Radar · Politik

Sex radikala stjärnskott som ruskat om Demokraterna

Rashida Tlaib, Ilhan Omar, Ayanna Pressley och Alexandria Ocasio-Cortez – de fyra kvinnorna i "The squad".

Joe Biden styrs av Demokraternas vänsterflygel. Med det budskapet försöker Donald Trump vinna väljare som står och väger. Påståendet kan förstås ifrågasättas – men klart är att vänstern i partiet ökat sitt inflytande de senaste åren. Syre listar de radikala kongress-kandidaterna som skakat om partietablissemanget.

Demokraternas primärval som utsåg partiets presidentkandidat blev en stor besvikelse för vänsterflanken i partiet. Vänsterkandidaten Bernie Sanders succé i de inledande delstaterna tog ett abrupt slut på den så kallade supertisdagen. För Elizabeth Warren, som står nära Sanders politiskt, var primärvalen ett fiasko. I slutändan stod Joe Biden som en relativt överlägsen segrare.

Men det som hände efter att Bernie Sanders gett upp hoppet om att bli USA:s nästa president visade att de vänsterorienterade demokraterna inte saknar inflytande. Joe Biden lät flera av dem som stöttat Sanders vara med och utforma politiken han går till val på.

En av dem var den amerikanska vänsterns fixstjärna Alexandria Ocasio-Cortez. Hon ledde gruppen som gav rekommendationer till Biden på klimatområdet. Och även om presidentkandidaten inte anammade allt, har han nu en mer ambitiös klimatpolitik än under primärvalskampanjen.

Alexandria Ocasio-Cortez tillhör den kvartett radikala demokrater som tog plats i Representanthuset efter valet 2018 och som går under namnet ”The squad” (truppen, gruppen). Utöver Ocasio-Cortez ingår Rashida Tlaib, Ilhan Omar och Ayanna Pressley. The squad kan sägas spegla både en rörelse vänsterut inom Demokraterna och en utveckling där fler kvinnor, yngre och icke-vita tar plats.

Primärvalen inför årets kongressval blev en succé för The squad. Ayanna Pressley saknade motståndare, de övriga vann övertygande segrar med större marginal än 2018. Eftersom de alla tillhör valdistrikt med solid demokratisk majoritet lär de alla väljas om. Dessutom kommer de få sällskap av flera andra med liknande politisk inriktning som Cori Bush och Jamaal Bowman.

Framgången för radikala kandidater betyder inte att de mer högerorienterade i partiet gett upp. Efter valet väntar nya dragkamper. Om Biden vinner har han öppnat för att ge republikanska politiker ministerposter, vilket knappast lär uppskattas av vänsterflygeln.

Här är sex kandidater till kongressen som vill dra Demokraterna åt vänster:

Alexandria Ocasio-Cortez, 31 år, New York

Ocasio-Cortez slog USA med häpnad när hon i juni 2018 vann en jordskredsseger i primärvalet över veteranen Joseph Crowley med tio mandatperioder i kongressen bakom sig. När hon ett knappt halvår enkelt besegrade sin republikanska motståndare blev hon den yngsta någonsin att väljas in i kongressen.

Ocasio-Cortez har under sina två år i kongressen drivit klimatfrågorna hårt och fått flera ledande demokrater att ansluta sig till sitt förslag ”Green new deal” (ny grön giv) som innebär stora investeringar i klimatomställning.

Med över nio miljoner följare på twitter och sju miljoner på instagram hör Alexandria Ocasio-Cortez till en av världens mest inflytelserika personer på sociala medier
Med över nio miljoner följare på twitter och sju miljoner på instagram hör Alexandria Ocasio-Cortez till en av världens mest inflytelserika personer på sociala medier. Foto: Tom Brenner/AP/TT

Ilhan Omar, 38 år, Minneapolis

Omar har gjort sig känd som en ihärdig kritiker av den israeliska ockupationspolitiken och av USA:s stöd för den, vilket föranlett den israeliska staten att förbjuda henne inresa i landet.

