Zoom · Analys

Trump är verkligen besegrad

Festen utanför Vita huset har pågått i flera dygn nu.

Visst är det klart nu. Valet i USA. Joe Biden har vunnit. Under helgen har visserligen Donald Trump kritiserat valutgången, han påstår att det har skett valfusk. Till och med hans närstående i familjen och hans parti, Republikanerna har insett att det är slut på hans presidentskap, men Donald själv vill inte riktigt ge upp än.

Det kommer med tiden. Just frågan om vad som händer om Trump vägrar att avgå har diskuterats utifrån alla möjliga vinklar och slutsatsen är enkel. Det spelar ingen roll vad Trump säger. Den 20 januari tar Biden och Harris över. Det finns inga lagliga metoder för en bortröstad president att hålla sig kvar med makten.

Trump är körd, men har ännu inte erkänt sig besegrad. Nyckelordet är ”concede”. Det betyder ungefär att man medger sin förlust och säger att man i förlängningen kommer att avgå. Samma dag som valet vet ingen egentligen vem som har valts. I synnerhet i delstater med många poströster och där man inte börjar att räkna dem förrän på valdagen tar det många dagar innan man har räknat allt. Många av de delstater som nu ser ut att vara klara på olika kartor i medierna och på nätet är egentligen inte färdigräknade. Man har bara konstaterat att det är omöjligt för den som ser ut att förlora att komma ikapp. I vissa fall fälls avgörandet redan innan det, om trenderna är extremt tydliga. Och det är de nu i tillräckligt många delstater för att utse Biden till vinnare.

Detta brukar ske genom att de stora nyhetsbolagen en efter en bestämmer att en av kandidaterna har vunnit. Först i enskilda delstater, med tiden i hela USA. Det har skett. Till och med Fox news är med.

Trump vägrar erkänna sig besegrad

Trump beter sig som om han kan bita sig fast i Vita huset med rätt argument och med juridiska finter. Hans bristande respekt för demokratin fortsätter. Val ska inte avgöras i domstol, menar hans motståndare. Där kan man titta på enskilda händelser, eventuella brott som har begåtts, men det är meningslöst att bara anklaga processen. Få rättssamhällen öppnar en utredning om någon bara påstår att det förekommit fusk i största allmänhet. Trumps kampanj har lämnat in ett gäng anmälningar, men hittills har de avfärdats i rask takt.

Den amerikanska demokratin har fått sig en fet smäll, men kommer att överleva. Det kommer att bli två jobbiga månader, men efter fyra galna år tror jag att de flesta amerikaner kommer att fixa övergången. Det som kan oroa är att Trump-anhängare av mer extremt slag kan hitta på galenskaper. Framför allt kan Trumps kritik av valet och valsystemet leda till att grupper långt högerut kommer att vägra att acceptera Biden som president.

Samtidigt har progressiva och vänsterinriktade rörelser haft vind i seglen ett tag. BLM-protesterna och motståndet mot Trump har entusiasmerat grupper som inte tidigare deltagit i politiskt arbete. Konflikterna mellan åsiktsgrupperingarna kommer inte att minska till en börja, men troligtvis kommer det hela att lugna sig med tiden.

Dramatiskt senatorsval i januari

Det som egentligen är det stora problemet för Demokraterna är att de inte tog tillbaka senaten på valdagen. De har majoritet i representanthuset och skulle behöva senaten för att kunna göra allt de vill. Men något har gjort att den amerikanska befolkningen har skapat en mittenlutande lösning. För att få något gjort krävs det stöd från representanter för båda partierna som det ser ut nu.

Det kan ändra sig i januari när andra omgången av två senatorsval sker i Georgia. Där måste en kandidat få över 50 procent för att väljas till senator, det ställde upp fler än två kandidater i de båda valen och ingen fick mer än hälften av rösterna.

Om Republikanerna får båda platserna har de majoritet i senaten. Om Demokraterna vinner har de 50 av 100 senatorer. Vid 50/50 har vicepresidenten utslagsröst i senaten vilket i praktiken skulle betyda att Demokraterna har en funktionell majoritet i båda kamrarna i kongressen. Det vet vi ännu inte och jag tror att valkampanjen i Georgia kommer att väcka mycket uppmärksamhet. Eftersom uppmärksamheten kommer att minska när inte Trump står på någon av valsedlarna kommer det att vara möjligt för Demokraterna att vinna båda stolarna lättare. Men Republikanerna har allt att vinna på att också satsa på de valen.

Det är omöjligt att sia om utgången. Den amerikanska demokratin bygger på maktdelning och på att välja representanter omlott. Vi väljer hela vår riksdag vart fjärde år. I USA sker olika val vartannat år. Om två år är det mellanårsval. Man väljer inte president, men ganska många stolar i kongressen ska väljas om. Det ger Demokraterna och Joe Biden en chans att ta igen en eventuell förlust i senaten om de lyckas övertyga tillräckligt många republikanska väljare att de är på rätt väg.

Läs mer:

Följ valet med Syre i natt

USA: De chanslösa kandidaterna – som kan avgöra valet

Hela världens presidentval

Kritik mot överdriven USA-bevakning

USA lämnar Parisavtalet – vad betyder det?

Nu hotas aborträtten i USA – går emot folkets vilja

Invandringsfrågorna som klyver USA – det här står på spel i valet

Därför fruktar klimatrörelsen ny seger för Trump

Sex radikala stjärnskott som ruskat om USA

Sex frågor som avgör USA-valet

Oro för oljeindustrin kan ge Trump segern

Trump är ingen krigarkonung


Världens reaktioner: Oro, vrede och  hyllningar av Trump


Biden på väg att utses till president

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV