Zoom

Valet i Sydkorea – kandidaten för basinkomst får minskat stöd

Presidentvalet i Sydkorea står främst mellan demokraternas presidentkandidat Lee och de konservativas presidentkandidat Yoon.

Demokraternas kandidat Lee Jae-myung vill införa basinkomst i Sydkorea. Med ett stort stöd i ryggen har han tidigare setts som den självklara vinnaren i morgondagens presidentval. Men nu leder den konservativa kandidaten. Valrörelsen liknas vid tv-serien Squid game, och kriget i Ukraina används som slagträ i debatten.

För bara ett halvår sedan framställdes Lee Jae-myung som självklar på posten som Sydkoreas nya president. Han ledde opinionsundersökningarna och oppositionen var splittrad. Men det var innan People power party, det största konservativa partiet i landet, hade valt Yoon Suk-yeol som sin presidentkandidat. Genom sin skärpa i debatter har han blivit en av landets mest populära personer.

Fram tills för bara någon vecka sedan var det väldigt jämnt mellan de två. Men plötsligt hoppade en annan presidentkandidat – Ahn Cheol-soo från People party – av sin kandidatur. Istället stöttar han Yoon. Det har nu lett till ett övertag för de konservativa som leder i de senaste opinionsundersökningarna, rapporterar Reuters. Valet går av stapeln i morgon, den 9 mars.

Lee vill införa basinkomst i Sydkorea

Under sin tid som guvernör i Gyeonggi-provinsen hade demokraternas Lee Jae-myung infört flera projekt med basinkomst, med lyckade resultat. Ett av hans främsta vallöften har därför varit att införa någon form av basinkomst i hela Sydkorea.

Det har dock inte visat sig vara helt oproblematiskt. Från början ville Lee införa så kallad universell basinkomst, en summa pengar som skulle delas ut till alla oavsett tillgångar. Men när det blev tydligt för väljarna att den universella basinkomsten skulle finansieras bland annat genom en ny markskatt sjönk stödet, vilket fick Lee Jae-myung att dra tillbaka förslaget om markskatten.

Och med mindre pengar i statskassan tycks det inte längre fungera att dela ut en basinkomst åt alla, utan det demokratiska partiet skulle antagligen enbart acceptera en basinkomst som begränsades till vissa specifika grupper, som yngre eller äldre, enligt Korea joongang daily.

Kriget i Ukraina ändrade valrörelsens fokus

Fram tills nu har stigande bostadskostnader, inflation och covid stått högt på valrörelsens agenda. Men efter Rysslands invasion av Ukraina har fokus ändrats till att mer handla om kandidaternas utrikespolitiska positioner, rapporterar South China morning post.

I dag har USA militärbaser i landet och Sydkorea lägger 2,7 procent av sin BNP på försvaret, vilket är mer än något av länderna i Nato, uppger National buereau of asian research.

De som stödjer Yoon vill främst se en ännu starkare allians med USA och tuffare attityd gentemot Nordkorea. Lees väljare vill å andra sidan se ett mer jämställt förhållande till USA och ett närmande mot Nordkorea, rapporterar amerikanska National public radio.

Fram till i förra veckan var det främst fyra kandidater som slogs om posten som Sydkoreas nya president
Fram till i förra veckan var det främst fyra kandidater som slogs om posten som Sydkoreas nya president. Men efter att det största konservativa partiets kandidat Yoon Suk-yeol (andra från vänster) fick stöd av Ahn Cheol-soo (andra från höger) är de nu bara tre. Sim Sang-jung, från Justice party, är längst till vänster. Längst till höger är Lee Jae-myung, som förespråkar basinkomst. Foto: Jung Yeon-je/TT

Kandidaternas utrikespolitiska positioner används nu som slagträ i debatten. Samma dag som Ryssland anföll Ukraina uttalade sig Yoon om att kriget var ett bevis för att Lee hade fel i sin syn på nationell säkerhet. Enligt honom skulle det enda sättet att förhindra ett nytt krig med Nordkorea vara att förstärka alliansen med USA.

Yoon använde krigsutbrottet i Ukraina för att antyda att Sydkorea skulle riskera att återigen drabbas av krigets fasor, om inte han själv blev vald till president, rapporterar The diplomat.

Lee, å andra sidan, hävdar att kriget i Ukraina bevisar att demokraternas ståndpunkt är rätt. Den handlar om att minska uppbyggande av vapen och att fortsätta fredssamtalen med Nordkorea.

Klantiga uttalanden om kriget

Samtidigt har båda klantat sig i uttalanden om kriget i Ukraina. Under en valdebatt den 25 februari – dagen efter att kriget hade brutit ut – påstod Lee att Ukrainas president Volodymyr Zelensky skulle ha varit ansvarig för krigsutbrottet. Detta för att Zelensky, som ”saknade kunskaper i politik och diplomati hade provocerat Ryssland”.

Det påståendet fördömdes snabbt av många på nätforumet Reddit, där de flesta tillrättavisade Lee, som senare bad om ursäkt och tog tillbaka uttalandet.

Yoon å andra sidan har också lagt skulden på krigsutbrottet på Ukraina, istället för på Ryssland. Men i Yoons fall handlade det om att han ansåg att Ukraina hade misslyckats med att gå med i Nato, och att Ryssland aldrig hade anfallit om landet hade varit med i den militära alliansen.

Senare har han på sitt officiella twitterkonto lagt upp en tweet om att Korea stödjer Ukraina. Men tweeten kritiserades eftersom den också innehöll en bild på en mandarin där någon hade ritat ett ansikte som liknade en seriefigur. Många medborgare och en del utländska journalister fördömde Yoon för att förlöjliga kriget.

Den 3 mars bad både han och Lee och om ursäkt för sina blundrar genom att ha ett möte med Ukrainas ambassadör i Seol.

Smutsig valkampanj liknas vid Squid game

Och pajkastningen om Ukraina är inte den enda. Valrörelsen har varit så kantad av skandaler och påhopp att den fått öknamnet ”det illa omtyckta valet”, rapporterar Ekot.

Enligt Gi-Wook Shin, professor i sociologi som leder Korea-programmet vid universitetet Stanford i USA, har den politiska polariseringen i Sydkorea blivit allt värre.

– Det liknar det som hände i USA, och uppdelningen för eller emot Trump, säger han till Ekot och tillägger att polariseringen är den värsta sedan demokratiseringen i slutet av 1980-talet.

Bland annat har presidentkandidaternas fruars beteenden dragits in i smutskastningen och båda kandidaterna anklagar varandra för korruption, samt samröre med sådant i den förra regeringen, vars styre kantades av en rad skandaler.

Cho Jinman, professor vid Seouls duksung women’s university, liknar valrörelsen vid Squid game, den våldsamma sydkoreanska tv-serien som går ut på att alla deltagare i en tävling förutom vinnaren blir mördade.

– Vi har nu ett valrörelse som ”Squid Game”, men det kommer att vara den nya presidentens ansvar att ta oss ur detta, säger han till New public radio.

Cho Jinman anser att den tillträdande presidenten måste vara återhållsam och lugna hängivna anhängare från att hämnas politiskt.

Läs mer:

Basinkomst banar väg för guvernör som Sydkoreas nya president

Han förespråkat basinkomst – leder inför det sydkoreanska valet

Nytt sydkoreanskt parti kräver basinkomst – ställer upp i val

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV