Zoom · Analys

Sex frågor som avgör USA:s val  – komplett guide till presidentdebatten

Nej, samtalsledaren Chris Wallace från Fox News är inte väldigt liten.

Den verkar bli av i alla fall. Debatten som skulle bli den tredje inför det amerikanska presidentvalet men som efter en inställd debatt blir nummer två. Donald Trump och Joe Biden möts natten till fredag, svensk tid. Syres Jerker Jansson ger en komplett guide till bakgrunden och listar de stora debattfrågorna som också kan avgöra valet.

Den som ännu inte har sett den första debatten mellan Joe Biden och Donald Trump rekommenderas att göra det. Den bestod i princip av att Joe Biden ömsom skrattade ut Trump, ömsom talade direkt till det amerikanska folket medan presidenten konstant bröt mot debattreglerna, avbröt, gnällde på reglerna och anklagade allt och alla.

På ett plan chockerande och skrämmande, på ett annat extremt komisk, visade den upp resultatet av de stora strukturella problemen i USA:s politiska system. Om det producerar detta måste krisen vara enorm, tänkte jag när Trump betedde sig som galnast.

Titta på debatten

Debatten kommer att gå av stapeln 3:00 natten till fredag. Många amerikanska tevebolag kommer att sända den med kommentarer, en del visar den gratis på sin hemsidor och många av dem kommer att finnas på Youtube och andra strömningstjänster.

Tevebolaget C-SPAN har lagt ut en länk till debatten i förväg.

Trump sjuk efter första debatten

Några dagar efter den första debatten mellan presidentkandidaterna kröp det fram att Trump var smittad av corona och att läget för honom var så allvarligt att han kördes till sjukhus. Ännu har ingen lyckats ta reda på när Trump tog sitt sista negativa test innan debatten. Han svarar själv svävande och läkarna hänvisar till sin sekretess.

Det bestämdes att den andra debatten skulle hållas virtuellt. Biden tyckte att det var en bra idé. Naturligtvis. Trump däremot vägrade ställa upp på en sån debatt. Han gillade inte tanken på att de som håller i debatten kan stänga av ljudet från hans mikrofon i en debatt via datorer.

Båda kandidaterna höll town hall

När den förra debatten ställdes in bjöds Biden in av tevebolaget ABC för att hålla en allmän frågestund, en town hall, kort för town hall meeting. Town hall är ett speciellt amerikanskt begrepp som står för olika former av öppna möten mellan politiker och befolkningen. På lägre nivå fungerar de som en slags direkt demokrati, men de används också som propagandatillfällen av enskilda kandidater eller olika partier.

När Trump insåg att Biden skulle få breda ut sig på egen hand under tiden som de skulle ha debatterat ordnade han så att NBC News bjöd in honom till en utfrågning som gick samtidigt som Bidens.

Efter en lång tids osäkerhets bestämdes till slut att den sista av de tre debatterna skulle bli av på torsdag. I det här presidentvalet är inget säkert. Ingenting. Det är omöjligt att sia om ifall debatten verkligen kommer att bli av. Men om den blir av kommer den att bli till en kamp mellan Trumps impulser och de instruktioner han har fått av sina rådgivare. Alla vet vad som gick fel förra gången, men frågan är om presidenten kommer ihåg det när väl debatten går igång.

Uppåt-Trump höll massmöte tidigare under veckan i Tucson, Arizona
Uppåt-Trump höll massmöte tidigare under veckan i Tucson, Arizona. Foto:  Ross D. Franklin/TT.

Uppåt-Trump och Nedåt-Donald

Oavsett om Trump är ensam på scenen eller har en debattmotståndare har han samma fiende. Sig själv. Bland andra den liberale kommentatorn David Pakman har gjort iakttagelsen att det finns två Trump. En rödmosig, svettig och onödigt pigg. En grinig, rosslig och seg. Det spekuleras i om det beror på droger, om det bara är sån han är eller om det åldern som tar ut sin rätt. Det finns vittnesmål om att han använt illegala droger, men det är svårt att veta vad som egentligen pågår.

Fram tills för bara några år sedan var Trump en mycket skicklig propagandist. Han var riktigt underhållande också för sina motståndare. Men på senare år har han börjat att upprepa sig själv samtidigt som han inskränker antalet ämnen han tar upp. Hans massmöten har blivit till eviga repriser av sig själva. För att vinna debatten måste han hitta tillbaka till en balans mellan ytterligheterna i sin personlighet och börja prata om den politiska verkligheten här och nu. Inte om hur svårt miljövänner har gjort det att spola på toaletten eller grotta runt i inbillade skandaler som ingen bryr sig om längre.