En annan profilfråga för Omar är hbtq-personers rättigheter. Bland annat har hon under sin tid som delstatspolitiker i Minnesota föreslagit ett förbud mot en pseudovetenskaplig metod att ”omvända” homosexuella.

Somalia-födda Ilhan Omar är den första kongressledamoten som bär den muslimska huvudduken hijab
Somalia-födda Ilhan Omar är den första kongressledamoten som bär den muslimska huvudduken hijab. Foto: Jim Mone/AP/TT

Rashida Tlaib, 44 år, Detroit

Tlaib som har palestinsk bakgrund var tillsammans med Ilhan Omar den första muslimska kvinna att väljas in i kongressen. Fackliga rättigheter, höjd minimilön och en humanare migrationspolitik hör till de frågor Tlaib driver.

Våren 2018 hörde Tlaib till de mest framträdande kritikerna mot president Trumps ”nolltollerans mot illegal invandring” som innebar att barn som kommit över gränsen från Mexiko togs från sina föräldrar och låstes in.

Liksom flera av de andra på listan deltog Rashida Tlaib i Bernie Sanders kampanj för att bli Demokraternas presidentkandidat
Liksom flera av de andra på listan deltog Rashida Tlaib i Bernie Sanders kampanj för att bli Demokraternas presidentkandidat. Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Ayanna Pressley, 46 år, Boston

Kriminalpolitiken är en profilfråga för Pressley. I spåren av Black lives matter-protesterna har hon bland annat krävt att ta ifrån poliser den ”kvalificerade immunitet” som gör det svårt att fälla dem för brott de begår i tjänsten.

Pressley har ställt sig bakom avkriminalisering av prostituion, legalisering av marijuana och föreslagit en fängelsereform med målet att få ner det stora antalet fångar i landet med 80 procent.

Ayanna Pressely kan liksom de övriga på listan vänta sig en promenadseger i kongressvalet, då hon representerar ett valdistrikt med stort demokratiskt övertag
Ayanna Pressely kan liksom de övriga på listan vänta sig en promenadseger i kongressvalet, då hon representerar ett valdistrikt med stort demokratiskt övertag. Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT

Cori Bush, 44 år, S:t Louis

Pastorn från sydstaten Missouri har under lång tid kämpat mot rasism och går till val bland annat på krav på en rejäl reformering av polisen. Bush hör till dem som vill styra resurser från polisen till sociala insatser.

Om Cori Bush – vilket allt talar för – väljs in den tredje november blir hon den första afroamerikanska kvinnan från Missouri att bli kongressledamot
Om Cori Bush – vilket allt talar för – väljs in den tredje november blir hon den första afroamerikanska kvinnan från Missouri att bli kongressledamot. Foto: Foto: Jeff Roberson/AP/TT

Jamaal Bowman, 44 år, New York

Bowman skrällde i sommarens primärval genom att med stor marginal besegra Elliot Engel som i dag är ordförande i Representanthusets utrikesutskott.

Liksom de övriga på listan står Bowman bakom förslag som Green new deal och Medicare for all (statlig sjukvård för alla).

Liksom bland andra Alexandria Ocasio-Cortez gjorde 2018 besegrade Jamaal Bowman i somras en välmeriterad demokratisk politiker i primärvalet
Liksom bland andra Alexandria Ocasio-Cortez gjorde 2018 besegrade Jamaal Bowman i somras en välmeriterad demokratisk politiker i primärvalet. Foto: Eduardo Munoz Alvarez/TT/AP

Läs mer:

Följ valet med Syre i natt

USA: De chanslösa kandidaterna – som kan avgöra valet

Kritik mot överdriven USA-bevakning

USA lämnar Parisavtalet – vad betyder det?

Hela världens presidentval

Nu hotas aborträtten i USA – går emot folkets vilja

Invandringsfrågorna som klyver USA – det här står på spel i valet

Därför fruktar klimatrörelsen ny seger för Trump

Trump är ingen krigarkonung

Sex frågor som avgör USA-valet

Oro för oljeindustrin kan ge Trump segern

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV