Radar · Basinkomst

Sydkoreansk presidentkandidat utlovar universell basinkomst

De ekonomiska klyftorna i Korea bör jämnas ut, menar presidentkandidaten Lee Jae-myung, som nu utlovar universell basinkomst.

Sydkoreanska Lee Jae-myung har som guvernör i provinsen Gyeonggi visat framfötterna med olika basinkomstprojekt. Det har gjort honom till en av de populäraste politikerna i landet och i början av juli presenterade han sin presidentkandidatur. Nu har han utlovat universell basinkomst om han vinner valet.

Gyeonggi-guvernören Lee Jae-myung tänker fortsätta på den väg som gjort honom till en populär presidentkandidat inför nästa års val i Sydkorea. I provinsen Gyeonggi har han infört flera basinkomstprojekt med lyckat resultat, något som Syre tidigare skrivit om.

I juli blev det officiellt att han ställer upp som presidentkandidat för det demokratiska partiet i landet, och opinionsmätningar visar att han totalt sett är den näst mest populära kandidaten, med 28,4 procent av väljarna som skulle rösta på honom. Det är en bra bit framför tidigare premiärministern Lee Nak-yon, som också han kandiderar för det demokratiska partiet, men som bara fått 11,5 procent av väljarstödet.

Vill minska ojämlikheten

Redan när han presenterade sig som presidentkandidat utlovade Jae-myung att han skulle ta tag i  den ekonomiska ojämlikheten i landet bland annat genom att införa en universell basinkomst. I torsdags preciserade han sitt löfte och meddelar att han inom nästa administrationsperiod kommer att ge två miljoner won (motsvarande 1736 dollar) i basinkomst till alla ungdomar i landet varje år och 1 miljon won vardera till resten av befolkningen.

– Slutmålet skulle vara att betala 500 000 won per månad (434 dollar), vilket motsvarar vad som betalas ut till dem i den nedre inkomstgruppen för närvarande, men det kommer att vara (praktiskt) omöjligt att uppnå den nivån inom mandatperioden på grund av ekonomiska förhållanden, konstaterade Jae-myung på en presskonferens under torsdagen, enligt The Korea Herald.

Enligt tidsplanen ska de första utbetalningarna börja under 2023 med ett belopp på 250 000 won. Det är tänkt att betalas ut i lokala valutor för att också stimulera de lokala ekonomierna. Under den resterande mandatperioden är summan sedan tänkt att fyrdubblas.

Vill införa nya skatter

Finansieringen är tänkt att ske genom omorganisering av budgeten, att ta bort vissa skattelättnader samt ”andra åtgärder” enligt guvernören. Han planerar också att införa nya skatter på markägande och koldioxidutsläpp för att finansiera planen.

Men han öppnar upp för en medborgardialog.

– Genom att installera en presidentkommitté för basinkomst, kommer jag att vinna stöd (från allmänheten) innan jag planerar och implementerar basinkomstsystemet i etapper, sa han under presskonferensen.

Den 10 september avgörs vem som blir den slutliga presidentkandidaten  för det demokratiska partiet i landet. Det slutliga valet hålls den 9 mars nästa år.