt konto.

Sangsoo Lee, chef för Koreaavdelningen vid Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik, ISDP, i Stockholm
Sangsoo Lee, chef för Koreaavdelningen vid Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik, ISDP, i Stockholm. Foto: Privat

Än är inte utformningen av studien helt klar, enligt Cities Today. Men tanken är att runt 3 000 – 7 000 personer ska vara med i studien och de ska få ungefär mellan 750 och 3 750 kronor i månaden.

Den summan kommer dock vara för låg att leva på, enligt Sangsoo Lee.

– Basinkomsten kommer inte göra att människor slutar att jobba, utan den handlar mest om lycka. Om människor kan dra ned på sina extrajobb får de mer fritid, och kan utvecklas individuellt, säger han.

Projektet ska dra i gång i mitten på 2021 och fortsätta i minst två år framåt.

Guvenören populär presidentkandidat – jämförs med Bernie Sanders

Redan innan Lee Jae-myung blev guvenör Gyeonggi införde han basinkomstliknande reformer i den kommun där har då var borgmästare. Det gjorde honom populär, och samma sak har nu hänt även på provinsnivå.

– Det har varit väldigt lyckat att stötta ungdomarna och ge extra stöd under pandemin, så hans popularite har stigit, säger Sangsoo Lee.

Därför har han nu seglat upp som en av demokratiska partiets främsta presidentkandidat inför valet 2022. Undersökningar visar att många vill se honom som president, och vissa jämför honom med amerikanska demokraternas tidigare presidentkandidat Bernie Sanders, på grund av hans vänsterinriktning, enligt The korea post.

Demokratiska partiet är i dag regeringsparti. Men trots att Lee Jae-myung är populär i befolkningen är det inte säkert att han skulle bli president. Idén om basinkomst har mött motstånd både inom det demokratiska partiet och hos oppositionen, varav många ser idén som orealistisk, rapporterar the Korea Herald. Vissa konservativa kan visserligen tänka sig att införa en basinkomst, men då som en ersättning av nuvarande trygghetssystem. Och en sådan version av basinkomst vill inte Lee Jae-myung ha. Hans tanke med basinkomst är snarare att den ska vara ett komplement till det sociala skyddsnätet som finns i dag, och att pensioner med mera ska vara kvar.

– Sydkorea är väldigt uppdelat mellan stad och landsbygd. Även om Lee Jae-myung refomer är populära på landet i Gyenggoi  är det inte säkert att de skulle kunna införas i andra delar av Sydkorea, som till exempel i Seol där en fjärdedel av nationens befolkning bor, säger Sangsoo Lee.