Zoom

Fi:s satsning på kommunerna blev ett bakslag – åker ut i Stockholm och Göteborg

Feministiskt initiativs valsedlar för Uppsala, där partiet tappar sina två mandat.

Feministiskt initiativ lade krutet på kommun- och regionvalen i årets valrörelse. Men det ser inte ut att ha betalat sig. Partiet får lämna fullmäktige i fem kommuner, däribland Stockholm och Göteborg. Ett undantag är Strömstad där man fördubblar sitt mandat. 

Under den senaste mandatperioden har Feministiskt initiativ funnits representerat i tolv kommuner och en region, och i årets val ställde man upp med vallistor i 15 kommuner och 6 regioner. Det har varit en högst medveten satsning från partiet att fokusera lokalt framför att driva kampanj för att komma in i riksdagen.

– Att satsa på kommuner och regioner är i linje med partiets långsiktiga valstrategi för att bygga partiet underifrån och nära väljarnas vardag, sa Luis Lineo, partisekreterare och kandidat till riksdag, region (Stockholm) och kommun (Stockholm) till Fempers nyheter i augusti.

Strömstad mot strömmen

Men när majoriteten av rösterna räknats står det klart att satsningen inte gett önskad effekt. Partiet backar i fem av de åtta kommuner där partiet ställde upp för omval. I de tre resterande gick partiet däremot framåt vilket innebär att man ser ut att behålla mandat i Gullspång och Kiruna och fördubblar sitt mandat i Strömstad, där partiet nu är lika stort som MP och V.

– Vi är såklart jätteglada, säger Marielle Alvdal, gruppledare Fi Strömstad.

Fi tappar mark i flera kommuner men i Strömstad har hårt arbete lönat sig
Fi tappar mark i flera kommuner men i Strömstad har hårt arbete lönat sig. "Vi har också haft ett bra samarbete med de andra partierna, som låtit oss behålla vår identitet", säger gruppledare Marielle Alvdal. Foto: Fi Strömstad 

Hon är egentligen inte förvånad över framgången. Fi har lagt flest motioner av alla partier i kommunen i förhållande till mandat, och fått igenom många av sina förslag, bland annat utbildningar i våldsprevention och en koldioxidbudget.

– Vi har också kämpat mycket med hemsidan, där vi lägger upp klipp på allt vi säger och gör, så att man alltid kan se exakt vad vi sagt och gjort. Mig veterligen är vi de enda som gör det.

Taktikröster tänkbar orsak

Resultatet i riksdagsvalet är Marielle Alvdal inte lika glad över.

– Det är väldigt tråkigt att vi inte längre kommer ha kvinnlig statsminister,  vad det verkar, och inte heller ett rödgrönt styre. Men det kan också motivera folk att jobba ännu mer på kommunnivå och få folk att vänja sig vid vår politik, tror hon.

Att Feministiskt initiativ inte lyckats fullt ut med sin satsning på lokalpolitiken tror Marielle Alvdal kan ha att göra med situationen i rikspolitiken.

– Jag tror många har taktikröstat på riksnivå och när man inte är så insatt i lokalpolitiken röstar man kanske likadant i kommunen och regionen.

”Oerhört tråkigt”

Fi förlorar alltså sina mandat i flera kommuner – i Stockholm, Göteborg, Lund, Gnesta och Uppsala har partiet för tillfället gjort sitt. I Stockholm har Fi haft tre mandat den senaste perioden, men med 457 av 598 valdistrikt räknade får partiet i dag endast 1,2 procent av rösterna, en nedgång från 3,3 procent i valet 2018. Därmed gör partiet sorti efter åtta år i fullmäktige, som för övrigt ser ut att få sitt blågröna styre ersatt med ett rödare.

– Det känns oerhört tråkigt. Vi vet att vi har ett brett stöd för vår politik, men i en valrörelse som präglats av rasism och högerpopulism har många vänt sig till de större riksdagspartierna. Trots det har vi samlat ihop tusentals röster i Stockholm, och vi tackar alla våra valarbetare, kandidater och aktivister för ert hårda jobb den här valrörelsen. Tyvärr räckte det inte ända fram den här gången, säger Antonia Simon, ordförande för Feministiskt initiativ Stockholm, i ett pressmeddelande.

Inga platser i regionerna

Inte heller i Göteborg gick valet Fi:s väg. När 408 av 411 distrikt räknats får partiet knappt en procent av rösterna och förlorar således sina två mandat.

– En botten är nådd. Sverige och Europa går åt ett felaktigt, rasistiskt håll. Min uppmaning till alla progressiva krafter i landet är att det är dags att resa sig nu, säger partiledare Teysir Subhi i ett inlägg på lokalavdelningens Facebooksida.

Partiet lyckades inte ta sig in i några av de nya kommuner där de ställde upp, och inte heller i någon av regionerna. Feministiskt initiativ har haft ett starkt fäste i Simrishamn under Gudrun Schymans ledning. Tidigare i år ombildades dock partiet till Klimatinitiativ Simrishamn som nu ser ut att ta sig in i fullmäktige med 2,4 procent av rösterna.

Så gick det för Fi i kommunerna

Med majoriteten av rösterna räknade (12 september) ser resultatet ut så här för Feministiskt initiativ, i de åtta kommuner där partiet ställde upp för omval. 

Gnesta: 1,4 procent, ned från 2,3 procent 2018, förlorar 1 mandat.
Gullspång: 4,3 procent, upp från 4,1 procent 2018, behåller 1 mandat.
Göteborg: 0,8 procent, ned från 2,3 procent 2018, förlorar 2 mandat. 
Kiruna: 3,6 procent, upp från 3,5 procent 2018, behåller 2 mandat.
Lund: 0,8 procent, ned från 2,8 procent 2018, förlorar 2 mandat. 
Stockholm: 1,2 procent, ned från 3,3 procent, förlorar 3 mandat. 
Strömstad: 4,5 procent, upp från 3,8 procent, upp från 1 mandat till 2.
Uppsala: 0,8 procent, ned från 2,6 procent, förlorar 2 mandat.

I årets val ställde Fi också upp i Falun, Jönköping, Kungälv, Linköping, Malmö, Norrtälje och Umeå. Röster finns i nuläget endast redovisade för Jönköping där partiet får 0,1 procent och Umeå där partiet får 0,3 procent.

Fi har haft mandat i Simirishamn, Svalöv och Vilhelmina 2018-2020, men kandiderade inte i dessa kommuner i årets val.

I regionvalet kandiderade man till Jönköping, Uppsala, Västerbotten, Västra Götaland, Östergötland, däremot inte till region Gotland där man har haft två mandat föregående period. Partiet tog sig inte över spärren till fullmäktige i någon av regionerna.

Källa: Valmyndighete, Feministiskt initiativ 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV