Radar · Politik

Därför fruktar klimatrörelsen ny seger för Trump

President Donald Trump talar under ett besök på Double Eagle Energys oljerigg i somras.

Fritt fram för oljeborrning i naturreservat och stöd till ”rent och vackert kol”. Så kan president Trumps tid vid makten sammanfattas ur klimatperspektiv. Nu hoppas miljörörelsen på ett maktskifte. Men utmanaren Joe Biden nobbar förbud av så kallad fracking och vill se satsningar på kärnkraft.

Inte ett ord om klimat finns i president Trumps kampanj för omval. Däremot framhåller Trumpkampanjen de slopade regleringar som gjorts på miljöområdet de senaste fyra åren. Trump har bland annat tagit bort de riktlinjer som funnits för att minska utsläppen från elkraftverk som drivs på kol och andra fossila bränslen.

Donald Trump har också upphävt skyddet av flera känsliga naturområden för att möjliggöra oljeborrning. Ett av de mest uppmärksammade är Arctic National Wildlife Refuge i Alaska där presidenten nu hoppas hinna sälja projekteringstillstånden under hösten för att förhindra att beslutet rivs upp vid ett maktskifte.

Svåra år för fossilindustrin – trots Trump

Donald Trumps mest uppmärksammade klimatbeslut de senaste åren var att lämna Parisavtalet. Processen har varit lång och det är först dagen efter presidentvalet som USA officiellt träder ur avtalet. Om Joe Biden vinner har han lovat att ta USA återigen ska ansluta sig.

Trots att Donald Trump har tagit bort regleringar för oljeutvinning och brytning av det han kallar ”rent och vackert kol” har fossilindustrin i USA svåra år bakom sig.  Varken avregleringarna eller stödpaket till fossilbolagen har kunnat förhindra att kolkraftverk lagts ner och oljebolag gjort miljardförluster. Faktum är att sol– och vindenergi är på väg att gå om kolkraften när det gäller producerade kilowattimmar. Den utvecklingen vill Joe Biden skynda på genom stora investeringar i energiomställning.

Efter högljudda uppmaningar från progressiva demokrater med Bernie Sanders och Alexandria Cortez i spetsen har Joe Biden lovat en storsatsning på klimatet. 2 biljoner dollar ska bädda för bland annat fossilfri elproduktion 2035. Liknande förslag finns överhuvud taget inte i Trumps program.

Fracking känslig fråga för Biden

Joe Biden lovar också stora investeringar i järnvägar – men också på upprustning av vägar och flygplatser. Den kanske känsligaste klimatfrågan för Biden gäller så kallad fracking, en metod för att utvinna fossilgas och skifferolja. Progressiva demokrater har krävt att han ska ställa sig bakom ett förbud, men Biden har hållit emot. Att fracking sysselsätter många i den viktiga vågmästardelstaten Pennsylvania har inte underlättat för Biden att förorda ett förbud.

En fråga förenar de båda kandidaterna i energipolitiken: kärnkraften. Både Joe Biden och Donald Trump vill satsa på forskning kring det som kallas fjärde generationens kärnkraft.

Läs mer:

USA: De chanslösa kandidaterna – som kan avgöra valet

Kritik mot överdriven USA-bevakning

USA lämnar Parisavtalet – vad betyder det?

Hela världens presidentval

Nu hotas aborträtten i USA – går emot folkets vilja

Invandringsfrågorna som klyver USA – det här står på spel i valet

Sex radikala stjärnskott som ruskat om USA

Trump är ingen krigarkonung

Sex frågor som avgör USA-valet

Oro för oljeindustrin kan ge Trump segern

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV