Radar · Basinkomst

Irlands basinkomstprojekt för kulturarbetare tar form

Förhoppningarna med basinkomstprojektet för kulturarbetare är att ge mer stabilitet till en annars osäker bransch.

Irlands planer på att ge kulturarbetare en basinkomst under tre års tid rycker allt närmare. Ett samråd om hur basinkomstprojektet ska fungera har dragits igång och projektet beräknas kunna öppna för ansökningar under början av 2022.

Omkring 2000 kulturarbetare i Irland kommer snart att få en basinkomst för att kunna fortsätta med att verka i kultursektorn. Budgeten klubbades i oktober och just nu pågår ett samråd som ska utarbeta de sista detaljerna i hur det hela ska utformas, rapporterar flera medier, såsom the Irish news

Bland annat föreslås det i samrådet att summan som utbetalas ska ligga på 10,5 euro per timma (motsvarande ungefär 108 svenska kronor), men det är alltså ännu inte spikat. Samrådet har fram till den 27 januari på sig att komma med förslag.

Än så länge har man heller inte bestämt exakt hur man ska göra urvalet om det är fler personer som söker de cirka 2000 platserna. Men det är redan klart att det inte kommer att göras något urval baserat på de sökandes ekonomi eller genom någon form av tävlingsmoment. Snarare kommer man då att göra ett slumpmässigt urval bland de som uppfyller kriterierna.

Irlands kultursektor har drabbats hårt av pandemin, även om basinkomstprojektet undersökts och diskuterats redan långt innan utbrottet. Efter att ha varit stängda i ett och ett halvt år kunde nattklubbarna återöppnas igen i oktober förra året bara för att återigen tvingas stänga från julhelgen, efter oro för virusvarianten omikron.

Irlands kulturminister Catherine Martin har tidigare understrukit hur viktig kultursektorn i landet är.

”Vikten av irländsk kultur, irländsk konst och irländsk produktion som helhet kan inte underskattas – det bidrar till individuellt och samhälleligt välbefinnande, samt bidrar till Irlands rykte som ett land med en rik kulturell historia och produktion”, sa hon i ett uttalande enligt Artnet news.

Under ett forum som hon höll på ämnet i december konstaterade hon att pilotprojektet går längre än liknande skyddsnät för kulturarbetare som finns i bland annat Finland och Kanada. Detta då ”en basinkomst kommer att erbjudas konstnärer och kreativa konstarbetare, inte som ett socialt skyddsstöd, utan istället som ett erkännande av värdet av konstnärligt utövande, som tillåter konstnärer och kreativa att fokusera på sin praktik och få tillräcklig kompensation för det”, sade hon enligt Irish Times.

Läs mer:

Nu klubbas basinkomsten för kulturarbetare på Irland

Ny rapport: Kulturen ska räddas med basinkomst i Irland