En ovanligt anonym selfie? En väljare tar ett foto på sig själv framför reklambilder av Demokraternas kandidater till president och vicepresident, Joe Biden och Kamala Harris, i Miami Beach, Florida
En ovanligt anonym selfie? En väljare tar ett foto på sig själv framför reklambilder av Demokraternas kandidater till president och vicepresident, Joe Biden och Kamala Harris, i Miami Beach, Florida. Foto: Lynne Sladky.

Bidens svagheter blir styrkor

Joe Biden är gammal. Inte bara i antalet år. Det syns. Hans energinivå är relativt låg. Han får tänka efter lite längre då och då. Tappar nåt ord. Suckar. Biden har alltid fått arbeta med sitt tal efter att nästan helt ha övervunnit sin stamning och i kontrast till Donald Trumps flöde kan han verka trög ibland. Å andra sidan var det inte direkt Bidens eventuella tillkortakommanden som kommentarerna efter den första debatten tog fasta på. Snarare uppskattades hans lugnare läggning, han belönades med ett rejält hopp uppåt i opinionsundersökningarna efter debatten.

Biden har en solid och bastant politisk portfölj med sig. Det är inte det han behöver oroa sig för. Trump vill inte snacka sakpolitik. Han vill härja och provocera, vädja till sin bas. Biden och medlemmar i hans familj har anklagats av Trump för mängder av brott. Trump har till och med i dagarna krävt att Biden ska arresteras. Det finns visserligen grupper av republikanska väljare som tror på anklagelserna, men de flesta, inklusive rättsväsendet, avfärdar dem helt och hållet. Trump kan inte lägga till många väljare hur många brott han än radar upp.

Den här debatten kommer inte att förändra många amerikanska väljares syn. De enda möjliga verkligheter där Trump vinner är antingen en där i princip alla som genomför opinionsundersökningar alltid gör samma fel eller en där det mycket snart dyker upp en skandal riktad mot Biden. En riktigt fet skandal. Sex, knark, våld och tjyverier. Helst samtidigt.

Här är frågorna som avgör debatten

1. Vad har de båda kandidaterna åstadkommit?

Med tanke på den hårda tonen mellan kandidaterna kan debattens första ämne bli det hetaste. Trump har länge jagat Biden för hans och hans son Hunters påstådda inblandning i ekonomiska oegentligheter i Ukraina, det kommer han antagligen att fortsätta att göra. Biden å sin sida har allt att vinna på att visa hur lite Trump egentligen fått gjort och på att gubbfajtas så lite som möjligt.

De politiska och moraliska vindarna i USA blåser i liberal och progressiv riktning. Många, också i mitten och till höger i politiken har tagit illa upp av saker som Trump har sagt och gjort i relation till Black lifes matters-rörelsen till exempel. Biden kommer att försöka att få in några smällar på den punkten, men kommer bara att mötas av att Trump skanderar ”law and order”.

Trumps kandidat till ny domare i högsta domstolen Amy Coney Barrett frågas ut i den amerikanska senaten
Trumps kandidat till ny domare i högsta domstolen Amy Coney Barrett frågas ut i den amerikanska senaten. Foto: Susan Walsh/AP/TT.

2. USA:s högsta domstol

Efter att den legendariska, liberala,  domaren i högsta domstolen Ruth Bader Ginsburg dog den artonde september öppnades en länge eftertraktad plats i domstolen för Trump att fylla. Tidigare har republikanska politiker sagt att det är fel att fylla en ledig plats i högsta domstolen under ett valår. Det ska den nya presidenten göra. När den regeln missgynnade dem själva menade de att den inte gäller just nu och satte snabbt igång med processen att föra frågan genom senaten, som måste bekräfta presidentens kandidat.

Det är inte bara det faktum att republikanerna bryter mot en regel de själva stött frenetiskt i tidigare lägen som retar demokrater och människor på vänsterkanten. Den kandidat som Trump för fram, Amy Coney Barrett, är mycket, mycket konservativ. Hon tillhör en kristen grupp som ligger långt ut på högerkanten och har uttalat sig typiskt för sådana grupper i flera ämnen som är viktiga för amerikaner. Abort. Immigration. Hon har till och med ifrågasatt att det är lagligt med preventivmedel, också för gifta par. Biden kommer att försöka föra fram den kritiken och göra det till en fråga om vanliga människors moraluppfattning. Ska det verkligen gå till så här?

3. Covid 19

Joe Bidens kritik mot Donald Trump i fråga om hur han har klarat epidemin har varit tydlig. Biden säger att Trump har misslyckats och att tiotusentals liv kunde ha sparats om Trump hade lyssnat på vetenskapen. Trump å sin sida är övertygad om att han har gjort allt han har kunnat göra och att han snarare räddat hundratusentals amerikaner från en ond, bråd död.

