Radar · Inrikes

Fi går till val med krav på basinkomst

Farida al-Abani, partiledare för Feministiskt initiativ (Fi).

Feministiskt initiativ har under helgens kongress beslutat att föra en politik för en samlad socialförsäkring som inkluderar basinkomst. Partiet går därmed in i valrörelsen 2022 med basinkomst som politiskt krav.

– Dagens socialförsäkringssystem har blivit en omänsklig kontrollapparat, säger Farida al-Abani, partiledare Feministiskt initiativ i ett pressmeddelande.

– I samband med coronapandemin har allt fler blivit medvetna om att skyddsnätet har stora hål och att människor ramlar rakt igenom. Nu erbjuder vi istället ett tryggt golv att stå på.

Fi:s förslag till basinkomst handlar om en basinkomst som skulle gå enbart till de med låg inkomst. Det skiljer sig alltså åt från vissa andra basinkomstförslag som tänker sig en basinkomst som skulle gå till alla i hela befolkningen, även rika personer.

Fi vill heller inte avskaffa arbetsförmedlingen och Försäkringskassan, utan de ska i stället slås ihop till en myndighet under samma tak. Det skulle kunna leda till att personer slipper bollas runt mellan olika system och i värsta fall kanske hamna mellan stolarna helt om man till exempel inte förstår vad man har rätt till.

Sjukpenning och A-kassa på högre nivåer skulle också finnas kvar enligt Fi. Det enda som skulle försvinna är försörjningsstödet, tidigare kallat socialbidrag, som skulle ersättas med en basinkomst till de som har allra lägst inkomster. Men till skillnad från dagens försörjningsstöd skulle ingen behöva söka jobb eller redovisa kontoutdrag för att beviljas pengarna.

85 procent av ombuden stod bakom förslaget om basinkomst.

Läs mer: Feministiskt initiativ föreslår basinkomst