Radar · Basinkomst

Vallöfte om basinkomst i Malaysia

Anhängare av koalitionen Nationella fronten i Malaysia.

Inför de kommande valen lovar en av de största politiska koalitionerna i Malaysia att införa en form av basinkomst till hushåll med låga inkomster.

Den 19 november hålls allmänna val i Malaysia, efter att premiärministern Ismail Sabri Yaakob utlyste nyval i oktober. För närvarande styr koalitionen Nationella fronten (Barisan nasional) landet med stöd av Nationella alliansen (Perikatan nasional) och fyra andra partier.

Barisan nasional presenterade i början av veckan sitt välfärdsprogram som bland annat innehåller ett förslag om en ”hjälpbasinkomst”, skriver Malaymail. Bidraget ska automatiskt gå till hushåll vars inkomst ligger under 2208 ringgit, så att inget hushålls inkomst understiger denna summa, som motsvarar drygt 5000 kronor.

– Det här systemet kommer att framstå som det mest rättvisa, rimliga och strategiska. Inte bara för att hantera de mycket betungande levnadskostnaderna, men också för att se till att inga fler hushåll tvingas leva under fattigdomsgränsen. Eller med andra ord, efter detta kommer förekomsten av absolut fattigdom att vara historia i Malaysia, sa koalitionens ordförande Ahmad Zahid Hamidi vid lanseringen av programmet. 

Bland förslagen finns också gratis barnomsorg och kostnadsfria högre studier. Ahmad Zahid Hamidi säger också att man avser tackla frågor som sexuella trakasserier och ekonomisk ojämlikhet mellan kvinnor och män, och att man ska främja diversitet genom att exempelvis se till att arbetsgivare anställer personer med varierande etnicitet, kön och bakgrund. Drygt hälften av befolkningen i Malaysia är muslimska malajer, en knapp fjärdedel är kineser och ungefär sju procent är indier. Resten av invånarna är representanter för ett tiotal olika ursprungsfolk.