Zoom

Basinkomst bakom trummorna i filmen The Northman

Alexander Skarsgård och flera andra kända skådespelare är med i filmen The Northman.

I den nya vikingafilmen The Northman spelar skådespelare som artisten Björk på shamantrummor. Men utan basinkomst, även kallat medborgarlön, hade trummorna inte existerat. ”Det är som att jag har vunnit två gånger på lotteri. Jag är lyckligast i världen”, säger Juha Järvinen, som deltog i basinkomstexperimentet i Finland och har gjort trummorna.

Under åren 2017-2019 genomförde Finland ett försök med basinkomst. Ungefär 2 000 personer som inte hade arbetat på många år fick en basinkomst på 560 Euro, vilket motsvarar ungefär 5 800 kronor i dagens värde.

En av dem var Juha Järvinen, som hade kämpat med depressioner och känt sig helt fast i det stelbenta byråkratiska skyddsnätet.

– Jag kände mig hela tiden dumförklarad, har han sagt till Syre tidigare.

När han fick basinkomsten kände han sig ”fri från ett fängelse”.

– Rädslan sätter stopp för kreativiteten och experimentlustan, säger Juha Järvinen.

Tack vare basinkomsten lyckades han bygga upp en verksamhet där han tillverkade shamantrummor som han sålde. Dessutom hade han hantverkskurser i sitt hus ute på landet, som han kallade för ”Art B&B”.

Fick konstigt mejl

I januari 2020 hittade han ett konstigt mejl i sin inkorg. En man som sade sig heta Scott Keery frågade om det var möjligt att göra en shamantrumma som skulle användas i en film. Mejlet var inte från något filmbolag utan den typen av mejlkonto som vem som helst kan skapa. Juha Järvinen var därför osäker på om det var lurendrejeri. Ändå svarade han ”javisst”.

Scott Keery berättade att han var ansvarig för rekvisitan i en ny film om vikingar. Till den behövde de fyra olika trummor, och han undrade hur snabbt Juha Järvinen kunde tillverka dem. Samtidigt betonade han att det var viktigast att de var gjorda i riktigt trä och såg så historiskt korrekta ut som möjligt.

Juha Järvinen sade att det skulle gå bra, men förklarade att det saknas bevis på om vikingarna använde trummor, eftersom Norden kristnades tidigt. Men att han själv tror att religiösa ledare använde sig av trummor för att genom trans och komma i kontakt med gudarna, på samma sätt som trummor har använts hos samerna och i många andra kulturer i världen.

Mannen sade att han skulle skicka ett kontrakt och frågade om priset. Juha Järvinen ville inte svara på frågan, men sade att Scott Keery inte behövde oroa sig för pengarna.

– Att sälja är svårt för mig. Jag tycker om hantverket, men har svårt att ta betalt. Många säger åt mig att ta mer betalt för trummorna, men jag är lite av en idealist. Det är viktigare för mig att trummorna är gjorda av bra kvalitet och att de används. Jag blir särskilt glad om de används i riktiga shamanska ritualer, säger han.

Juha Järvinen deltog i det finska basinkomstprojektet, och tack vare det har han kunnat starta sitt företag där han tilleverkar shamantrummor
Juha Järvinen deltog i det finska basinkomstprojektet, och tack vare det har han kunnat starta sitt företag där han tilleverkar shamantrummor. Foto: Barbara Kaucher

Efter ett tag kom Juha Järvinen på att han skulle hyra ut trummorna, och frågade efter 1 500 Euros (motsvarande ungefär 15 500 kronor). Scott Keery svarade okej.

”Mina vänner säger att jag är en idiot”

Juha Järvinen jobbade på och efter en månad var de fyra trummorna klara. Fortfarande hade han dock inte fått något kontrakt mejlat till sig.

– Jag tänkte att någon försöker nog lura mig. Samtidigt är jag likadan själv, jag är konstnärligt lagd och tycker inte om byråkrati, säger Juha Järvinen.

När det var dags att skicka i väg trummorna var han fortfarande osäker på om han höll på att bli lurad. Därför försäkrade han sig om att DHL, som hämtade trummorna verkligen körde dem till ett filmproduktionsbolag på Irland, där filmen spelades in. Efter att de levererats, och Scott Keery sagt att de var mycket nöjda med resultatet, fick Juha Järvinen betalningen.

