Radar · Basinkomst

Ny rapport: Kulturen ska räddas med basinkomst i Irland

Hur många artister som kommer delta i pilotstudien om basinkomst tycks vara oklart, liksom vilka.

Kulturen har blivit hårt drabbad av coronakrisen. Men i Irland föreslås nu en pilotstudie för basinkomst. Den skulle innebära att konstnärer, musiker och andra kulturarbetare skulle få motsvarande en minimilön under tre års tid. Rapporten välkomnas av Catherine Martin, landets kulturminister.

I september utsåg Irlands kulturminister en arbetsgrupp som skulle ta fram en rapport kring vilket stöd som behövs sättas in för att rädda kulturen under coronakrisen. Igår blev rapporten klar, och det första förslaget är att Irland ska göra en pilotstudie om basinkomst för kulturarbetarna, rapporterar The irish times.

– Jag välkomnar den här rapporten mycket, säger Catherine Martin, Irlands kultur- och idrottsminister i ett pressmeddelande.

Hon betonar att konst- och kultursektorn var den första som stängdes ned och kommer i många fall att vara den sista som öppnas igen.

– Denna rapport kommer att vara mycket fördelaktig för mig och mina kollegor i regeringen när vi undersöker sätt att hjälpa konst- och kultursektorn att komma ur den mycket svåra situation den befinner sig i, säger hon.

Till The irish times uppger hon även att det finns ett starkt regeringsstöd för förslagen, inklusive basinkomsten, och att regeringen åtar sig att införa pilotstudien under sin tid vid makten, men att den först ska utredas av en annan myndighet. Dessutom tillägger hon att det i Frankrike har getts inkomststöd till kulturarbetare sedan 1936.

Så mycket skulle kulturarbetarna få i basinkomst

Tanken är att basinkomsten i pilotstudien skulle ligga på nivån med den irländska minimilönen som är drygt 325 Euro (motsvarande ungefär 3320 kronor) i veckan.  I månaden skulle det alltså bli över 13 200 kronor, vad Syre erfar.  Det är högre än den arbetslöshetsersättning som kulturarbetarna i Irland får i snitt idag. Till skillnad från arbetslöshetsersättning innebär basinkomst också att pengarna ges utan villkor om motprestation. Du slipper alltså visa upp för arbetsförmedlingen vilka jobb du har sökt.

Kostnaden för en sådan pilotstudie skulle bli 2,5 miljoner euro per år (motsvarande ungefär 25,5 miljoner kronor) om antalet deltagare var 1000 personer, och summan skulle öka med lika mycket per tusen deltagare. Dessutom tillkommer kostnaden för de arbetslöshetsersättningar som redan betalas ut. I dag lyfter över 7 000 personer i kultur- och idrottssektorn a-kassa i Irland, enligt The irish times.

Rapporten välkomnas av flera fackförbund, branschorganisationer och organisationer som jobbar för kulturarbetare, rapporterar samma tidning.
Även i Wales diskuteras basinkomst som stöd till kulturarbetare, vilket Syre skrivit om tidigare.