Radar · Politik

Invandringsfrågorna som klyver USA – det här står på spel i valet

Bland det första Donald Trump gjorde i Vita huset var att förvägra människor från sex i huvudsak muslimska länder att resa in i USA.

Separerade familjer, inreseförbud och muren mot Mexiko. Det är några av de migrationsfrågor som står på spel när Donald Trump och Joe Biden gör upp om presidentposten.

Bland det första Donald Trump gjorde som president var att skriva under en order som förvägrade människor från sex i huvudsak muslimska länder att resa in i USA. Medborgare från Iran, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen stoppades på flygplatsen och tvingades ut ur landet – även om de hade tillfälliga uppehållstillstånd i USA.

Sedan dess har turerna varit många. Domstolsbeslut satte stopp för det ursprungliga inreseförbudet, men 2018 gav Högsta domstolen grönt ljus för en något mildare variant. Idag släpps den som har visum in i landet, men inreseförbudet omfattar nu 13 länder.

Joe Biden har lovat att upphäva inreseförbudet, men Donald Trump fortsätter att trumma in att det handlar om skydda USA från terrorism.

Hundratals familjer fortfarande separerade

När president Trump 2018 sjösatte det han kallade ”nolltollerans mot illegal invandring” blev reaktionerna starka världen över. Barn och föräldrar som tagit sig in i USA via Mexiko separerades från varandra. Över 2000 barn låstes in i förvar, medan deras föräldrar fängslades.

Efter sex veckor av tung kritik mot familjeseparationerna backade Trumpadministrationen. Barn tas inte längre från sina föräldrar. Däremot separeras fortfarande barn från andra vuxna släktingar de reser in med.

Joe Biden har riktat hård kritik mot familjeseparationerna och har lovat att öka ansträngningarna att återförena de hundratals familjer som fortfarande är separerade, två och ett halvt år efter de massiva insatserna vid gränsen.

Halva muren klar

Donald Trumps vallöfte 2016 om att bygga en mur mot Mexiko – och låta mexikanerna betala – har blivit sinnebilden för presidentens restriktiva migrationspolitik. Ännu så länge har det blivit drygt hälften av de utlovade 800 kilometer mur och det är de amerikanska skattebetalarna som fått stå för notan. En stor del av det som byggts hittills har ersatt barriärer som funnits där tidigare. Joe Biden har lovat att avbryta bygget, men att den del som redan är färdig kommer att få stå kvar.

"Drömmarnas" framtid på spel

Kampen om Vita huset kan också bli avgörande för de så kallade ”dreamers” (drömmare), personer som kommit illegalt till USA som minderåriga. I somras hindrade Högsta domstolen Trumps försök att avsluta det så kallade Daca-programmet som kan ge hundratusentals unga papperslösa möjlighet till arbetstillstånd. Men Trump har inte gett upp sitt motstånd mot Daca och har bland annat deklarerat att han vill blockera inskrivningar av nya personer i programmet.

Joe Biden försvarar Daca-programmet och vill ge ”drömmare” rätt till federalt studiestöd. Biden vill också öppna möjligheter för de 11 miljoner papperslösa, även de som kommit som vuxna, att bli amerikanska medborgare.

Läs mer:

Följ valet med Syre i natt

Hela världens presidentval

USA: De chanslösa kandidaterna – som kan avgöra valet

Nu hotas aborträtten i USA – går emot folkets vilja

Kritik mot överdriven USA-bevakning

USA lämnar Parisavtalet – vad betyder det?

Därför fruktar klimatrörelsen ny seger för Trump

Sex radikala stjärnskott som ruskat om USA

Trump är ingen krigarkonung

Sex frågor som avgör USA-valet

Oro för oljeindustrin kan ge Trump segern