Dödsskjutningarna av schimpanserna i Furuviksparken blev starkt kritiserade i slutet av förra året och debatten om djurparker över huvud taget ska få finnas tog fart på nytt. Varje år avlivas hundratals djur på djurparkerna i det tysta och 119 731 670 kycklingar, grisar, kor och andra djur dödades utan större protest på landets slakterier under 2022. Siffror och statistik avslöjar mycket om hur djur behandlas.
16
hönor får hållas i bur, om varje höna har minst 0,06 kvadratmeter tillgänglig yta. Många vill att burar ska förbjudas inom lantbruket, bland annat en överväldigande majoritet i EU-parlamentet. I år kan förbudet bli verklighet när EU ser över djurskyddslagstiftningen. På en kvadratmeter får max nio frigående hönor hållas och max sex ekologiska höns.
4
schimpanser sköts till döds efter att de rymt från Furuviksparken i Gävle i slutet av förra året. Debatten om djurparkernas vara eller icke fick nytt krut och Furuviksparken polisanmäldes, förundersökningen pågår fortfarande. Men att friska djur dödas är inget ovanligt. Utrotningshotade djur avlivas regelbundet för att de inte får plats. Exempelvis dog 1 118 djur under 2020 på tio stora djurparker i Sverige, enligt en granskning från Djurrättsalliansen. Djurparkerna är ofta förtegna om dödsorsakerna.
2 672 400
grisar slaktades under förra året. Det är tiotusentals fler än året innan och det största antalet på drygt tio år. Under 2022 slaktades också 113 234 900 fåglar, 412 100 nötkreatur samt 226 900 får och lamm. Totalt 3 558 450 djur ”kasserades”, främst kycklingar. De var i för dåligt skick för att bli livsmedel, bland annat för att de skadats eller dött under transporten till slakteriet. 83 av 88 slakterier som kontrollerades av länsstyrelsen bröt mot djurskyddslagstiftningen, exempelvis genom felaktig avlivning och otillräcklig bedövning, visar en granskning från Djurrättsalliansen.
57
vargar dödades under årets licensjakt, av 75 tilldelade. Jägarna kunde inte skjuta fler, det fanns inte så många vargar som beräknat. Under lodjursjakten har 188 av 201 tilldelade individer fällts och i den senaste björnjakten dödades 624 av 622 tilldelade björnar. Tusentals jägare anmäler sig varje år för att få skjuta stora rovdjur. De utländska jägarna blir allt fler och troféjakt marknadsförs för att locka turister. Sveriges rovdjurspolitik kritiseras av forskare och utomlands, inte minst vargjakten, då den inavlade vargstammen inte anses livskraftig. Totalt jagas och dödas runt en miljon vilda djur i Sverige varje år, vilket motsvarar 3 000 om dagen.
39
träffar på ord som innehåller djurrätt får man i en sökning på riksdagens databas de senaste fem åren – i beslutade ärenden, betänkanden och utlåtanden. 35 av dem handlar om brottslig aktivitet, ”djurrättextremism”, ”djurrättsaktivism” eller ”djurrättsterrorister”. Exempelvis har Sverigedemokraterna lämnat in en kommittémotion om kartläggning av kriminell djurrättsaktivism. Endast tre vänsterpartister har använt begreppet djurrätt i något annat sammanhang, som i den senaste djurskyddsdebatten, när Kajsa Fredholm (V), uttryckte att minkfarmer borde stängas ned lika mycket av folkhälsoskäl som djurrättsskäl.
124
miljarder fiskar föds upp världen över och dödas för att bli människoföda varje år, att jämföra med runt 80 miljarder fåglar och däggdjur. Därtill blir många fiskar djurfoder, eller avlider innan de hinner slaktas. Bara en bråkdel har ett fiskspecifikt rättsskydd vid slakten. Majoriteten saknar något djurskydd över huvud taget, de får behandlas och dödas hur som helst, så fiskarna utsätts för mycket onödigt lidande. Samma gäller för vilda fiskar. Upp till 2,3 biljoner fiskar fångas varje år. Flera djurskydds- och djurrättsorganisationer kräver att det upprättas ett regelverk för hur fiskar och andra havsdjur får hanteras.
1129
hundar, försäkrade genom Agria, har skadats eller dött i trafikolyckor de senaste fem åren, 109 har drunknat. Under samma period har 29 hundar blivit skadade eller dödade av en varg, förra året endast en. 32 hundar har blivit skadeskjutna eller ihjälskjutna och 23 har försvunnit under en jakt. Det är nästan uteslutande vid jakt som hundar skadas av vilda djur, som försöker försvara sig. Vildsvin skadar flest hundar, minst 1 047 de senaste fem åren. Antalet hundar som skadas av stora rovdjur som varg, björn och lo är förhållandevis få.
1 701 978
personer skrev under EU-medborgarförslaget Fur free Europe, 110 141 svenskar. På mindre än tio månader uppnåddes målet med minst en miljon underskrifter, vilket krävs för att EU ska ta hänsyn till initiativet. Kampanjen avslutades i mars och EU-kommissionen ska nu fatta beslut om eventuell lagstiftning som sätter stopp för pälsindustrin. Medborgarinitiativet End the cage age ledde med 1,4 miljoner namnunderskrifter 2020 till att burar kan förbjudas inom lantbruket senare i år. EU arbetar nu också med det så kallade kosmetikaförbudet, efter 1,2 miljoner validerade namnunderskrifter om ett fortsatt förbud mot djurtestat smink och en utfasning av alla djurförsök.
Läs mer:
Minkfarmerna stängs inte – ekonomin går före lagen
Många djur i Sverige vanvårdas
Rekordmånga björnar får skjutas – aktivister tänker sabotera