Radar · Basinkomst

Colombiansk presidentkandidat lovar basinkomst till 9 miljoner

Presidentkandidaten Gustavo Petro, här under söndagens primärval, väcker djupa känslor hos både supportrar och motståndare.

Den colombianske presidentkandidaten Gustavo Petro lovade i förra veckan att ge ensamstående mammor och äldre utan pension en basinkomst som motsvarar en halv minimilön i landet. Med ett förflutet i en gerillarörelse väcker han djupa känslor från både höger och vänster.

I söndags valdes han med stort stöd till vänsterkoalitionens presidentkandidat till presidentvalet som ska hållas i Colombia i maj. Och i förra veckan utlovade Gustavo Petro att en basinkomst på 500 000 colombianska pesos, motsvarande 1250 kronor, ska betalas ut varje månad till ensamstående mammor samt äldre som inte får någon pension.

Löftet innebär en stor satsning, då antalet så kallade kvinnliga familjeöverhuvuden i Colombia uppgår till 5,8 miljoner. Därtill finns det omkring 3 miljoner äldre i landet som i dagsläget inte får någon pension. Tillsammans utgör de en inte obetydlig del av landets drygt 50 miljoner invånare.

Den månatliga kontantbetalningen motsvarar en halv lagstadgad minimilön, som idag ligger på motsvarande 2500 kronor i landet. För att kunna finansiera satsningen har Petro uppgett att han tänker genomföra en skattereform.

I landet finns redan idag en så kallad solidaritetsinkomst på motsvarande 400 svenska kronor. En nivå som är alltför låg, enligt presidentkandidaten.

– I Colombia finns inga bidrag, det finns allmosor, det är annorlunda; allmosor håller personen kvar i fattigdom, det är därför de ligger på 160 000 (pesos), 70 000 för unga, 90 000 pesos för gamla. Det är att hålla en person kvar i fattigdom eftersom fattigdomsgränsen, enligt Dane (motsv. Statistiska centralbyrån, reds anm.), är 350 000 pesos, sa han i en tv-sänd debatt som bland annat tidningen Semana rapporterat från. 

Vill ha ökat naturskydd

Vänsterkandidaten, som för tredje gången ställer upp i presidentvalet, definierar sig som en progressiv vänsterledare som vill att ekonomin ska ”kretsa kring livet”, med ett ökat naturskydd och ett ekonomiskt fokus snarare på produktion än utvinning.

”Det är inte möjligt att ha ett Latinamerika – kalla det vänster eller höger – som lever av gas, olja eller koppar. Den enda möjligheten till hållbar utveckling i Latinamerika är kunskap, det är produktion”, sa han till CNN i juli förra året.

Enligt opinionssiffrorna är han favorittippad att vinna valet den 29 maj. Men han brottas samtidigt med en opposition som gärna lyfter fram hans tidigare deltagande i gerillarörelsen M19. Hans mest kritiska motståndare, längst ut på högerkanten, har varnat för att Colombia skulle gå samma öde till mötes som Venezuela och har kampanjat för att ”stoppa Petro”, rapporterar CNN.

De evangeliska kyrkorna har till och med sagt att Petro ”kommer att föra med sig homosexualitet, föra med sig kommunism, föra med sig Satan”. Rena konspirationsteorier, enligt politiska analytikern Andrés Hernández.

– Han genererar blandade, djupa passioner: det finns människor som avgudar honom till döds, som älskar honom, och det finns människor som hatar honom av hela sitt hjärta, säger Hernández till CNN.