Statistiskt sett är USA svårt drabbat, det finns åtminstone ett tiotal länder som drabbats värre, beroende på hur man jämför, men många amerikaner är mycket missnöjda med Trumps hantering av krisen. En kritik som Trump skulle kunna vinna på att besvara. Läget just nu är så instabilt att om Trump för bara ett ögonblick kunde framstå som ödmjuk och självkritisk inför denna fråga skulle det kunna vinna valet åt honom.

4. Ekonomin

Trump har länge haft högt förtroende bland amerikaner för sin förmåga att sköta ekonomin. Det är en av få punkter där Biden ligger efter i undersökningar. Pandemin har lett till stora svårigheter för den amerikanska ekonomin. Efter att ha legat under 4 procent ökade plötsligt arbetslösheten under coronakrisens början till över 14 procent för att på senare tid sjunka under 8 procent. Det är fortfarande dubbelt så höga siffror som innan covid-19, men ändå inte en ekonomi i fritt fall.

Trump menar att han hade skapat en historiskt unik ekonomi innan coronakrisen och att han håller på att föra tillbaka landet på rätt spår i rasande fart. Biden tycker att vägen ut ur krisen går via att använda den som ett sätt att stötta ekonomin. Skapa statliga jobba för att stimulera den. Trump kommer att anklaga Biden för att vilja chockhöja skatterna för vanligt folk. Vilket Biden inte vill. Ämnet kommer antagligen att bli det minst spännande under debatten.

5. Etniska motsättningar och våldet i USA:s städer

Efter mordet på George Floyd har demonstrationer rasat i många av USA:s stora städer under stora delar av året. De flesta av dem har varit fredliga, en del har varit rejält oroliga medan ett fåtal har urartat i plundring och onödigt våld. Trump har ingen som helst förståelse för protesterna. Snarare målar han upp en bild av Bidens USA som ett där hela städer står i brand efter att Demokraterna har avskaffat polisväsendet för att blidka den radikala vänstern.

Biden å sin sida står på medborgarrättsrörelsens sida. Han tycker att det amerikanska samhället är byggt på rätten att uttrycka sin åsikt fritt och på rätten att demonstrera och att protestera mot orättvisor. Däremot är han mycket tydlig med att han inte stödjer våldsamma metoder. Vilket det knorras en hel del inom vänstern om. Biden har här en rätt svår uppgift. Han får inte öppna sig för alltför mycket kritik från Trump för att vara en radikal socialist samtidigt som han måste hålla kvar vänstern. Stora grupper där har signalerat att de kommer att rösta på Biden för att få bort Trump, trots att de inte är nöjda med Biden som kandidat, det får han inte slarva bort.

6. Valets integritet

Det är som definitionen av en storm i ett vattenglas. Trump har fått USA att diskutera huruvida deras valsystem går att lita på eller inte utan någon som helst annan anledning än att han säger att det är fel på det. Trump har länge uttryckt kritik mot poströstning. Han menar att den leder till ökat fusk. Vilket det bevisligen inte gör. Undersökningar har visat att risken för att en valsedel är fuskad med ligger nånstans runt 0,.00005 procent.

Förklaringen är att Trump är besatt av tanken på att han ska förlora valet på grund av att fler demokrater kommer att rösta via brev. Vilket det inte heller finns några klara bevis för. Det har verkat som om att presidenten med sin kritik av valsystemet har krattat manegen för att kunna ifrågasätta ett nederlag, men det är osannolikt att det kommer att urarta till något som liknar en statskupp. Mycket gnäll, mycket jobb för välbetalda advokater, men inga militärer på gatorna.

Biden har också laddat upp med advokater. Olika liberala och radikala grupper har förberett sig på att det blir trubbel. Flera medieföretag har byggt upp alternativa, hemliga studior. Få förväntar sig att det hela ska urarta, men ingen vill vara oförberedd om de har fel. Under debatten kommer Biden att vända sig flera gånger till det amerikanska folket genom att titta rätt in i kameran och prata direkt till det. Det är en av hans bästa grenar. Och det här är ett ämne där han kommer att göra det. Han kommer att försöka framstå som förnuftets röst, som en garant för trygghet och förutsägbarhet och kommer att försöka inpränta i alla att rösta.

Biden borde vinna valet, men kanske kan Trump överraska. Kanske kan han dra fram ett ess ur rockärmen under debatten. Det amerikanska valet är onekligen den bästa teveserien just nu. Allt kan hända när som helst.

Läs mer: 

Följ valet med Syre i natt

Hela världens presidentval

USA: De chanslösa kandidaterna – som kan avgöra valet

Nu hotas aborträtten i USA – går emot folkets vilja

Därför fruktar klimatrörelsen ny seger för Trump

USA lämnar Parisavtalet – vad betyder det?

Kritik mot överdriven USA-bevakning

Sex radikala stjärnskott som ruskat om USA

Trump är ingen krigarkonung

Sex frågor som avgör USA-valet

Oro för oljeindustrin kan ge Trump seger

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV