Radar · Inrikes

Kritik mot överdriven USA-bevakning

Kan svenska medier inte få nog av USA-valet? Nu kommer kritiska röster inifrån journalistkåren som ifrågasätter om de stora resurserna som läggs på bevakningen är berättigade.

Nu riktas kritik mot svenska mediernas massiva USA-bevakning och fler röster ifrågasätter om de stora resurserna är berättigade.

SVT har tre reportrar som bevakar valet i USA. Aftonbladet har fyra reportrar och två fotografer på plats och planerar en 30 timmar lång valvaka. TV4 har tre team på plats i USA. Dagens nyheter har ett tiotal reportrar och fotografer på plats under valet. Under valnatten kommer Dagens nyheter ha ungefär 25 personer som bevakar valet.

Tidningen Journalisten har i en artikel samlat flera kritiska röster inifrån journalistkåren som ifrågasätter om de stora resurserna som läggs på  presidentvalet i USA är berättigade.

– Jag ser ett missbruk. Redaktörerna USA-knarkar. De måste läggas in på behandlingshem och vänja sig av med drogen. Lära sig att världen är större. Studera ett annat språk. Titta runt hörnet, säger Dagens nyheters korrespondent Henrik Brandão Jönsson till tidningen Journalisten.

Faran är att svensken blir en idiot som kan alla knepiga detaljer i så kallade Swing states, men har ingen aning om politiken i Kina, Indien eller Europa." 
– Henrik Brandão Jönsson

Det är inte bara Jönsson som ifrågasätter de svenska medier stora intresse av USA-valet. Tidningen radar upp ett axplock av kritiska röster. En är Thomas Steinfeld, före detta kulturchef för Süddeutsche Zeitung, som i en krönika i Svenska Dagbladet skriver att mediernas ”massiva bevakning av presidentvalet i USA kan ge intrycket att Sverige är den 51:a delstaten”.

2019 års mest omskrivna

I mediaföretaget Retrievers senaste mätning av ”Årets mest omskrivna personer” i svensk press för 2019 kom Donald Trump överst med 133 814 antal artiklar/inslag, följd av Stefan Löfven med 69 614 stycken och Greta Thunberg, 32 550.

En som inte ens brukar komma med på listan överhuvudtaget är Kinas president Xi Jinping – då de personer med färre än 12 000 artiklar inte hamnar på listan. Den enda östasiatiska personen som de senaste åren funnits på listan är Nordkoreas diktator Kim Jong-un, som 2018 hamnade på 14:e plats efter att ha omnämnts i 18 370 artiklar.

Läs mer:

USA: De chanslösa kandidaterna – som kan avgöra valet

Nu hotas aborträtten i USA – går emot folkets vilja

Därför fruktar klimatrörelsen ny seger för Trump

Sex radikala stjärnskott som ruskat om USA

Trump är ingen krigarkonung

Sex frågor som avgör USA-valet

Oro för oljeindustrin kan ge Trump segern

USA lämnar Parisavtalet – vad betyder det?

Hela världens presidentval

Invandringsfrågorna som klyver USA – det här står på spel i valet