Radar · Politik

USA: Öppen strid i Demokraterna – ”Säg aldrig mer socialism”

Vänsterfalangen i Demokraterna, med Alexandria Ocasio-Cortez i spetsen, anklagas för att ha skrämt bort väljare.

I lördags firade Demokraterna Joe Bidens seger i presidentvalet. Men den ”blå våg”som partiet hoppats på uteblev. Nu beskylls vänstern inom Demokraterna för att ha skrämt bort väljare – samtidigt som fler demokrater med vänsterstämpel tar plats i representanthuset.

Festen är över för Demokraterna. I dag är det måndag och USA:s blivande president Joe Biden börjar arbetet med att forma sin administration och förbereda sina första beslut som president. Svårigheterna är många, inte minst i kongressen.

Om Demokraterna inte lyckas vinna de båda senatsplatser i Georgia som kommer att utses den 5 januari ser Republikanerna ut att behålla majoriteten i senaten. I representanthuset behåller Demokraterna övertaget, men förlorar flera platser. Nu träter partiet om varför valet inte blev den succé man hoppats på.

I fredags höll Demokraternas grupp i representanthuset ett telefonmöte där flera ledamöter gick hårt åt de vänsterinriktade ledamöter som fått ett allt större genomslag efter valet 2018.

– Vi får aldrig mer använda ordet ”socialist” eller ”socialism” igen, sa ledamoten Abigail Spanberger från Virginia enligt källor till Washington Post.

Ledamoten Cedric Richmond från Louisana anser att slagordet ”defund the police”, som handlar om att styra pengar från polisen till sociala insatser, kostat partiet röster.

– Det är ett budskap som skadat Demokraterna, sa han i en intervju i TV-kanalen CBS.

De vänsterinriktade demokraterna med förgrundsgestalten Alexandria Ocasio-Cortez i spetsen slår tillbaka. I en intervju med CNN menar hon att ingen av de sittande kongressledamöterna haft budskap om vare sig socialism eller att ta pengar från polisen i sina kampanjer.

Ocasio-Cortez: Svag kampanj på nätet

Istället borde Demokraterna nu utvärdera sina kampanjmetoder för att bli mer motståndskraftiga mot attacker från republikanerna, anser Alexandria Ocasio-Cortez.

– Våra digitala kampanjer är extremt svaga. Vi vet att Donald Trump vann 2016 huvudsakligen genom digital organisering. Demokraterna kampanjar fortfarande som om det vore 2005, sa hon.

Alexandria Ocasio-Cortez har tidigare sagt att hon uppfattar att det demokratiska partietablissemanget ser henne som en fiende. Det gäller dock inte den tillträdande presidenten, sa hon till CNN.

– Jag tror att en av orsakerna till att Joe Biden vann valet var att det demokratiska partiet stod enade bakom honom. Med det sagt: I den demokratiska gruppen i representanthuset finns en mycket djup spricka.

"The squad" fördubblas

Årets val innebär att vänsterflygeln i Demokraterna blir numerärt starkare. Ocasio-Cortez är den mest kända företrädaren för ”The squad”, den kvartett med tydligt vänsterinriktade ledamöter som valdes in 2018 och som bland annat drivit på för en mer kraftfull klimatpolitik. Gräsrotsorganisationen Our revolution som drivit kampanj för vänstersinnade kandidater beskriver det nu som att The squad dubbleras och utökas till åtta ledamöter. Detta efter att bland annat Jamaal Bowman och Cori Bush, som Syre tidigare berättat om, valts in.

Också Alexandria-Ocasio Cortez pekar på framgångar för mer vänsterinriktade kandidater.

– Alla kongressledamöter i vågmästarstater som stod bakom statlig sjukvårdsförsäkring för alla blev återvalda, sa hon till CNN.

Läs mer:

Följ valet med Syre i natt

USA: De chanslösa kandidaterna – som kan avgöra valet


Hela världens presidentval

Kritik mot överdriven USA-bevakning

USA lämnar Parisavtalet – vad betyder det?

Nu hotas aborträtten i USA – går emot folkets vilja


Invandringsfrågorna som klyver USA – det här står på spel i valet


Därför fruktar klimatrörelsen ny seger för Trump


Sex radikala stjärnskott som ruskat om USA


Sex frågor som avgör USA-valet


Oro för oljeindustrin kan ge Trump segern

Trump är ingen krigarkonung

Världens reaktioner: Oro, vrede och  hyllningar av Trump

Biden på väg att utses till president

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV