Radar · Basinkomst

Parti för ”basinkomst” vann i indiska Västbengalen 

Mamata Banerjee, Trinamoolkongressens ledare, visar segertecknet efter att det blev klart att partiet vann valet i Västbengalen, Indien.

Det sittande partiet i Västbengalen, Indien, gick till val med att införa en sorts basinkomst, även kallat medborgarlön. I går vann de valet. Detta trots att regeringspartiet i landet satsat stort på att ta över delstaten.

Trinamoolkongressen är ett vänsterpopulistiskt parti som har styrt Västbengalen under de senaste två mandatperioderna. Nu blir det ytterligare en tredje. Partiet vann valet i går med två tredjedelars majoritet.

– En jordskredsseger, sade deras partiledare Mamata Banerjee i hennes segertal, rapporterar Sveriges radio.

Så fungerar ”basinkomsten”

En av deras valfrågor handlade om att införa en sorts basinkomst. Tanken är att delstaten ska ge kastlösa eller familjer som har låga kast ungefär 1 000 rupees vilket motsvarar cirka 118 kronor i månaden. Dessutom ska fattiga familjer med högre kast få 500 rupees (motsvarande ungefär 59 kronor). I varje fall så länge de inte har någon i hushållet som betalar skatt eller äger mer än två hektar mark.

Kontantstödet stoppas in varje månad på det bankkonto som tillhör den kvinna som anses vara familjens överhuvud, och pengarna är tänkt att gå till hela hushållet. På så vis skiljer sig idén från hur basinkomst eller medborgarlön definieras, eftersom pengarna går till ett hushåll, inte till individer.

Minst 55-64 miljoner människor lär få del av basinkomsten, vilket Syre skrivit om tidigare.

Regeringspartiet försökte ta makten

Västbengalen är en stor delstat med Calcutta som huvudstad och regeringspartiet hindunationalistiska BJP har kämpat hårt för att vinna valet. Det lyckades alltså inte, även om de gick framåt, jämfört med tidigare år, rapporterar Sveriges radio.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV