Radar · Politik

USA: De chanslösa kandidaterna – som kan avgöra valet

Liberarianernas Jo Jorgensen kan locka väljare som traditionellt röstat republikanskt, men som inte stödjer Donald Trump.

Att Joe Biden och Donald Trump gör upp om presidentposten på tisdag har knappast någon missat. Men på valsedlarna finns fler kandidater och de kan bli avgörande för utgången.

Fyra kandidater finns på valsedeln i tillräckligt många delstater för att ha en teoretisk chans att väljas till USA:s president på tisdag. Utöver Donald Trump och Joe Biden handlar det om Libertarianernas Jo Jorgensen och De grönas Howie Hawkins.

Libertarianerna är partiet som vill krympa statens makt såväl över ekonomin som över enskilda människors val. I Jo Jorgensons program finns såväl frihandel och lägre skatter som öppnare gränser, avkriminalisering av alla droger och krafttag mot polisbrutalitet. Därmed kan hon appellera till väljare som traditionellt röstat republikanskt på grund av den ekonomiska politiken, men som inte känner sig bekväm med Donald Trumps tal om ”lag och ordning” och hans hårdföra invandringspolitik.

2016 gjorde Libertarianerna sitt bästa presidentval någonsin när Gary Johnson samlade ihop 3,29 procent av rösterna nationellt. I Pennsylvania, som många tror kommer bli avgörande för årets val, vann Donald Trump över Hillary Clinton med drygt 40 000 röster. Samtidigt fick Gary Johnson närmare 150 000 röster i delstaten. Kort sagt: Jo Jorgensen skulle kunna bli ett problem för Donald Trump i jämna delstater på tisdag.

Nära vänster-demokrater

De grönas Howie Hawkins å sin sida kan bli ett bekymmer för Joe Biden. I flera frågor ligger Hawkins nära Demokraternas vänsterfalang med Bernie Sanders och Alexandria Ocasio-Cortez i spetsen. Exempelvis stödjer han statligt finansierad sjukvård för alla och en Green new deal med stora investeringar i klimatomställning.

När det gäller social rättvisa skiljer Hawkins ut sig genom att föreslå en variant på basinkomst som innebär att varje medborgare garanteras en viss inkomstnivå av staten.

Howie Hawkins kampanjsida ägnar stort utrymme åt att bemöta argument om att rösta på Biden för att få bort Trump från Vita huset. ”Vem-som-helst-utom-Trump är ingen lösning på coronakrisen, klimatet, ojämlikheten, kärnvapnen och demokratin”, skriver kampanjen.

Trump hoppas på rapp-stjärna

De grönas kandidat har haft svårt att hävda sig i valen efter 2000. Då gjorde partiet sin mest framgångsrika presidentvalskampanj någonsin – och anklagades för att ha avgjort valet till republikanen George W Bush fördel. I den då avgörande delstaten Florida skiljde drygt 500 röster mellan Bush och Al Gore, medan De grönas Ralph Nader samlade 97 000 röster bakom sig.

I flera delstater finns ytterligare kandidater att välja bland i årets val. Den mest uppmärksammade är rapparen Kanye West som bland annat uttrycker stöd till Black lives matter-rörelsen och vill ge religionen större plats i samhället. Enligt flera amerikanska medier har West fått uppbackning av Trumpkampanjen som hoppas att han ska locka svarta väljare från Biden.

Läs mer:

Hela världens presidentval

Nu hotas aborträtten i USA – går emot folkets vilja

USA lämnar Parisavtalet – vad betyder det?

Kritik mot överdriven USA-bevakning

Invandringsfrågorna som klyver USA – det här står på spel i valet

Därför fruktar klimatrörelsen ny seger för Trump

Sex radikala stjärnskott som ruskat om USA

Trump är ingen krigarkonung

Sex frågor som avgör USA-valet

Oro för oljeindustrin kan ge Trump segern