Radar · Basinkomst

Presidentkandidaten: koldioxidskatt ska finansiera basinkomst

Lee Jae-myung har utlovat basinkomst åt alla medborgare om han blir vald till president, och tänker finansiera detta med en koldioxidskatt.

Om Sydkoreas presidentkandidat Lee Jae-myung vinner valet i mars kommer han se till att finansiera sina basinkomstplaner med hjälp av koldioxidskatt för företag.

I början av oktober blev basinkomstförespråkaren Lee Jae-myung vald till demokraternas presidentkandidat i Sydkorea. Efter att han genomfört flera lokala basinkomstprojekt under sin tid som guvernör är han en populär kandidat bland folket, och han vill fortsätta på den inslagna vägen om han vinner presidentvalet i mars nästa år.

I en intervju med tidningen Dong-A Ilbo i veckan förklarar han att han tänker finansiera en universell basinkomst i landet med hjälp av att införa en koldioxidskatt på företag.

Det är det enda sättet att ställa om till ett samhälle med låga koldioxidutsläpp, säger han till tidningen.

Konsumtionskuponger

”Under tiden planerar jag att dela ut förmåner jämnt till alla sydkoreanska medborgare i ett försök att minska mot-reaktioner och sociala kostnader, konstaterar han.

Skatten ska framförallt läggas på företag och han räknar med att priset bör ligga på mellan 50 000 och 80 000 won per ton, vilket motsvarar ungefär 380 till 610 svenska kronor. Det kan jämföras med priset på koldioxid i EU:s utsläppshandel, ETS, som det senaste året ökat kraftigt och nu ligger på rekordhöga 74 euro (drygt 760 kronor) per ton.

För att motverka att basinkomsten bara sätts in på bankkonton utan att cirkulera i samhället så tänker han också se till att den betalas ut i form av en slags konsumtionskuponger.

”Låga tillväxtsiffror är resultatet av en minskad efterfrågan och som hindrar utbudscykeln. För att göra saker rätt vill jag öka konsumtionen”, säger han till Dong-A Ilbo.