– Men jag har fortfarande inte fått något kontrakt. Mina vänner säger hela tiden till mig att jag är en idiot. Den här filmen har en budget på 90 miljoner och jag ber om 1500 Euro. De tycker att jag borde ha bett om 10 000 Euro. Men jag är inte så korkad som jag låter, säger Juha Järvinen.

Han hade googlat på ”filmtroféer” och såg då vad man kan få betalt för föremål som har använts i filmer.

– Jag kommer få igen pengarna senare. Den här uppgörelsen är jättebra för mig, för jag kan använda filmen i min marknadsföring och göra 100 kopior av trummorna som jag kan sälja. Det här är en 100 000-Euros-deal för mig, säger Juha Järvinen.

Deltagandet i filmen välkommet efter flera tuffa år

Och pengarna är välkomna, för de senaste åren har varit tuffa. Covid har lett till att hantverkskurserna i hans hem har ställts in, eftersom de flesta av kunderna kommer utomlands ifrån och inte har kunnat resa. Han och hans fru, som han har sex barn tillsammans med, håller just nu på att skiljas. Dessutom har kriget i Ukraina tärt på honom psykiskt, då han känner många ukrainare som brukade jobba på en jordgubbsodling i närheten. Juha Järvinen vet inte vilka som lever eller är döda.

– Även om jag är fattig och kämpar varje dag för att få ekonomin att gå ihop gör det inget om maten blir dyrare i fall vi skulle bojkotta Ryssland. Det viktigaste är att kriget slutar, säger han.

Coronapandemin gjorde även att filminspelningen fick pausas under en period. Det har lett till ett ovälkommet dröjsmål för Juha Järvinen, som hade sett fram emot att få berätta om att han hade gjort trummorna. Nu när filmpremiären har varit har han tillåtelse att prata om sin medverkan öppet, och hoppas på en riktig boost för sin marknadsföring och ekonomi.

Vad hade hänt om du aldrig hade fått någon basinkomst?

– Det hade inte varit möjligt att göra trummorna utan basinkomst. Jag tillverkade visserligen trummor innan, men det var bara som en hobby och jag gjorde dem med en kniv. Även om filmteamet hade hittat mig på nätet, hade jag inte kunnat leverera trummorna, eftersom en enda trumma skulle ha tagit mig sex månader att tillverka. Det hade inte fungerat för filmproduktionen. Basinkomsten gjorde att jag kunde investera i bättre verktyg, så att jag kan jobba snabbare, säger Juha Järvinen.

Trummorna som är med i The Northman
Trummorna som är med i The Northman. Vissa av dem hade modifierats av filmteamet, upptäckte Juha Järvinen när han fick tillbaka trummorna. Foto: Barbara Kaucher

På The Northman är rekvisitören Scott Keery nöjd med resultatet.

– Jag hittade Juhas sida när jag letade efter trummor som används i riter, de var fantastiska och Juha gick helt in i att försöka efterlikna de trummor som användes under den tiden, de såg fantastiska ut, skriver han i ett mejl till Syre.

Även Juha Järvinen är glad.

– Det är som att jag har vunnit två gånger på lotteri, först basinkomst och nu det här. Jag är lyckligast i världen, säger Juha Järvinen.

Filmen hyllas  – men inte av alla

The Northman har fått till största del positiva recensioner i Sverige. I Expressen, Svenska dagbladet, Aftonbladet och på Kulturnyheterna på SVT hyllas den. Där har recensenterna gett den genomgående näst högsta betyg.

Men Kulturnytt i Sveriges radio är inte lika glada i filmen. Där får den en tvåa – och i Dagens nyheter får filmen en etta.

Recensenten i DN Mårten Blomqvist kallar filmen för ett ”idélöst hämnddrama” som lider av ”taffliga actionscener”.

”Det som bjuds i stället för genomarbetade bataljscener är nära två meter skrämmande deffad Alexander Skarsgård som stormar mot fienden. Det återkommande HRAAAAA! visar sig bli en av hans vanligaste repliker”, skriver han.

Läs mer:

Vad är basinkomst eller medborgarlön? Här är grunderna

Rapport: Missar i Finlands försök med basinkomst

Basinkomsten i Finland hjälte en del utsatt att få jobb

Basinkomst gick inte som väntat: “Bättre hälsa är ett lyckat resultat”