Radar · Basinkomst

Intresset rekordstort när ”basinkomstprogram” drog igång i Västbengalen

Väljare köar för att få rösta i vårens delstatsval i Västbengalen.

I måndags öppnade registreringen för det utlovade basinkomstliknande program som Västbengalens styrande parti gett som vallöfte i våras. Intresset för att delta slog alla förväntningar, och redan första dagen hade 1,2 miljoner personer anmält sig.

Mamata Banerjee och hennes vänsterpopulistiske parti Trinamoolkongressen vann en överlägsen seger i lokalvalen i Indiska delstaten Västbengalen i våras. Ett av vallöftena var att ge ett kontantstöd på 1000 rupees till kastlösa och familjer med lågt kast, och 500 rupees till övriga familjer som inte har någon statlig eller privat anställning och inte äger mer än två hektar mark.

I måndags startade registreringen för att delta i programmet, och intresset var rekordstort, med 1,2 miljoner anmälda redan första dagen.

"Slog alla rekord"

– Vi förväntade oss aldrig att deltagandet skulle bli så stort. Det slog alla rekord för ansökningar för ett projekt på lanseringsdagen, säger en av de administrerande tjänstemännen till News18.

Tidningen rapporterar också om att många människor som tagit sig till de särskilda registreringsläger som satts upp för administrera programmet hoppats på att få utbetalningen redan samma dag. Men de första utbetalningarna kommer att ske i september till det bankkonto som tillhör familjernas kvinnliga överhuvud.

På det sättet skiljer sig utbetalningarna från det som brukar definieras som en basinkomst, eftersom pengarna går till ett hushåll och inte till individer.

Kritik mot omfattning och kostnader

Oppositionsledaren i delstaten, Suvendu Adhikari, har kritiserat Mamata Banerjee och hennes parti för att inte helt uppfylla de omfattande vallöften som gavs i början av året. Det finns omkring 50 miljoner kvinnor i Västbengalen, men enbart 16 miljoner beräknas komma att delta i programmet, sade han enligt tv-kanalen NDTV.

Adhikari är samtidigt kritisk till att programmet årligen kommer att kosta delstaten 150 miljarder rupees, motsvarande cirka 17,6 miljarder svenska kronor.

Läs mer:

Miljontals människor i Indien utlovas ”basinkomst”

Parti för ”basinkomst” vann i indiska Västbengalen

Det här är basinkomst 

Basinkomst, även kallat medborgarlön, innebär att du regelbundet får en summa pengar från exempelvis staten, men utan att du behöver arbeta eller göra något annat i gengäld. Det finns olika modeller för basinkomst, men generellt ska basinkomsten
– garantera alla en inkomst som går att leva på
– betalas ut till individer, inte till hushåll
– betalas ut utan krav på motprestation
– betalas ut regelbundet (månadsvis)
– betalas ut i pengar, inte till exempel matkuponger
Källa: BIEN Sverige