Radar · Basinkomst

Så påverkar basinkomsten 24-åringarna i Sydkorea

Två nya studier visar att basinkomsten som ges till unga i den sydkoreanska provinsen Gyeonggi  har positiva effekter både för de unga och för de lokala affärerna.

I den sydkoreanska provinsen Gyeonggi får alla 24-åringar basinkomst. Nu visar en studie att de unga där mår bättre och jobbar mer, jämfört med andra unga i Sydkorea. Dessutom är basinkomsten, som ges i lokal valuta, bra för affärerna i området.

Alla 24-åringar i Gyeonggi får sedan en tid tillbaka en basinkomst på ungefär 1 800 kronor varje kvartal. Det tycks ha påverkat att de unga i provinsen har större framtidstro och mer förtroende för lagar, institutioner, media och politiker, enligt en studie. Dessutom arbetar de fler timmar i snitt jämfört med unga i andra delar av landet.

En annan studie som också publicerades nyligen visar att den lokala valutan som basinkomsten betalas ut i, och som bara är giltig i lokala butiker och restauranger, inte kedjor, har bidragit till att småföretag i provinsen har ökat sin försäljning. Särskild stor har effekten varit nu under coronapandemin, eftersom lokalpolitikerna har låtit hela befolkningen, oavsett ålder, få en tillfällig kontantutbetalningar för att minska den ekonomiska nedgången, vilket Syre skrivit om tidigare.

Även på andra sidan jorden, i den brasilianska orten Maricá, har en basinkomst i lokal valuta gjort att affärerna blomstrar lokalt – trots pandemin.

Läs mer: Nya steg mot basinkomst i Sydkorea (Syre 17/8-2020) och 
Nytt sydkoreanskt parti kräver basinkomst – ställer upp i val (Syre 28/1-2021)

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV