Radar · Politik

Oro för oljeindustrin kan ge Trump segern

President Donald Trump gör tummen upp när han landar i huvudstaden efter måndagens kampanjmöten i Pennsylvania.

Biden kommer förbjuda fracking och förstöra oljeindustrin. Med det tvivelaktiga påståendet försöker president Trump nu vinna vågmästarstaten Pennsylvania – som kan avgöra presidentvalet på tisdag. 

Joe Biden leder stort. Donald Trump rycker närmare och valet kan bli en rysare som pågår i veckor. Faktum är att båda påståendena kan stämma. Att Joe Biden kommer att få fler röster än Donald Trump i tisdagens val får anses vara mer eller mindre säkert. I de nationella mätningarna leder Biden med 7,5 procent. Men eftersom presidenten väljs av elektorer som utses utifrån valresultatet i de olika delstaterna står kampen i praktiken om ett fåtal så kallade vågmästarstater. Nu vänds mångas blickar mot en av dem: Pennsylvania.

I Realclearpolitics sammanvägning har Biden fortfarande ett övertag i Pennsylvania på 3,5 procent. Men avståndet har krympt de senaste dagarna och skillnaderna mellan olika mätningar är stora. I en av veckans mätningar leder Biden med fem procentenheter, i en annan leder Trump med två.

Förändringen i opinionen i Pennsylvania sammanfaller med intensivt upprepade budskap från Trumpkampanjen om att rädda olje– och gasindustrin i delstaten. Trumplägret har tagit fasta på hur Biden uttryckte sig i tv-debatten i förra veckan. När Trump frågade honom om han skulle stänga ner oljeindustrin svarade Biden:

– Jag skulle övergå från oljeindustrin, ja… eftersom oljeindustrin förorenar.

Därefter har Trumpkampanjen upprepat påståenden om att Joe Biden kommer att förbjuda fracking – en omstridd metod för olje- och gasutvinning – som sysselsätter tusentals personer i Pennsylvania.

Detta trots att Biden konsekvent motsatt sig att sätta stopp för fracking, vilket både miljörörelsen och Demokraternas vänsterfalang kritiserat.

Visserligen har Biden föreslagit ett förbud mot fracking på federal mark, men eftersom den mesta utvinningen sker på privat mark skulle effekten vara liten.

Sena röster kommer räknas – kanske

Samtidigt som kampanjerna gått in i slutspurten har flera juridiska strider utspelats som kan få betydelse för utgången, rapporterar Sveriges radio. Högsta domstolen har i två separata beslut tagit ställning för att poströster som är poststämplade på valdagen ska räknas i North Carolina och Pennsylvania.

Eftersom demokratiska väljare traditionellt poströstar i högre utsträckning än republikanska antas besluten gynna Biden.

I Pennsylvania kommer de röster som kommit in efter valdagen att hållas åtskilda. Därmed kommer Högsta domstolen kunna ompröva beslutet efter valet. Då kommer också den nyinvalda domaren Amy Coney Barrett kunna ta ställning. Hon avstod från att delta i onsdagens beslut med skälet att hon inte haft tillräckligt med tid att läsa in sig.

Läs mer:

Följ valet med Syre i natt

USA: De chanslösa kandidaterna – som kan avgöra valet

Kritik mot överdriven USA-bevakning

USA lämnar Parisavtalet – vad betyder det?

Hela världens presidentval

Nu hotas aborträtten i USA – går emot folkets vilja

Invandringsfrågorna som klyver USA – det här står på spel i valet

Därför fruktar klimatrörelsen ny seger för Trump

Sex radikala stjärnskott som ruskat om USA

Trump är ingen krigarkonung

Sex frågor som avgör USA-valet

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV