Zoom · Analys

Biden på väg att utses till president

Hela världen ser på.

Valet i USA är så gott som avgjort. Alla är övertygade om att Biden kommer att vinna, men väntar in de sista siffrorna. Trump behöver ett mirakel, som Jerker Jansson tror kommer att utebli.

Trump ryker. Om han inte har råflyt på slutet i de få delstater som ännu inte har räknats färdigt. Biden behöver bara vinna en av de fyra staterna Nevada, Pennsylvania, North Carolina och Georgia så står han som totalsegrare. Trump behöver vinna alla dem och Arizona, som många, men inte alla, bedömt som Bidens.

Det är en enda röra. Som så ofta i amerikansk politik. Olika nyhetsbyråer går ut med sina bedömningar av vem som har vunnit vid olika tidpunkt. Rösträkningen är sällan klar i de olika delstaterna när det finns ett resultat som är så tydligt att man vet vem som kommer att vinna. Ju jämnare resultatet är desto fler röster måste räknas innan man kan säga vem som vann.

Om läget är relativt jämnt mellan kandidaterna i en delstat blir processen lätt utdragen. Nu är det eftermiddag i USA och det räknas fortfarande röster på en massa ställen i landet. Det är alltid så. Inget ovanligt i år. Det som är ovanligt är hur kandidaterna reagerar, eller åtminstone en av dem. Det verkar nu som om Donald Trump har haft rätt bra information om hur det ska gå i valet, i synnerhet i delstater som kan fälla avgörandet.

Trump och hans Republikaner har försökt att undergräva valsystemet till sin fördel. Rösträkningen bekräftar Trumps farhåga, poströsterna innehåller en betydligt större andel demokratiska röster. De demokratiska väljarna har tagit coronan på större allvar än de republikanska och har poströstat i mycket större utsträckning. Dessutom tar det lite längre tid att räkna vissa storstadsområden med många människor i samma valkrets och sådana valkretsar kan luta dramatiskt åt Demokraterna.

Skillnaderna är mycket små i procent. En promille plus för Biden i Georgia nyss. Men eftersom man redan räknat miljontals röster krävs det stora svängningar i röstbalansen bland de fåtal röster som finns kvar för att påverka utslaget.

Egentligen är det över, med andra ord, verkligheten ska bara bekräfta det vi redan vet. Visserligen har amerikanerna levt i en mycket märklig verklighet de senaste fyra åren, men så konstig är den inte.

Månader av tokerier

Någon gång de närmaste dagarna utropas en segrare, om inte i kväll. Trump kommer att göra allt han kan för att hålla sig kvar vid makten, men kommer att få dåligt stöd från sitt parti, de har redan visat litet intresse för att stå i rampljuset med honom. Om jag tittar i kristallkulan ser jag en utveckling där Trump tappar intresset för själva politiken och börjar fokusera på dels sin ekonomiska framtid och på att undvika att bli fullkomligen begravd i åtal.

Vi vet ännu inte hur balansen kommer att se ut i senaten. Två senatorsplatser som skulle fyllas i Georgia kommer inte att kunna fyllas förrän om en månad. Delstaten har regler som gör att man måste ta om val som inte slutar med att en person får mer än hälften av rösterna. Om dessa två senatorer blir demokrater kan balansen där bli 50/50 och när det är så har vicepresidenten utslagsröst. Det skulle betyda demokratisk makt överallt och därmed stort manöverutrymme.

Med Trump mer eller mindre uträknad är det lätt att tänka sig att de senatorsvalen kan gå Demokraterna eftersom Trumpfantasterna förväntas visa mindre passion om en månad om Trump inte står på en valsedel. Det är osäkert hur långt den amerikanska presidentens juridiska immunitet sträcker sig, men efter att han fått avgå är han definitivt inte immun längre och har onekligen gjort saker som mängder av människor i det juridiska systemet skulle vilja ställa honom till svars för.

Benåda sig själv

Trump kommer säkert att åtminstone diskutera sin möjlighet att benåda sig själv. Presidenten har makten att benåda någon från efterföljder för brott och det finns egentligen inte nåt i lagtexten som hindrar hen från att benåda sig själv, men många experter är kritiska till att det verkligen är lagligt att benåda sig själv. Brotten behöver inte ens ha åtalats än. Däremot kan inte alla brott benådas. Det är en begränsad grupp förseelser som han i praktiken kan benåda.

Troligtvis kommer det att bli en hel del tjafs, men till slut kommer nog inte Trump att hamna i fängelse. Också Nixon slapp sådana konsekvenser. Men han kommer att få problem med sina affärer. Han har miljardlån som han behöver betala de närmaste åren och kommer att behöva stora mängder pengar. Hans tid som president har ställt honom ännu mer i rampljuset än tidigare och det kommer han att försöka utnyttja maximalt. Om han har använt Vita huset som ett kampanjhögkvarter för Republikanerna är det stor risk att kåken blir till ett huvudkontor för hans affärer nu.

USA blir bara USA nu

Jag är övertygad om att Biden vinner och även om jag hade hoppats på bättre utfall för progressiva krafter har min passion för det här valet byggt på att jag har oroats för världen med ett USA under Donald Trump. Nu kan landet få bli ett vanligt land igen. Om än ledande på många områden är USA inte längre självklart världens fokus. Biden kommer att behöva läka landet. Han kommer att få prioritera sjukvårdsfrågor och landet kommer att rätt liten energi till att rota runt i världen.

USA måste komma tillbaka till det internationella samarbetet. Stabiliteten i världen kräver det. Biden kommer att se till att det blir så, men annars kommer han och Kamala Harris att ha fullt upp med att försöka få landet på fötter. Och Trumpfantasterna försvinner inte. Inte Trump heller. Grupper till vänster i det amerikanska samhället är medvetna om det och arbetar sedan länge medvetet inför valet 2024. Genom generationsskiften både bland politiker och väljare kan det valet ge ett helt annat utslag än detta. När det utslaget än kommer.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV