Radar · Basinkomst

ANC vill införa basinkomst

Cyril Ramaphosa, Sydfrikas president, har liksom hans parti ANC uttalat sig positiv om en permanent basinkomst.

Sydafrika har gett kontantstöd till de fattigaste i landet sedan i maj. Men i slutet på januari upphör stödet. Därför diskuterade ANC nyligen vad som ska hända härnäst. Förslaget är att förlänga kontantstödet, men att detta sedan ska utgöra ett ramverk för att introducera basinkomst, rapporterar tidningen Business Maverick.

Kontantstödet har getts till fattiga på grund av coronapandemin. Att ersätta stödet med en mer permanent basinkomst skulle kunna ta två år att genomföra, eftersom det måste gå genom bland annat parlamentet innan det kan klubbas. Därför föreslår nu ANC:s verkställande kommitté att kontantstödet förlängs, medan deras ekonomiska och sociala kommittéer utarbetar ett förslag på hur en basinkomst skulle kunna införas. Rapporten om detta ska vara helt klar i maj.

Tidigare har presidenten också uttalat sig positivt till basinkomst.

– I år kommer ANC, regeringen och det bredare samhället att behöva fortsätta diskutera basinkomst som en önskvärd och bärkraftig sätt att tillhandahålla ett socialt skyddsnät åt de fattiga, sade Cyril Ramaphosa, Sydfrikas president till Daily Maverick i början av januari.

Men än så länge tycks han inte ha godkänt ens att kontantstödet förlängs.

Läs även Sydafrika överväger förlängd villkorad basinkomst Syre 14/7-2020.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV