Radar · Basinkomst

Nytt sydkoreanskt parti kräver basinkomst – ställer upp i val

Här i Seouls stadshus hoppas Basinkomstpartiet få en plats efter kommunalvalet.

För ett år sedan bildades ett basinkomstparti i Sydkorea. Nu hoppas deras ledare på att bli borgmästare i Seoul. ”Chansen att hon vinner är väldigt liten. Men det är en bra början. Jag tror partiet kommer växa i framtiden”, säger Sangsoo Lee, vid Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik, ISDP, i Stockholm.

Basinkomstpartiet bildades 19 januari förra året. Målet är att alla sydkoreaner ska få 600 000 won (motsvarande ungefär 4 500 kronor) i månaden. Det skulle innebära en höjning av det stöd som fattiga får i dag, enligt The korea herald.

– Vi skapade detta parti för att vi tycker att staten borde ge basinkomst till alla medborgare för att bygga ett bättre socialt skyddsnät och hjälpa missgynnade att ta sig ur fattigdomsfällan, säger Shin Ji-hye, Basinkomstpartiets ledare, till The korea herald.

Tanken är att basinkomsten finansieras genom att införa 15 procents skatt på alla löneinkomster och vinster från kapital och affärsverksamhet. Dessutom vill hon införa en koldioxidskatt och en skatt på markägande.

Hennes första steg för att kunna genomföra detta är att ställa upp som borgmästare i valet i Seoul, Sydkoreas huvudstad. Men chansen att hon vinner är liten tror Sangsoo Lee, chef för Koreaavdelningen vid Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik, ISDP, i Stockholm.

– Jag har kollat valundersökningar och deras parti hade bara fått runt en procent. Många känner nog inte till partiet, säger han.

Stort intresse för basinkomst i Sydkorea

Samtidigt tror han att partiet har möjlighet att växa. För deras 20 000 medlemmar är till största del unga, inkomstklyftorna i landet är stora, det finns en rädsla för att artificiell intelligens, AI, ska ta över jobben och intresset för basinkomst har vuxit i landet sedan regeringen gav kontantstöd nu under coronapandemin.

Dessutom är många missnöjda med det nuvarande styret i Seoul, efter att en rad politiker har varit insyltade i sexskandaler, som ledde till att den tidigare borgmästaren avgick och sedan tog sitt liv i somras.

I våras bildades även ett kvinnoparti, men de ställer inte upp i borgmästarvalet i Seoul, enligt Sangsoo Lee. Därför lär kvinnopartiets väljare i stället lägga sina röster på Basinkomstpartiet, tror han. Detta eftersom Shin Ji-hye är uttalad feminist och partiet även driver frågan om delad föräldraledighet.