Zoom

Det hände år 2022 inom basinkomst

Basinkomst påverkade flera händelser under året, bland annat filmen The Northman (till vänster) och Katarina Stensson, partiledare för Piratpartiet.

Basinkomst kom inte upp på agendan i det svenska valet, trots många småpartier som drev frågan. Men utomlands hände desto mer. Tysklands första basinkomststudie blev klar. Irlands basinkomstprojekt sjösattes. Och utan basinkomst hade rekvisitan i Alexander Skarsgårds film the Northman sett annorlunda ut.

Syre listar här de 14 viktigaste händelserna när det gäller basinkomst under det gångna året, utan inbördes ranking.

1) Tyskt pilotprojekt visar att sanktioner saknar effekt

Hot om att bli av med sin arbetslöshetsersättning gör inte att fler hamnar i arbete. Det visar en ny tysk studie med nästan 600 arbetslösa. Hälften av dem fick en sorts basinkomst, alltså grundläggande ekonomisk trygghet oavsett hur de betedde sig. Hälften fick statens vanliga arbetslöshetsersättning, som innebar sanktioner för dem som inte sökte eller tog jobb som de erbjöds. Hur grupperna mådde och betedde sig undersöktes under tre år. Resultatet visar att båda grupperna sökte och tog lika mycket jobb. Däremot mådde gruppen som blev utsatta för sanktioner mycket sämre psykiskt. Till exempel blev en sängliggande och en annan behövde gå i psykoterapi. Föreningen Sanktionsfrei (Sanktionsfri) hade tagit initiativ till studien som genomfördes i samarbete med forskningsinstitutet INES i Berlin.

2) Trummorna i the Northman kom till tack vare basinkomst

I vikingafilmen The Northman, där bland annat Alexander Skarsgård och artisten Björk medverkar, spelar skådespelarna på shamantrummor. De är tillverkade av Juha Järvinen, som deltog i basinkomstexperimentet i Finland år 2017-2019. Utan basinkomsten hade han aldrig kunnat starta upp sitt trumföretag och hade därmed aldrig kunna tillverka trummorna till filmen, berättade han för Syre i april.

Hade inte Juha Järvinen fått basinkomst hade han aldrig kunnat investera i de verktyg som behövdes för att tillverka trummor snabbt, och hade därmed inte kunnat göra trummorna till filmen The Northman
Hade inte Juha Järvinen fått basinkomst hade han aldrig kunnat investera i de verktyg som behövdes för att tillverka trummor snabbt, och hade därmed inte kunnat göra trummorna till filmen The Northman. Foto: Barbara Kaucher

3) Basinkomstförespråkare fick flest kryss på rikslistan

Inför höstens val i Sverige kandiderade minst 41 personer som gillar idén om basinkomst till riksdagen. Men bara en kom in – Rebecka Le Moine i Miljöpartiet. På partiets rikslista fick hon flest kryss av alla – fler än Miljöpartiets båda språkrör. Men sett till antal kryss över hela landet, om både personkryssen på rikslistan och på kretslistorna slås ihop, tycks det fortfarande vara språkrören som har fått flest personkryss.

4) Alla basinkomstpartier backade förutom Piratpartiet

Feministiskt initiativ är ett av de mindre partierna i Sverige som förespråkar basinkomst. I år hade de satsat på att komma in i fler kommuner, men strategin misslyckades. I stället åkte de ur i bland annat Göteborg och i Stockholm. Även i riksdagsvalet fick de färre röster än vid förra valet. Och det var de inte ensamma om. Det enda basinkomstparti som gick framåt i år var Piratpartiet, som förespråkar en basinkomst som enbart ska gå till dem med lägst inkomster. I Syres rapportering om basinkomstpartierna framkom att Enhet, som förespråkar basinkomst, har samarbetat med konspirationsteoretiker som har högerextrema kopplingar.

5) Basinkomst ger bebisar ökad aktivitet i hjärnan

I USA har antalet studier om basinkomst fått ett rejält uppsving, bland annat efter att regeringen betalade ut coronastöd som vissa delstater använde till basinkomstprojekt. I höstas blev det klart att 100 studier om basinkomst har genomförts i USA. En av studierna kunde i januari visa att bebisar fick ökad aktivitet i hjärnan om deras mammor fick basinkomst.

6) Kulturarbetare på Irland får basinkomst

I år drog det irländska projektet med basinkomst för kulturarbetare i gång. Ungefär 2 000 personer får testa basinkomst, alltså en summa ovillkorade pengar varje månad som de inte behöver redovisa hur de används. Coronapandemin gjorde att Irlands kultursektor drabbades hårt av pandemin, men projektet blev verklighet först i år.

7) Kanadaprovins ska ge unga en sorts basinkomst

Kanadensiska provinsen Newfoundland och Labrador beslutade i oktober att starta upp ett nytt basinkomstprogram. Det rör sig inte om en universell basinkomst utan om stöd till en specifik grupp, nämligen utsatta tonåringar och unga vuxna som i dag redan får andra ekonomiska stöd från staten. Programmet planeras dra i gång i januari 2023, vilket Syre skrivit om tidigare.

8) Ny rapport: Miljoner fick kontantstöd under corona

Var sjätte person i världen fick kontantstöd utbetalat till sig under coronapandemin. Det handlar om hela 1,36 miljoner människor och det är den största reformen av kontantstöd som någonsin skett i historien, konstaterade Världsbanken i en rapport som släpptes i år. Vissa länder har valt att behålla en del av de nya skyddsnätens maskineri. Men inte alla.

9) Wales inför basinkomst för ungdomar

I somras började den walesiska staten dela ut basinkomst till vissa unga. Det handlar om över 500 ungdomar som levt i familjehem eller andra boenden i samhällets regi. Under två års tid ska de få 1 600 pund, motsvarande 19 700 kronor, i månaden, vilket Syre skrivit om tidigare.
– Vi kommer att undersöka om basinkomst är ett effektivt sätt att stödja samhällets mest utsatta och inte bara gynna individen utan även samhället i stort, säger Jane Hutt, minister för social rättvisa.
Kostnaden beräknas uppgå till 20 miljoner pund under de tre år som pilotprojektet ska fortgå.

10) Basinkomstförespråkare vann i Colombia

I somras vann vänsterns Gustavo Petro presidentvalet i Colombia. Ett av hans främsta vallöften var att införa en ”basinkomst” till ensamstående mammor och äldre utan pension. Stödet skulle motsvara en halv minimilön i landet, vilket Syre skrivit om tidigare.

Lee Jae-myung var tidigare guvernör i Gyeonggi-provinsen där det bland annat finns en ”basinkomst” för 24-åringar
Lee Jae-myung var tidigare guvernör i Gyeonggi-provinsen där det bland annat finns en ”basinkomst” för 24-åringar. Foto: Ahn Young-joon

11) Basinkomstförespråkare förlorade i Sydkorea

I mars var det val i Sydkorea. Demokraternas kandidat Lee Jae-myung, som ville införa basinkomst i Sydkorea, hade setts som den självklara vinnaren. Men efter ett extremt jämnt val vann den konservativa kandidaten.

12) Nytt basinkomstliknande stöd i Brasilien

Den brasilianska staden Niterói har infört ett ovillkorat ekonomiskt stöd till familjer som har en inkomst under en viss nivå. Det räknas dock inte som basinkomst, eftersom den delas ut till hushåll, inte individen, vilket är ett av kriterierna för basinkomst. Det gör att den skiljer sig åt från den basinkomst som redan finns i brasilianska staden Maricá. Och till skillnad från Maricá har ”basinkomsten i Niteroí gjort att fler separerar – i varje fall på papperet – för att kunna få mer pengar.

13) Nytt basinkomstliknande stöd på Kanarieöarna

Den autonoma regionen Kanarieöarna har infört ett nytt ekonomiskt stöd som ska gå till de allra fattigaste och tycks vara förenat med färre krav på motprestationer än vanligt försörjningsstöd. Bland annat ska det inte finnas krav på att söka arbete och personen ska få behålla pengarna även om hen får ett arbete, i varje fall så länge det finns en risk för att återfalla i fattigdom. Stödet delas dock ut till hushållet, inte individen, vilket är ett av kriterierna för att ett stöd ska räknas som basinkomst. Regionens socialminister benämner stödet som ett steg till att införa basinkomst.

14) Basinkomst som vallöfte Malaysia

En av de största politiska koalitionerna i Malaysia lovade i november att införa en form av basinkomst om de vann valet. Basinkomsten ska bara gå till hushåll med låga inkomster, vilket i USA brukar benämnas garanterad basinkomst. Det skiljer sig från universell basinkomst, som delas ut till alla, oavsett inkomstnivå.

Läs mer:

Vad är basinkomst eller medborgarlön? Här är grunderna