Radar · Basinkomst

Så gick uppropet för basinkomst i EU

Det blir ingen diskussion om basinkomst i EU eftersom namnunderskrifterna blev för få.

Basinkomst borde diskuteras i EU. Det ansåg initiativtagarna till ett europeiskt medborgarinitiativ som försökte få in 1 miljon namnunderskrifter för att EU-kommissionen skulle diskutera basinkomst. I helgen avslutades namninsamlingen.

I sista stund lyckades Tyskland få in tillräckligt med underskrifter som visade att en stor andel av befolkningen i landet vill att EU diskuterar basinkomst.

Hela 72 569 personer hade skrivit under uppropet där. Men det räckte inte. För att EU-kommissionen ska tvingas att diskutera förslag i ett så kallat europeiskt medborgarinitiativ krävs dels en miljon namnunderskrifter i hela EU, dels att en viss andel av befolkningen i sju länder har skrivit under uppropet.

När namninsamlingen avslutades i lördags var det bara fyra länder som hade tillräckligt med namn: Spanien, Slovenien, Italien och Tyskland. Dessutom fattades många namnunderskrifter generellt.

I hela EU hade 296 365 personer skrivit under, vilket är 29,6 procent av den 1 miljon namn som krävdes. I Sverige var det 3 897 personer som hade skrivit under uppropet för basinkomst.

Några som kampanjat för namninsamlingen är nätverket UBI 4 all, vilket betyder Universell basinkomst för alla. De har genomfört en rad utlottningar av ”basinkomst” för att sprida kännedom om uppropet.

Men nu är planen att istället skapa utlottningar av ”basinkomst” för alla Européer och sedan för resten av världen,

– Vårt mål är att under nästa år utvidga utlottningen till hela världen – precis som namnet på vår organisation: Universell basinkomst för ALLA (inte bara för européer), skrev Helwig Finner, initiativtagaren, tidigare i ett mejl till Syre.

Läs mer:

Vad är basinkomst eller medborgarlön – här är grunderna

Hon vann basinkomst i ett helt år – snart sker ny utlottning

5 skillnader mellan basinkomst och försörjningsstöd 

Det här är basinkomst eller medborgarlön

Basinkomst, även kallat medborgarlön, är när exempelvis staten ger en summa pengar regelbundet till människor i ett geografiskt område, enbart i egenskap av att de är människor. De behöver inte jobba eller prestera på andra sätt för att få pengarna. Det kan liknas vid dagens barnbidrag fast för vuxna.

Grundtanken med basinkomst är att den garanterar alla en inkomst. Höginkomsttagare skulle sedan kunna betala tillbaka pengarna i form av skatt.

En del anser att basinkomst enbart borde betalas ut till de med lägre inkomster. De som inte har någon inkomst alls skulle då få hela basinkomsten, sedan trappas basinkomsten av ju mer du tjänar. De rika får ingen utbetalning över huvud taget utan betalar bara skatt. Ett annat ord för detta är negativ inkomstskatt eller basinkomstgaranti.