Radar · Utrikes

Följ valet med Syre i natt

Bild på Trump och Biden

UPPDATERING: Vid midnatt bytte Jerker plats för sin rapportering hit.

USA står för inför en dramatisk valnatt. Vid midnatt svensk tid stänger de första vallokalerna i USA. Syres Jerker Jansson rapporterar under kvällen och natten.  Följ honom live här – och missa inte alla tidigare artiklar om valet.

24:00 Jag byter plats: Följ resten av natten med mig här.

23:20 Vallokalsundersökningar: Precis som i Sverige frågar man folk som just har röstat hur de har röstat och sammanställer sedan statistiken. Här kan finnas en hel del information om hur det går. Eftersom väldigt många amerikaner har röstat i förväg blir det mycket spekulationer inblandade, dock.

Det kommer helt enkelt att bli svårt att veta om de som röstat på själva valdagen är typiska för amerikanerna. Vissa menar att fler demokrater har poströstat och att det därför borde vara fler republikaner ute på själva valdagen. En ledning utifrån vallokalsundersökningar skulle då bero mer på coronan än på de verkliga styrkeförhållandena.

Om Demokraterna leder i undersökningarna kan de bero på att de verkligen leder, men också på att grupper som inte röstat tidigare röstar för första gången eller igen och att deras röster går till Demokraterna. Eftersom många opinionsundersökningar vänder sig till människor som röstat tidigare eller förväntas rösta är människor som ska rösta för första gången inte med i många av dem.

De första resultaten av sådana undersökningar börjar dyka upp någon gång efter midnatt.

23:05 Vad jag tror?

Det spekuleras vilt om hur det går. Det finns människor som argumenterar för alla tänkbara utslag utifrån rimliga antaganden, men det är omöjligt att veta vad som kommer att hända.

Det troligaste utfallet i en normal verklighet är att Biden vinner med runt 7%. Trump gnäller lite, men ställer inte till med mer galenskap än han gjort hittills. Det blir lite trams i olika domstolar kring enstaka valresultat, men det finns egentligen inget att slåss om med såna siffror.

Det har dock inte varit i den verkligheten amerikaner har levt i det senaste året. Det har Trump och pandemin sett till. I den verkligheten kan vad som helst hända. Men jag tror i alla fall att själva rädslan för inbördeskrig eller allmänt kaos är farligare än det man fruktar. Trump vill inte ha något krig. Han vill tjäna pengar.

Om inte Biden vinner tillräckligt stort kan det bli tjafs. Det jobbigaste läget är om Trump leder med en liten marginal framåt nattkröken amerikansk tid. Då kan presidenten få för sig att börja pilla med demokratin. Han har ju sagt att han är redo att skicka sina advokater på valet om det inte går som han vill.

21:45 Trakasserade väljare Nu kommer rapporter om att Trump-trogna grupper försöker störa människor som köar för att rösta. Här berättar The Damage Report mer.

Den som står i kö får rösta även om vallokalen hinner stänga. Genom att lura eller skrämma bort folk från kön hoppas de som trakasserar väljare att de ska gå ut ur kön och därigenom förlora möjligheten att rösta eller bara ge upp för att det blir för jobbigt.

21:38 Krav på reformer av valsystemet: Pennsylvania, ja. Det snackas mycket om den delstaten. Jag ska försöka förklara varför.

Det behövs 270 elektorer för att bli president. Presidenten väljs inte direkt i valet, utan varje delstat utser representanter som sen samlas för att välja president. Varje delstat får först två elektorer oavsett hur många som bor i delstaten och sen ett antal elektorer till beroende på befolkningsstorleken.

Detta gör att att delstater med liten befolkning har mer att säga till om än folkrika delstater. Om inte jag räknat fel är en röst i Wyoming tre och en halv gånger så mycket värd som en kalifornisk röst. Att amerikanerna accepterar detta beror på att man ser sitt land som en federation, en samling av från början självständiga stater, länder i praktiken.

Det ställs krav på en reformering av valsystemet, men eftersom det gynnar republikanska politiker väldigt mycket så är det svårt att göra något. Pennsylvania är en av de stater som kan avgöra valet. Delstaten har tillräckligt många elektorer för det och den växlar mellan en liten Demokratisk och Republikansk majoritet.

21:23 Långa köer: Det har varit långa köer till förtidsröstandet i hela USA. På många ställen har antalet vallokaler dragits ner. Människor har fått resa flera mil för att kunna rösta. Väl på plats har de möts av köer på många timmar.

På många ställen har republikanska grupper stört de som köat för att förtidsrösta. En del av grupperna har varit beväpnade. Detta har fortsatt i dag, men det verkar vara relativt lugnt på de flesta ställen. Det är ännu bara typ sen lunch i centrala USA så inget är säkert än.

Trump själv verkar ha kvicknat till. Han ringde nyss till Fox NEWS och lät förvirrad som David Pakman rapporterar om här.

21:00 Första tisdagen efter första måndagen…: Det amerikanska presidentvalet och ett gäng andra val ska ske den första tisdagen efter den första måndagen i november. Det innebär i praktiken att det hamnar mellan andra och åttonde november. Valdagen är allmän helgdag i ett fåtal delstater men inte i hela USA.

Om valdagen i USA på engelskspråkiga Wikipedia.

På senare tid har Donald Trump hotat med att gå in med advokater redan när folk har röstat färdigt. Han vill att en segrare ska utropas redan samma dag som valet. Det finns flera problem med det. Till att börja med geografiska. USA är minst sagt utspritt. Dessutom har landet militärer på olika ställen i världen och de måste ha en chans att rösta.

Nu är klockan tre på eftermiddagen i New York. I Hawaii är klockan tio på förmiddagen. Det kommer att dröja innan resultaten från hela USA strömmar in.

Nästa problem är pandemin. USA har ju drabbats rätt hårt och många människor har valt att poströsta. Detta har Trump och republikanerna också vänt sig emot. Allt enligt teorin om att ett ökat valdeltagande missgynnar dem. Det ligger en viss sanning i detta, men det är ingen lagbunden relation.

Det har alltid varit så att det tar tid att räkna rösterna i det amerikanska valet. Det är en av anledningarna till att den nya presidenten inte tar över förrän i januari följande år. Innan moderna kommunikationsformer kunde det ta månader att få ihop alla resultat. Ofta är ändå siffrorna så pass tydliga redan samma dygn, och olika nyhetsbolag och kommentatorer brukar utse en segrare.

I år är poströsterna så många att det kan ta lite extra tid att räkna dem. Inte alla delstater tillåter att de räknar dem innan vallokalerna stänger på valdagen, men alla delstater är inte lika intressanta. De som är helt säkra för Biden eller för Trump är rätt ointressanta om det inte sker något sensationellt.   Andra delstater är ytterst osäkra. Pennsylvania. Florida. Kanske Texas. Nordkarolina. Ett handfull delstater har makten att avgöra hela valet.

19:30 Nu drar det igång: Så nu börjar det. Presidentvalets sista dygn. Allt är sagt som kan sägas. Allt har hänt som kan hända. Minst sagt. Det senaste året har varit att se historia utspela sig framför våra ögon. För bara ett år sen ställdes USA:s president Donald Trump inför riksrätt. Sedan dess har en kvarts miljon amerikaner dött i corona. Landet har skakats av demonstrationer mot rasism och sociala orättvisor. Presidenten själv har anklagats för allvarliga brott.

De bilder vi har sett under det senaste åren kommer att  leva vidare. Det som händer det närmaste dygnet kommer att ge återklang i historien på samma sätt som Watergate eller mordet på Kennedy. De flesta jorden runt kämpar med andra problem, med en betydligt hårdare tillvaro än en genomsnittlig amerikan, men på senare år har det blivit allt mer tydligt hur det amerikanska folket förtjänar vår solidaritet och omtanke just nu.

Jag tänkte inleda det här dygnet med att kolla runt hur det ser ut i vallokaler runt om i landet. På många ställen i USA har redan fler förtidsröstat än som röstade totalt i förra valet och valdeltagandet i sig är intressant. Traditionellt brukar äldre människor tendera att vara mer konservativa än unga och ett höjt valdeltagande kan innebära fler röster till Demokraterna.

100 miljoner amerikaner har redan röstat och att kvällens USA-val kommer att bli en rysare är de flesta kännare överens om.

Människor som väntar på sin tur att rösta i Wisconsin på valdagen.  Foto: AP/Morry Gash Foto:
En kvinna kryssar i sin valsedel i en vallokal vid Indian Creek Fire Station, Miami Beach, Flordia.<br>Foto: AP/Rebecca Blackwell. Foto:
Köbildning till valurnorna utanför First United Metodistkyrkan i Duluth, MinnesotaFoto: Alex Kormann/Star Tribune via AP. Foto:
USA går till val. Säkerhetsstängsel omger Vita huset i Washington. Foto: AP Photo/Susan Walsh. Foto:
Människor som röstar vid vallokalen vid Indian Creek Fire Station i Miami, Florida. Foto: AP Photo/Rebecca Blackwell. Foto:
Ett USA-val som inget tidigare. Många oroar sig för hur valutgången kan komma att dela USA mer än vad det redan är. I natt avgörs det. Foto: AP Photo/Patrick Semansky/TT. Foto:
Öppna i helskärm
1 / 6

För att vinna valet måste presidenten ha kammat hem 270 så kallade elektorsröster. Väljarna röstar på sina delstatselektorer och det är elektorerna som utser presidenten. Antalet elektorer varierar mellan de 50 delstaterna beroende på folkmängden. Kalifornien har 55 elektorer medan Wyoming har 3. Att vinna i det folkrika Florida där 29 elektorsröster står på spel och brukar ses som en viktigt avgörande för hur valet kan gå. Det är alltså inte hur majoriteten amerikaner röstar som avgöra valet – utan den kandidat som får flest röster i en delstat får den delstatens samtliga elektorer. När valet sedan är över samlas elektorerna för att utse presidenten.

Under valnatten kommer President Trump stå värd för en valvaka i Vita huset med cirka 4 000 gäster.

Utanför, inte så långt från Vita huset, på Black lives matter plaza, väntas 10 000 demonstranter hålla sin valvaka, rapporterar BBC.

Foto (collage): AP/TT/Wikimedia commons/Дмитрий-5-Аверин, CC BY 3
Foto (collage): AP/TT/Wikimedia commons/Дмитрий-5-Аверин, CC BY 3.0

Läs mer:

Hela världens presidentval

USA – en federation byggd på motsättningar

Nu hotas aborträtten i USA – går emot folkets vilja

Invandringsfrågorna som klyver USA – det här står på spel i valet

Därför fruktar klimatrörelsen ny seger för Trump

Sex radikala stjärnskott som ruskat om USA

Trump är ingen krigarkonung

Sex frågor som avgör USA-valet

Oro för oljeindustrin kan ge Trump segern

USA: De chanslösa kandidaterna – som kan avgöra valet

USA lämnar Parisavtalet – vad betyder det?