Energi

De engagerar sig för basinkomst i Sverige

Basinkomst förespråkas av vitt skilda grupper i Sverige, som också har olika bild av hur basinkomsten skulle finansieras och hur mycket pengar folk skulle få.

I Sverige är färre engagerade i basinkomst än i resten av Europa. Men en del organisationer och partier går mot strömmen och driver frågan om medborgarlön. Syre har listat nio av dem.

Bien står för Basic income earth network och är ett internationellt nätverk som består av forskare, studenter och aktiva personer i politiska, sociala och religiösa organisationer. Målet är att skapa en debatt och diskutera för- och nackdelar med basinkomst, även kallat medborgarlön.

2) Piratpartiet

Partiet har länge varit positivt inställt till basinkomst som går till dem med lägst inkomster eller en negativ inkomstskatt. På deras senaste valaffischer fanns kravet på basinkomst med.

3) Feministiskt initiativ

I mars 2021 beslutade Feministiskt initiativs kongress att partiet ska driva frågan om att införa en basinkomst som går till dem med lägst inkomster, som ett tillägg till nuvarande skyddsnät. Partiet vill även att Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan slås ihop till en myndighet, samt att de högre nivåerna av a-kassan och sjukförsäkringen ska finnas kvar.

4) Partiet Vändpunkt

Miljön är en anledning till att Partiet Vändpunkt driver frågan om basinkomst. Partiet ser framför sig en universell basinkomst, som delas ut till alla, men som finansieras genom bland annat beskattning av medel- och höginkomsttagare, vilket innebär att dessa inte skulle få behålla basinkomsten.

5) Enhet

Partiet Enhet vill ha en universell basinkomst som delas ut till alla, oavsett inkomst, och är öppna för att även höginkomsttagare ska få behålla en del av basinkomsten. Samtidigt vill de sänka skatten på arbetsinkomster. Hur basinkomsten på 13 000–15 000 kronor ska finansieras fullt ut har de dock inte bestämt, utan vill att det ska utredas. Inför valet i höstas tog Enhet initiativ till ett valtekniskt samarbete med partier som är konspirationistiska. Enhet har även skrivit under ett gemensamt upprop med ett högerextremistisk nätverk, vilket Syre skrivit om tidigare.

6) Basinkomstpartiet

Partiet vill införa en universell basinkomst, som delas ut till alla. Men till skillnad från exempelvis Partiet Vändpunkt är de inte lika övertygade om att alla rika ska vara med och finansiera basinkomsten. Basinkomstpartiet vill att alla nuvarande ersättningar, som sjukersättning och a-kassa ska tas bort, även de ersättningar som bygger på intjänad inkomst. Istället ska alla få en basinkomst på 10 000-15 000 kronor. De som har behov av en högre inkomst än så om de inte kan arbeta får vara förutseende och betala in delar av sin basinkomst till privata inkomstförsäkringar, har deras talesperson Jan Jäger tidigare sagt till Syre.

7) Centerstudenter

På Centerpartiets partistämma har Centerstudenter motionerat om att införa en negativ inkomstskatt, som ersätter alla typer av ersättningar och bidrag som finns i dag, inklusive barnbidraget. De som vill ha högre ersättningar än så om de blir sjuka eller arbetslösa kan göra frivilliga skatteinbetalningar till personliga välfärdskonton eller teckna privata inkomstbortfallsförsäkringar, anser Centerstudenter. Sedan tidigare driver de också idén om ett grundtrygghetssystem, där den negativa inkomstskatten ska vara väldigt låg.

8) UBI 4 all

Det europeiska nätverket UBI 4 all vill att en universell basinkomst ska införas i EU och i hela världen. De genomför utlottningar av en tillfällig basinkomst, bland annat i syfte att uppmärksamma ett upprop för att få EU-kommissionen att diskutera basinkomst. Uppropet visade att det finns ett större intresse för basinkomst i andra europeiska länder, som exempelvis Tyskland, än i Sverige. UBI 4 all söker folk i Sverige som vill engagera sig i nätverket.

9) Basinkomst.nu

Hemsidan är en samlingssida för rörelser som är engagerade i basinkomst. Här finns länkar till Facebooksidor varav många är inaktiva, men till exempel  Basinkomst Malmö, Basinkomst Göteborg och Basinkomst Östergötland har uppdaterade inlägg.

Läs mer:

Därför vill Fi införa basinkomst

Därför är finska vänstern för basinkomst – och svenska emot

Basinkomst hotar fackförbundens makt

Vad är egentligen basinkomst?

Basinkomst, i Sverige även kallad medborgarlön, är när folk får en summa pengar utan villkor. Det finns några kriterier för vad som anses vara en basinkomst. Den delas ut:

1. Till individen, inte till hushåll

2. Regelbundet (månadsvis)

3. Utan krav på motprestation, som att man ska söka jobb

4. Som pengar, inte till exempel i matkuponger

Dessutom har internationella Bien lagt till basinkomsten ska gå till alla, medan svenska Bien och svenska Basinkomstnätverket anser att basinkomsten ska garantera alla en inkomst som går att leva på.

Källa: Basicincome.org och Biensverige.se

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV