Radar · Morgonkollen

Det lutar åt maktskifte i Stockholm – i Göteborg osäkert

Det lutar åt maktskifte i Stockholm efter en stark valrusch av Socialdemokraterna och framgångar för Vänsterpartiet i kommunalvalet.

Det lutar åt maktskifte i Stockholm, medan det i landets andra stad – Göteborg – fortfarande är osäkert i söndagens kommunalval. I Malmö verkar samtidigt partiet Nyans precis missa att ta sig in i kommunfullmäktige.

Med 210 av 212 valdistrikt räknade står det klart att Socialdemokraterna landar på 30,7 procent av Malmös röster. Deras tidigare samarbetspartner Liberalerna backar, men tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet kan ett rödgrönt block få nära hälften av stadens väljarstöd.

– Vi har samarbetat i flera mandatperioder i olika konstellationer. Vårt besked inför valet har varit att vi är öppna för egentligen alla samarbeten utom med Sverigedemokraterna, sade Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) till Sydsvenskan under valnatten.

Spridit hat mot judar

Med 210 av 212 valdistrikt räknade får partiet Nyans 2,8 procent i Malmövalet. Partiet hamnar därmed precis under spärren, enligt preliminära siffror från Valmyndigheten. Nykomlingen – som enligt en granskning gjord av tidningarna HD och Sydsvenskan ska ha spridit hat mot judar och shiamuslimer under sin kampanj – låg under delar av valkvällen på exakt de 3 procent som krävs för att ta plats.

I Göteborg imploderar det lokala partiet Demokraterna, med ett ras från knappa 17 procent i valet 2018, till 6,2 procent med 408 av 411 valdistrikt räknade, enligt Valmyndigheten. Däremot går Socialdemokraterna framåt till 26,5 procent – jämfört med knappt 20,5 procent i valet 2018.

– Jag kommer hålla öppet många dörrar och förhandla brett. Det viktiga för oss är sakpolitiken. Jag kommer väga de olika socialdemokratiska förslagen noga. Sakpolitiken går före makten, säger Jonas Attenius, som fram till nu varit socialdemokratiskt oppositionsråd, till SVT Väst.

Den rödgröna sidan med S, V och MP har precis en egen majoritet med 41 mandat när det återstår tre valdistrikt att räkna i Göteborg. Vem som tar över styret är dock fortsatt osäkert, eftersom det är oklart vilka som kommer att samarbeta.

– Det kommer att bli förhandlingar, säger Axel Josefson (M), nuvarande kommunstyrelsens ordförande, till SVT.

Ser ut att bli maktskifte

I Stockholm ser det ut att bli maktskifte. Socialdemokraterna sticker ut med ett lyft till 29,2 procent av rösterna, från 22,3 procent 2018 – när 476 av 598 distrikt har räknats.

Moderaterna har då stöd av 18,8 procent, ned från 21 procent, medan Vänsterpartiet lyfter till 14,9 procent, upp från 13 procent.

Efter valet 2018 tog Allianspartierna i Stockholm över styret, med stöd från Miljöpartiet. I valet 2022 är det oklart hur Miljöpartiet ställer sig.

Något som dock står klart är att Feministiskt initiativ åker ur kommunfullmäktige i Stockholm efter åtta år. Partiet var med och styrde staden i en rödgrönrosa majoritet åren 2014–2018.

Det preliminära valresultatet för landets kommuner och regioner presenteras likt resultatet i riksdagsvalet på onsdag eller torsdag, enligt Valmyndigheten.

Texten har uppdaterats.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV