Zoom

Basinkomstförespråkare fick flest kryss på MP:s rikslista

Rebecka Le Moine (MP) skrev flera motioner om basinkomst under förra mandatperioden i riksdagen.

Minst 41 personer som förespråkar basinkomst kandiderade till riksdagen. Men bara en kom in – Rebecka Le Moine i Miljöpartiet. På partiets rikslista fick hon flest kryss av alla – fler än Miljöpartiets båda språkrör. 
– Det känns jätteroligt, säger hon.

Det största stödet för basinkomst, även kallat medborgarlön finns inom Miljöpartiet. Men även inom Vänsterpartiet och Centerpartiet finns personer som ställer sig positiva till att införa basinkomst eller basinkomstliknande system.

Innan valet kunde Syre hitta 41 riksdagskandidater som på olika sätt uttryckt sitt stöd för medborgarlön, en form som kallas negativ inkomstskatt eller systemet med koldioxidavgift och utdelning, som har likheter med basinkomst.

Men av de 41 kandidaterna var det bara en som kom in i riksdagen – Rebecka Le Moine – som redan har suttit i riksdagen sedan 2018. Då kryssade hon in sig via Östergötlands valkrets, men i år stod hon som första namn på Östergötlands kretslista.

– Det känns jätteroligt att jag fick det förtroendet från partiet, säger Rebecka Le Moine.

Flest kryss på MP:s rikslista

Vid årets val valde Miljöpartiet att även lägga in Rebecka Le Moine på partiets rikslista. Det är en lista som går att använda överallt i landet, oavsett vilken valkrets du tillhör.

Men rikslistan fanns inte tillgänglig i alla valbås ute i valkretsarna. Därför gick Rebecka Le Moine ut på Instagram och Facebook om att hon kunde skicka rikslistan till folk som ville rösta på henne.

Det gav resultat. På rikslistan fick hon 713 kryss. Det är fler än vad språkrören Märta Stenevi och Per Bolund fick just på den listan.

– Det känns förstås jätteroligt att vara den som har kryssats flitigast på rikslistan. Många har sagt att jag är anledningen till att de har röstat grönt, säger Rebecka Le Moine.

Hon tror att den främsta orsaken till att många kryssade på henne ute i landet är att hon står för en mer radikal miljöpolitik inom Miljöpartiet.

Dessutom känner hon ansvar för att driva frågan om basinkomst, efter att nu vara den enda i riksdagen som verkar vara positiv till frågan.

– Det är en fråga som har betytt mycket men som kommer i skymundan och därför känner jag ett extra stort ansvar att få upp basinkomst på dagordningen, säger Rebecka Le Moine.

Inte flest kryss av alla

Den som fick näst flest kryss efter Rebecka Le Moine på Miljöpartiets rikslista är Henrik Blind i Jokkmokk, som står bakom partiets framgångar där, men som fick för få kryss för att hamna i riksdagen.

På tredje plats på Miljöpartiets rikslista kommer Märta Stenevi och på den fjärde Per Bolund, enligt information som Syre fått från Miljöpartiets presstjänst.

Men sett till antal kryss över hela landet, om både personkryssen på rikslistan och på kretslistorna slås ihop, tycks det fortfarande vara språkrören som har fått flest personkryss.

Per Bolund fick 4271 bara i Stockholm stad och Märta Stenevi 3272 i Stockholms län, jämfört med Rebecka Le Moines 1199 personkryss i Östergötland.

Basinkomstföreträdare lyfts som partiledarkandidat för C

I Centerpartiet finns bland annat Hanna Wagenius som ställer sig positiv till basinkomst, och satt i riksdagen en kort period som ersättare i våras. Men trots att hon stod som etta på Jämtlands lista till riksdagen kom hon inte in vid årets val. Orsaken var att Centerpartiet i Jämtland förlorade sitt mandat till riksdagen.

– Det känns otroligt tråkigt, säger Hanna Wagenius.

Hanna Wagenius är positiv till att ett nytt grundtrygghetsystem införs, men har inte aktivt drivit frågan
Hanna Wagenius är positiv till att ett nytt grundtrygghetsystem införs, men har inte aktivt drivit frågan. Foto: Centerpartiet

Hon har dock blivit omnämnd som möjlig efterträdare till Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Men till Syre säger hon att hon kommer tacka nej om hon får frågan.

– Det är inte aktuellt, men väldigt smickrande, säger Hanna Wagenius.

Flera basinkomstförspråkare bland ersättarna

Bland ersättarna i riksdagen finns också en del basinkomstförespråkare. Men de kommer alltså inte sitta i riksdagen så länge ingen av de ordinarie ledamöterna exempelvis blir sjuka eller hoppar av. I vissa fall krävs även att en första eller andra ersättare också hoppar av för att dessa kandidater ska få en plats i riksdagen.

I Miljöpartiet är Niclas Malmberg andra ersättare i Uppsala och Nicklas Adamsson tredje ersättare för Södermanlands län. I Centerpartiet finns nio personer som har varit aktiva i Centerstudenter, och som stödjer ett grundtrygghetssystem där alla dagens sociala ersättningar, även exempelvis sjukpenning och a-kassa, skulle ersättas med en negativ inkomstskatt.

Dessa personer är David Liljedal  (andra ersättare), Louise Grabo (andra ersättare), Max Törnqvist (förste ersättare), Anton Ångman (förste ersättare), Amandah Andersson (andra ersättare), Algot Thorin (andra ersättare) och Freija Carlsten (förste ersättare).

Max Törnqvist är förste ersättare i Göteborg. Han säger att ett grundtrygghetssystem är typisk för Centerstudenter, och en fråga som de har drivit i över tio års tid.

– Negativ inkomstskatt vore en bra idé. Sedan måste vi såklart titta noggrant på hur ett sådant system skulle kunna vara utformat. Men jag vet inte om du hade fått samma svar från någon som kommit in i riksdagen, säger han.

Läs mer:

Vad är basinkomst eller medborgarlön? Här är grunderna

De vill driva frågan om basinkomst i riksdagen

Risk för att basinkomst gör fler till gig-jobbare

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV